články - ŠRÍ LANKA

Šrí Lanka: Pijákem palmového vína na tamilském ostrově Nainativu
12.05.2019
ŠRÍ LANKA - Články ŠRÍ LANKA

Šrí Lanka: Pijákem palmového vína na tamilském ostrově Nainativu

Ostrůvek Nainativu najdeme na mapě na úplném severu Šrí Lanky, do Indie, co by jeden kamenem dohodil. V hotýlku v Jaffně dostáváme tip na ochutnání tamní kallu, což nebude nic jiného než palmové víno. A vypadá to, že zábavná bude nejen ochutnávka, ale také cesta. Nejprve se autobusem dostáváme do Kurikattuwanu na ostrově Pungudutivu, odkud snad každou hodinu pendlují lodě na Nainativu a zpět. No, lodě…


Putování Šrí Lankou – díl 1. anebMezi potomky lvů
18.09.2010
ŠRÍ LANKA - Články ŠRÍ LANKA

Putování Šrí Lankou – díl 1. aneb
Mezi potomky lvů

Časté vpády dobyvatelů z blízkého a mocného kontinentu, evropští kolonizátoři, nekončící občanská válka za rozdělení země, nám východoevropanům podezřelé slovo „socialistický“ v názvu státu, v době nedávné i zničující tsunami. Nespočet ran udeřilo na ostrov, který jeho obyvatelé přesto označují šťastným již v samotném jméně – Šrí Lanka.


Putování Šrí Lankou – díl 2. anebAnuradhapura, první královské město
18.09.2010
ŠRÍ LANKA - Články ŠRÍ LANKA

Putování Šrí Lankou – díl 2. aneb
Anuradhapura, první královské město

Vidžaja, syn legendárního Síhabáhy, zrozeného ze síly lva, přivedl svůj kmen na ostrov Lanka. Čtvrtý ze sinhálských panovníků Pandukabhaja založil osadu jménem Anurádhagáma. Později se pod jménem Anuradhapura stala na tisíc let mocenským a kulturním centrem buddhistické Lanky. Anuradhapura stojí i u počátků nevraživosti mezi Sinhálci a Tamily, byla totiž rozvrácena a zničena jednou z nejmocnějších tamilských dobyvačných vln v 10. století.


Putování Šrí Lankou – díl 3. anebPolonnaruwa, druhé královské město
18.09.2010
ŠRÍ LANKA - Články ŠRÍ LANKA

Putování Šrí Lankou – díl 3. aneb
Polonnaruwa, druhé královské město

V roce 933 obsadil tamilský panovník Rádžarádža I. severní provincie Šrí Lanky a zničil přes tisíc let staré královské město Anuradhapuru. Téměř sto let trvalo povstání a boje proti dobyvatelům, než je Vidžajabáha vyhnal a nechal se v polorozbořeném starém sídle svých sinhálských předků korunovat králem.


Putování Šrí Lankou – díl 4. anebSigiriya, symbol šrílanské zrady
18.09.2010
ŠRÍ LANKA - Články ŠRÍ LANKA

Putování Šrí Lankou – díl 4. aneb
Sigiriya, symbol šrílanské zrady

Z mlžného ranního oparu vznášejícího se nad džunglí se do výše asi dvou set metrů vypíná holá skála, jakási stolová hora, která vstoupila do historie ostrova jako symbol zrady a krutosti – Sigiriya. Na jejím vrcholu stával nedobytný palác, který měl svého panovníka uchránit před trestem za vraždu vlastního otce.


Putování Šrí Lankou – díl 5. anebKandy, město nejposvátnějšího zubu
18.09.2010
ŠRÍ LANKA - Články ŠRÍ LANKA

Putování Šrí Lankou – díl 5. aneb
Kandy, město nejposvátnějšího zubu

Anuradhapura i Polonnaruwa patřili v 16. století dávné minulosti. Na březích Cejlonu přistáli první Evropané – Portugalci – a brzy ovládli pobřežní oblasti, z nichž kontrolovali obchod s kořením. Do hornatých centrálních oblastí ostrova, kde postupně sílilo království Kandy, se Portugalci nepouštěli.


Putování Šrí Lankou – díl 6. anebPinnawala, sloní sirotčinec
18.09.2010
ŠRÍ LANKA - Články ŠRÍ LANKA

Putování Šrí Lankou – díl 6. aneb
Pinnawala, sloní sirotčinec

Sloni Evropany vždy fascinovaly, naháněly jim strach od dob, kdy na nich starověcí dobyvatelé Pyrrhos a Hanibal přivedly do Evropy své vojáky. Dnes vidíme slony v zoologických zahradách, jak se líně procházejí a sem tam sežerou nějaký ten keřík. Ale v Pinnawale na Šrí Lance…


Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.