články - Asie

Pavel Ťupek o Saúdské Arábii: Pobyty v českých lázních hradí ze státního rozpočtu
20.05.2012
SAÚDSKÁ ARÁBIE - Články SAÚDSKÁ ARÁBIE

Pavel Ťupek o Saúdské Arábii: Pobyty
v českých lázních hradí ze státního rozpočtu

Arabista Pavel Ťupek studoval mj. na Univerzitě krále Saúda v Rijádu. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví právě o Saúdské Arábii, zemi, která ukrývá před zraky nevěřících nejsvatější místa islámu Mekku a Medínu. Pavel Ťupek hovoří o cestování v SA a doporučuje místní doprovod, o saúdských ženách i mužích, o gastarbeitrech, saúdském pokrytectví i radikálním náboženském vzdělávání. A také doporučuje, co si o saúdské kultuře přečíst.


E. Sarkisjan: V Arménii se dobře jí a pije. I „násilím“.
02.05.2012
ARMÉNIE - Články ARMÉNIE

E. Sarkisjan: V Arménii se dobře jí a pije.
I „násilím“.

Eduard Sarkisjan je předsedou Občanského sdružení Arménský dům, jehož posláním je prezentovat v ČR kulturu a tradice arménského národa, sloužit jako informační zdroj o historii a současnosti Náhorního Karabachu, přispívat k rozvoji vzájemných vztahů mezi ČR a Arménií v oblasti cestování a podnikání a také podporovat humanitární a rozvojové projekty v Arménii a Náhorní Karabašské republice. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o arménské pohostinnosti, vztahu Arménů ke komunismu, a doporučuje navštívit Náhorní Karabach, v současnosti bezpečný a dosud nezasažený a nezkažený turistickým ruchem.


Beiteddine – libanonská Alhambra pro snivou kontemplaci
28.04.2012
LIBANON - Články LIBANON

Beiteddine – libanonská Alhambra pro snivou kontemplaci

Téměř 30 let tvořili nejlepší architekti a stavitelé z Damašku palác pro nejmocnějšího emíra Libanonu. Bašír Chehab II. Veliký ho nazval Beiteddine – Dům víry. Kdyby ho navštívil Karel Čapek, jistě by napsal, že palác byl vystavěn pro duchovní sybarity, kteří ležíce na zádech, oddávali se nevyčerpatelné a snivé kontemplaci. Však se Beiteddine přezdívá libanonská Alhambra.


Týros aneb Tyre, sám jsi řekl: Jsem dokonalý v kráse
24.04.2012
LIBANON - Články LIBANON

Týros
aneb Tyre, sám jsi řekl: Jsem dokonalý v kráse

Týros byl založen již někdy na začátku 3. tisíciletí př. n. l. Říkávalo se mu „Královna moří“ neboť lodě obchodníků a kolonizátorů z Týru ovládaly Středozemní moře stovky a stovky let. Příběhy z Bible vyprávějí o jeho pýše a kráse, které vyvolaly strašlivý boží hněv. V současnosti nosí jiholibanonský Týros arabské jméno Súr (Skála) a je městem s převážně šíitskou populací.


Ludvík Armbruster: Vždyť já jsem také křesťan, říká si Japonec při čtení Nového zákona
18.04.2012
JAPONSKO - Články JAPONSKO

Ludvík Armbruster: Vždyť já jsem také křesťan, říká si Japonec při čtení Nového zákona

Jezuitský kněz prof. PhDr. Ludvík Armbruster působil v letech 1961 – 1990 na misii v Japonsku a přednášel na univerzitě Sofia. V rozhovoru pro www.cestomila.cz přibližuje dalekou zemi a vypráví, proč Japonci neovládají angličtinu a proč je složité překládat z japonštiny, jak dopadají manželství Japonců s Evropankami a Japonek s Evropany, i o tom, že si Japonci při čtení Nového zákona říkají, že jsou vlastně křesťané.


Libanon: Echmoun (Ešmun) aneb Zapomenutý fénický chrám
05.04.2012
LIBANON - Články LIBANON

Libanon: Echmoun (Ešmun)
aneb Zapomenutý fénický chrám

Necelé dva kilometry od Sidonu uprostřed zelených citrusových hájů se schovávají téměř neznámé ruiny jediného fénického chrámu v Libanonu, z něhož se až do 21. století zachovalo více než základové zdivo. Chrám byl zasvěcen bohu lékařství a znovuzrození Ešmunovi, který je spojován se starořeckým „otcem“ všech lékařů Asklépiem.


Salam alejkum Sidon, Salam alejkum Libanon
23.03.2012
LIBANON - Články LIBANON

Salam alejkum Sidon, Salam alejkum Libanon

Sedíme na terase zrekonstruovaného karavanseraje Khan al-Franj, který byl obnoven z peněz nadace zavražděného bývalého premiéra R. Harírího. Uvelebeni v pohodlných polštářích shlížíme na minarety starých i nových mešit, kříže kostelů, malý přístav a křižáckou pevnost. Vítejte v Sidonu, prastarém městě, o kterém se mnohokrát vypráví v Bibli.


Diyarbakir, Nemrut Dagi, Harran, Urfa aneb Putování Anatolií a divokým Kurdistánem (3)
18.03.2012
TURECKO - Články TURECKO

Diyarbakir, Nemrut Dagi, Harran, Urfa aneb Putování Anatolií a divokým Kurdistánem (3)

Diyarbakir leží přímo na hranici záplavového území řeky Tigris. Ukrývá se za rozsáhlými antickými hradbami z černého bazaltu, které obklopují bludiště dlážděných i nedlážděných uliček starého města zdobených mešitami, medresami, trhy a kostely. První pohled na Diyarbakir ale nebyl nijak pozitivní – projížděli jsme nejprve novým městem, chaotickou výstavbou bez jakéhokoliv plánu. Diyarbakir je považován za hlavní město Kurdistánu a přestože nemá v ostatních částech Turecka dobrou pověst, není zde nebezpečno a obyvatelé jsou otevření a velmi vstřícní.


Erzurum, Ani, jezero Van anebPutování Anatolií a divokým Kurdistánem (2)
10.03.2012
TURECKO - Články TURECKO

Erzurum, Ani, jezero Van aneb
Putování Anatolií a divokým Kurdistánem (2)

Cestou do Erzurumu jsme se většinou pohybovali ve výšce 1600–2000 metrů nad mořem. Nejvýše položeným místem byl průsmyk s Atatürkovým památníkem – 2409 metrů. Pod námi ležela severovýchodní Anatolie, o níž se říká, že je to nehostinná krajina ošlehaná větry. Díky pokročilé době a zapadajícímu slunci padaly na zem prodloužené stíny a světlo dodávalo krajině rozervané erozí magický ráz.


Východní Turecko aneb Putování Anatolií a divokým Kurdistánem (1)
26.02.2012
TURECKO - Články TURECKO

Východní Turecko aneb Putování Anatolií
a divokým Kurdistánem (1)

Přijměte pozvání k vyprávění o putování do východní části turecké země. Té, která sousedí s Gruzií, Arménií a také s Íránem, Irákem a Sýrií. Do neklidného regionu, který bývá nazýván „divokým Kurdistánem“ a kam se turisté nehrnou kvůli občasným zprávám, že kurdská PKK se opět pokusila o nějaký odboj. Pravda, rozumný člověk by se měl válečným zónám vyhnout, ale co si budeme nalhávat, dnešní přeinformovanost je spíše na škodu, neboť v Evropě toho víme o údajných konfliktech daleko více, než lidé žijící v dané zemi. Nejinak tomu bylo i ve východním Turecku, kde vládne pohostinnost a přátelskost.


Jakarta – smutný osud Jalan Jaksa a betonová hrůza Istiqlal
19.02.2012
INDONÉSIE - Články INDONÉSIE

Jakarta – smutný osud Jalan Jaksa
a betonová hrůza Istiqlal

Přiletí-li cizinec do Jakarty, vrhne se na něj hned na letišti tlupa taxikářů nabízejících odvoz do turistického centra města – uličky Jalan Jaksa. Slova „jangan ganggu saya (nechte mě na pokoji), která jsem se naučil v letadle, překvapivě působila, a agresivní dav, vykřikující něco o dvou stovkách tisíc rupií, se rozestupoval.


Rachid Khalil: Budoucnost Sýrie je světlá
09.02.2012
SÝRIE - Články SÝRIE

Rachid Khalil: Budoucnost Sýrie je světlá

Ing. Rachid Khalil žije v ČR již 23 let a zabývá se překlady a tlumočením kurdského a arabského jazyka. Rachid Khalil pochází ze syrského Kurdistánu, z městečka Al-Qamišlí na východě Sýrie a je předsedou Kurdského občanského sdružení v ČR. Aktivně vystupuje za práva Kurdů i syrského národa v boji proti brutálnímu režimu B. Asada. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o revoluci a spolužití národností v Sýrii, o tom, jak brněnské pušky pomohly Kurdům i o kurdském Karlu Krylovi, a věří, že budoucnost Sýrie i Kurdistánu je světlá.


Blízký východ před 45 lety – 10. díl – Kuvajt
07.02.2012
KUVAJT - Články KUVAJT

Blízký východ před 45 lety – 10. díl – Kuvajt

Jaký byl Kuvajt v roce 1966? Malý obrázek si můžete udělat ze starých fotografií Mirky Baštové. Kuvajt byl jen krátce nezávislým státem, nejdůležitější prvky jeho ústavy se ale nezměnily dodnes – islámské právo coby základní kámen legislativy a islám jako státní náboženství.


Kérala aneb z přístavu Kóčin na čajové plantáže a do Backwaters
03.02.2012
INDIE - Články INDIE

Kérala aneb z přístavu Kóčin na čajové plantáže a do Backwaters

Indická Kérala – nespočetné vodní kanály, rýžová políčka a jezera, která se naplňují vždy po období dešťů. Po kanálech plují kánoe místních obyvatel, přívozy, nákladní lodě a také turistické hausbóty. V přístavu Kóčin kotvily od začátku 16. století portugalské lodě, které se vydávaly dále do Macaa. Z Kóčinu se vozilo do Evropy exotické koření, tady zemřel a byl pohřben mořeplavec Vasco da Gama, než byly jeho ostatky po čtrnácti letech převezeny do Lisabonu.


Blízký východ před 45 lety – 9. díl – Kurdistán
14.01.2012
IRÁK - Články IRÁK

Blízký východ před 45 lety – 9. díl – Kurdistán

Jaký byl irácký Kurdistán v roce 1966? Malý obrázek si můžete udělat ze starých fotografií Mirky Baštové. Cesty z Bagdádu do severovýchodních regionů Iráku byly bezpečnější než dnes, sem tam auto, velbloudí karavany nomádů, vesničky čítající nějakou tu chaloupku s početnými rodinami, zahalené ženy, muži v tradičních úborech i zvědavé děti, které se rády fotily.


Blízký východ před 45 lety – 8. díl – Irák
28.12.2011
IRÁK - Články IRÁK

Blízký východ před 45 lety – 8. díl – Irák

Jaký byl Irák v roce 1966? Malý obrázek si můžete udělat z fotografií Mirky Baštové. Bylo osm let po svržení monarchie hášimovských panovníků, kteří se považovali za potomky proroka Muhammada. V 60. letech vládla armáda, jejíž představitelé navázali bližší vztahy se SSSR. Saddám Husajn ještě nebyl u moci a šíitské svatyně ve městech Karbalá a Nadžaf byly obleženy věřícími.


Íránistka Zuzana Kříhová o íránských ženách i mužích
02.12.2011
ÍRÁN - Články ÍRÁN

Íránistka Zuzana Kříhová
o íránských ženách i mužích

PhDr. Zuzana Kříhová je íránistka se specializací na perský jazyk a literaturu. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o íránských ženách i mužích, o hidžábu uctívaném i zatracovaném, o nemravně oděných chodkyních, perském smyslu pro humor i o iránském „přeháfezování“.


Myra: hrobky lýkijských patricijů i sv. Mikuláše
14.11.2011
TURECKO - Články TURECKO

Myra: hrobky lýkijských patricijů i sv. Mikuláše

Myra patřila mezi šest hlavních měst tzv. Lýkijské ligy. Z jejího přístavu vyplouvaly lodě do Říma i do Egypta, navštívil ji římský císař Hadrián, píše se o ní v Bibli. Dávno tomu, dnes leží archeologický areál s úchvatnými skalními hroby významných lýkijských občanů i římským divadlem na kraji ospalého městečka Demre, známého skleníky a rajčaty. A sv. Mikulášem.


Hanoj – loutkové vodní divadlo a další střípky z vietnamské metropole
04.10.2011
VIETNAM - Články VIETNAM

Hanoj – loutkové vodní divadlo
a další střípky z vietnamské metropole

Chaotický provoz na hanojských silnicích utichl, v autech a na motorkách totiž neměl kdo jezdit – řidiči běhali, hráli, cvičili. V tom brzkém ranním čase se totiž do vyprázdněných ulic nahrnuli lidé, aby si zaběhali, zahráli na chodnících badminton a zacvičili aerobik. Trénovali všichni, mladí i senioři. Některé převážně ženské skupiny se věnovaly jakési terapii smíchem. Procvičovaly mimiku obličeje, protahovaly pusu, smály se s prsty v ústech.


Istanbul: Eyüpova mešita je proroku Muhammadovi nejbližší
01.10.2011
TURECKO - Články TURECKO

Istanbul: Eyüpova mešita je proroku Muhammadovi nejbližší

Istanbul je učebnicí islámské architektury, desítky a desítky minaretů se tyčí nad Bosporem, kde se prý potkávají Západ a Východ. Počet mešit nenechá nikoho na pochybách, které náboženství je v Istanbulu pánem. Nejposvátnější ze všech istanbulských mešit stojí ve čtvrti Eyüp, vně hradeb starého města, na místě, kde byl před více než tisíciletím pohřben Ajjúb al-Ansari (turecky Eyüp Ensari), přítel proroka Muhammada.


Nalezené položky: 182 « První | < Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.