články - TURECKO

Turecký (i řecký) deník
18.09.2023
TURECKO - Články TURECKO

Turecký (i řecký) deník

Přes den si na pláži Iztuzu užívají mořských radovánek lidé, v noci se spouští bariéra zákazů, příroda ovládne pláž a stovky želv v písku od května do září kladou vejce. Iztuzu je jednou z nejvýznamnějších želvích pláží v Turecku, jednou z nejkrásnějších, lidé se na ni dostávají především po řece Dalyan a její deltě plné kanálů a rákosí.


Diyarbakir, Nemrut Dagi, Harran, Urfa aneb Putování Anatolií a divokým Kurdistánem (3)
18.03.2012
TURECKO - Články TURECKO

Diyarbakir, Nemrut Dagi, Harran, Urfa aneb Putování Anatolií a divokým Kurdistánem (3)

Diyarbakir leží přímo na hranici záplavového území řeky Tigris. Ukrývá se za rozsáhlými antickými hradbami z černého bazaltu, které obklopují bludiště dlážděných i nedlážděných uliček starého města zdobených mešitami, medresami, trhy a kostely. První pohled na Diyarbakir ale nebyl nijak pozitivní – projížděli jsme nejprve novým městem, chaotickou výstavbou bez jakéhokoliv plánu. Diyarbakir je považován za hlavní město Kurdistánu a přestože nemá v ostatních částech Turecka dobrou pověst, není zde nebezpečno a obyvatelé jsou otevření a velmi vstřícní.


Erzurum, Ani, jezero Van anebPutování Anatolií a divokým Kurdistánem (2)
10.03.2012
TURECKO - Články TURECKO

Erzurum, Ani, jezero Van aneb
Putování Anatolií a divokým Kurdistánem (2)

Cestou do Erzurumu jsme se většinou pohybovali ve výšce 1600–2000 metrů nad mořem. Nejvýše položeným místem byl průsmyk s Atatürkovým památníkem – 2409 metrů. Pod námi ležela severovýchodní Anatolie, o níž se říká, že je to nehostinná krajina ošlehaná větry. Díky pokročilé době a zapadajícímu slunci padaly na zem prodloužené stíny a světlo dodávalo krajině rozervané erozí magický ráz.


Východní Turecko aneb Putování Anatolií a divokým Kurdistánem (1)
26.02.2012
TURECKO - Články TURECKO

Východní Turecko aneb Putování Anatolií
a divokým Kurdistánem (1)

Přijměte pozvání k vyprávění o putování do východní části turecké země. Té, která sousedí s Gruzií, Arménií a také s Íránem, Irákem a Sýrií. Do neklidného regionu, který bývá nazýván „divokým Kurdistánem“ a kam se turisté nehrnou kvůli občasným zprávám, že kurdská PKK se opět pokusila o nějaký odboj. Pravda, rozumný člověk by se měl válečným zónám vyhnout, ale co si budeme nalhávat, dnešní přeinformovanost je spíše na škodu, neboť v Evropě toho víme o údajných konfliktech daleko více, než lidé žijící v dané zemi. Nejinak tomu bylo i ve východním Turecku, kde vládne pohostinnost a přátelskost.


Myra: hrobky lýkijských patricijů i sv. Mikuláše
14.11.2011
TURECKO - Články TURECKO

Myra: hrobky lýkijských patricijů i sv. Mikuláše

Myra patřila mezi šest hlavních měst tzv. Lýkijské ligy. Z jejího přístavu vyplouvaly lodě do Říma i do Egypta, navštívil ji římský císař Hadrián, píše se o ní v Bibli. Dávno tomu, dnes leží archeologický areál s úchvatnými skalními hroby významných lýkijských občanů i římským divadlem na kraji ospalého městečka Demre, známého skleníky a rajčaty. A sv. Mikulášem.


Istanbul: Eyüpova mešita je proroku Muhammadovi nejbližší
01.10.2011
TURECKO - Články TURECKO

Istanbul: Eyüpova mešita je proroku Muhammadovi nejbližší

Istanbul je učebnicí islámské architektury, desítky a desítky minaretů se tyčí nad Bosporem, kde se prý potkávají Západ a Východ. Počet mešit nenechá nikoho na pochybách, které náboženství je v Istanbulu pánem. Nejposvátnější ze všech istanbulských mešit stojí ve čtvrti Eyüp, vně hradeb starého města, na místě, kde byl před více než tisíciletím pohřben Ajjúb al-Ansari (turecky Eyüp Ensari), přítel proroka Muhammada.


Rozhovor: Petr Kučera vypráví o Turecku minulém i současném
14.07.2011
TURECKO - Články TURECKO

Rozhovor: Petr Kučera vypráví o Turecku minulém i současném

Petr Kučera přeložil čtyři romány nejznámějšího tureckého spisovatele Orhana Pamuka (např. Jmenuji se Červená; Bílá pevnost). Učí turecký jazyk a literaturu na FF UK, studoval na Ankarské univerzitě i Bosporské univerzitě v Istanbulu. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o minulosti i současnosti Turecka, o jeho kultuře i politice.


Blízký východ před 45 lety – 6. díl – Turecko
08.06.2011
TURECKO - Články TURECKO

Blízký východ před 45 lety – 6. díl – Turecko

Jaké bylo Turecko v roce 1966? Malý obrázek si můžete udělat z fotografií Mirky Baštové. Pravidla ochrany antických památek, jimiž je především západní Turecko doslova poseté, nebyla tak přísná jako dnes a dávala ojedinělým návštěvníkům dostatek volnosti.


Ostrov Kekova: Starověká Simena aneb Málem trosečníkem v potopeném městě
07.05.2011
TURECKO - Články TURECKO

Ostrov Kekova: Starověká Simena aneb
Málem trosečníkem v potopeném městě

Turecký rybář se tváří zavile, z jeho vrásčité tváře nelze vyčíst, zda nás smete příští vlna rozpoutaná Poseidónovým trojzubcem, nebo máme ještě nějakou naději na návrat do klidných vod přístavu. Na můj vkus se nad potopeným starověkým městem Simena, které zde před osmnácti stoletími smetlo zemětřesení, kymácíme přespříliš. Pokud nás nějaká vlna převrhne, porušíme navíc turecké zákony, neboť se zde nesmí plavat a potápět, ani vylézat přímo z vody po starověkých schodech.


Turecko – Toulky starověkou Lýkií 1aneb V dunách panenské pláže Patara
25.11.2010
TURECKO - Články TURECKO

Turecko – Toulky starověkou Lýkií 1
aneb V dunách panenské pláže Patara

Na Fethiyi, jejím trhu a celé lycké oblasti je skutečně nezvyklé a pozoruhodné to, že tam nejsou vůbec žádní Řekové.“ Touto větou končí Louis de Bernières svůj román Ptáci bez křídel, v němž realisticky vykresluje řecko-turecké soužití v kraji starověkých sarkofágů a skalních hrobů, nádherných pláží a rajčat.


Turecko – Toulky starověkou Lýkií 2aneb V troskách měst Xanthos a Letoon
02.11.2010
TURECKO - Články TURECKO

Turecko – Toulky starověkou Lýkií 2
aneb V troskách měst Xanthos a Letoon

Jihoturecké pobřeží je poseté antickými sloupy, rozvalinami divadel, starověkými hrobkami, obelisky, křesťanskými bazilikami. K nejkrásnějším příkladům antické architektury patří dvě významná lýkijská města – Xanthos a Letoon, jejichž pozůstatky byly zapsány na seznam chráněných památek UNESCO.


Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.