články

Jiří Dědeček: Kniha má na Kubě větší cenu než u nás
25.02.2012

Jiří Dědeček:
Kniha má na Kubě větší cenu než u nás

Písničkář, básník a překladatel Jiří Dědeček je předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu, v jehož Knihovničce vycházejí ve spolupráci s Člověkem v tísni dvojjazyčné knihy perzekuovaných literátů. V rozhovoru pro www.cestomila.cz se Jiří Dědeček vypravil na Kubu, do Číny, Kurdistánu i Běloruska, ale také do světa Palackého češtiny, československého Užhorodu a pohanských psů.


Kyjev aneb Přes Kresčatik do rodného domu Mistra Bulgakova (1)
23.02.2012
UKRAJINA - Články UKRAJINA

Kyjev aneb Přes Kresčatik do rodného domu Mistra Bulgakova (1)

Nejdřív nás do nosu praštila strašná zima (je únor), na zemi ležel sníh, vítr zlověstně skučel a lidé se choulili oblečeni do zvířat, respektive do kožichů a kožešinových čepic. To je ale hrůza, to se jim ta móda za posledních padesát let nepohnula? Jak se tak chmuřím, je mi zima čím dál větší, a spolu s ní se rozplývá i můj názor na to, co je módní a co ne. Nejradši bych jednomu z těch chodících medvědů jednu papachu strhla a nasadila si ji. A co já vlastně vím o zimě, nadávám si, a vůbec, co já vím o módě. Jak jinak se tady zahřát?


Jakarta – smutný osud Jalan Jaksa a betonová hrůza Istiqlal
19.02.2012
INDONÉSIE - Články INDONÉSIE

Jakarta – smutný osud Jalan Jaksa
a betonová hrůza Istiqlal

Přiletí-li cizinec do Jakarty, vrhne se na něj hned na letišti tlupa taxikářů nabízejících odvoz do turistického centra města – uličky Jalan Jaksa. Slova „jangan ganggu saya (nechte mě na pokoji), která jsem se naučil v letadle, překvapivě působila, a agresivní dav, vykřikující něco o dvou stovkách tisíc rupií, se rozestupoval.


Je třeba jíti do Teplic
16.02.2012
ČESKO - Články ČESKO

Je třeba jíti do Teplic

Pod masívem Krušných hor žije lázeňské město plné parků, zahrad a fontán, které si v minulých staletích oblíbili umělci i monarchové. Kdybyste do teplických lázní zavítali před nějakým tím rokem, potkávali byste v Zámecké zahradě Beethovena, Goetheho, von Humboldta, Chopina, cara Mikuláše I. nebo krále Fridricha Viléma III.


Seychely: Na plážích malebného ostrova Praslin
12.02.2012
SEYCHELY - Články SEYCHELY

Seychely:
Na plážích malebného ostrova Praslin

Ubytování v hotýlku, z něhož je to pár kroků na pláž s jemným bílým pískem, průzračná tyrkysová voda, v níž plavou hejna ryb, lenošení ve stínu endemických kokosových palem, báječný kokosový rum a ryby k večeři v restauraci přímo na pláži. Dvěma slovy – ostrov Praslin.


Rachid Khalil: Budoucnost Sýrie je světlá
09.02.2012
SÝRIE - Články SÝRIE

Rachid Khalil: Budoucnost Sýrie je světlá

Ing. Rachid Khalil žije v ČR již 23 let a zabývá se překlady a tlumočením kurdského a arabského jazyka. Rachid Khalil pochází ze syrského Kurdistánu, z městečka Al-Qamišlí na východě Sýrie a je předsedou Kurdského občanského sdružení v ČR. Aktivně vystupuje za práva Kurdů i syrského národa v boji proti brutálnímu režimu B. Asada. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o revoluci a spolužití národností v Sýrii, o tom, jak brněnské pušky pomohly Kurdům i o kurdském Karlu Krylovi, a věří, že budoucnost Sýrie i Kurdistánu je světlá.


Blízký východ před 45 lety – 10. díl – Kuvajt
07.02.2012
KUVAJT - Články KUVAJT

Blízký východ před 45 lety – 10. díl – Kuvajt

Jaký byl Kuvajt v roce 1966? Malý obrázek si můžete udělat ze starých fotografií Mirky Baštové. Kuvajt byl jen krátce nezávislým státem, nejdůležitější prvky jeho ústavy se ale nezměnily dodnes – islámské právo coby základní kámen legislativy a islám jako státní náboženství.


Kérala aneb z přístavu Kóčin na čajové plantáže a do Backwaters
03.02.2012
INDIE - Články INDIE

Kérala aneb z přístavu Kóčin na čajové plantáže a do Backwaters

Indická Kérala – nespočetné vodní kanály, rýžová políčka a jezera, která se naplňují vždy po období dešťů. Po kanálech plují kánoe místních obyvatel, přívozy, nákladní lodě a také turistické hausbóty. V přístavu Kóčin kotvily od začátku 16. století portugalské lodě, které se vydávaly dále do Macaa. Z Kóčinu se vozilo do Evropy exotické koření, tady zemřel a byl pohřben mořeplavec Vasco da Gama, než byly jeho ostatky po čtrnácti letech převezeny do Lisabonu.


Vzpomínka na Súdán aneb Putování jednouz nejobávanějších zemí Afriky
31.01.2012
SÚDÁN - Články SÚDÁN

Vzpomínka na Súdán aneb Putování jednou
z nejobávanějších zemí Afriky

Před třemi lety jsme na naší dlouhé cestě napříč africkým kontinentem navštívili i Súdán, neklidnou zemi, kde se střetávaly a střetávají dva světy – arabský a černý. Jiná možnost nebyla, z Egypta do Etiopie se autem jinak dostat nelze. Nás ale Súdán lákal, přáli jsme si dostat se alespoň malinko pod kůži této země zahalené do závoje nebezpečna a fanatismu. Tehdy zde byl klid a nám dodnes zůstaly krásné vzpomínky.


Libyjské oázy aneb Pětidenní putování Saharou
27.01.2012
LIBYE - Články LIBYE

Libyjské oázy
aneb Pětidenní putování Saharou

Libye byla donedávna pro našince tak velkou neznámou, že si mnohdy pletl, jak se píší měkká a tvrdá i/y. Nebylo divu, vždyť obdržet individuální turistické vízum do země, které po 38 let vládl tvrdou rukou plukovník Kaddáfí, bylo bez známostí a úplatků vyloučené. Nám pomohla spolupráce s místní cestovní kanceláří a cesta do nekonečné pouště, jejích písečných dun a zelených oáz s jezery, byla otevřená.


Marsa Alam: Pohádkový korálový svět v Rudém moři
22.01.2012
EGYPT - Články EGYPT

Marsa Alam:
Pohádkový korálový svět v Rudém moři

Letovisko Marsa Alam je pohádkovým světem barevných korálových zahrad a mezi milovníky šnorchlování a potápění zřejmě nejpopulárnější egyptskou destinací. Podmořský život je zde na dosah i začátečníkům a méně zkušeným, navíc poloha nedaleko obratníku Raka a nekonečná Sahara zaručují i v zimních měsících vyšší teploty vody i vzduchu.


Jak vypadají Bruggy z kanálů
18.01.2012
BELGIE - Články BELGIE

Jak vypadají Bruggy z kanálů

Již nejméně stokrát každý četl a slyšel, že se Bruggám říká „Benátky severu“. Není divu, město je protkané labyrintem kanálů. A kdo nebyl na kanálech, nebyl v Bruggách, nuže, projeďte se po nich. Z loďky uvidíte jiné Bruggy, od vodní hladiny vypadají intimněji než mezi tisícovkami turistů na přelidněném Marktu. Na kanálech se dotknete Brugg a už vám zůstanou v srdci.


Martina Svobodová: Ženy jsou budoucnost a krása Afriky
17.01.2012

Martina Svobodová:
Ženy jsou budoucnost a krása Afriky

Martina Svobodová projela v Land Roveru křížem krážem celou Afriku. Přesněji 25 zemí během jednoho roku. O své cestě a svých zkušenostech napsala poutavou knihu Smích a pláč Afriky. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o těžkostech afrického putování, o největší naději Afriky – afrických ženách, i o tom, že by se do Afriky opět ráda vrátila.


Blízký východ před 45 lety – 9. díl – Kurdistán
14.01.2012
IRÁK - Články IRÁK

Blízký východ před 45 lety – 9. díl – Kurdistán

Jaký byl irácký Kurdistán v roce 1966? Malý obrázek si můžete udělat ze starých fotografií Mirky Baštové. Cesty z Bagdádu do severovýchodních regionů Iráku byly bezpečnější než dnes, sem tam auto, velbloudí karavany nomádů, vesničky čítající nějakou tu chaloupku s početnými rodinami, zahalené ženy, muži v tradičních úborech i zvědavé děti, které se rády fotily.


Alhambra: Červené město provinční kultury
11.01.2012
ŠPANĚLSKO - Články ŠPANĚLSKO

Alhambra: Červené město provinční kultury

Nasrovské království v Granadě bylo poslední baštou islámu v západní Evropě. 250 let se nasrovští panovníci bránili křesťanské reconquistě, než se v roce 1492 Boabdil, poslední z nich, vzdal bez boje svého města a paláců za právo nerušeného odchodu. Zůstala po nich červená pevnost Alhambra, nejkrásnější památník islámského umění na evropském kontinentu.


Zimní Povydří aneb Rezavá kráska Vydra ve sněhobílém rouchu
07.01.2012
ČESKO - Články ČESKO

Zimní Povydří aneb
Rezavá kráska Vydra ve sněhobílém rouchu

Potoky, které tvoří Vydru, přicházejí z neobydlených, dešťových a chladných plání ústřední Šumavy. Shromažďují se z odtoků hojných slatin a bažin, z bažinatých strání horských a z ohromných, mnoho tisíc hektarů zaujímajících lesů, které vyznačují toto ponuré, hluboce melancholické území“ – tak popisoval zrození nejkrásnější šumavské řeky Vydry Karel Klostermann.


Dia Eddin Felfel: S povídačkami o kmenech, které se pobijí mezi sebou, začal Kaddáfí
05.01.2012
LIBYE - Články LIBYE

Dia Eddin Felfel: S povídačkami o kmenech, které se pobijí mezi sebou, začal Kaddáfí

Dia Eddin Felfel je místopředsedou Libyjského klubu v ČR. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o krásách Libye, zelených oázách, poušti a saharských gazelách, odsuzuje Kaddáfího a jeho režim a odmítá, že by budoucnost Libye ohrožovala nesmiřitelnost jednotlivých kme­nů.


Kašperské Hory: Hrad Kašperk v romantickém zimním rouchu
03.01.2012
ČESKO - Články ČESKO

Kašperské Hory: Hrad Kašperk v romantickém zimním rouchu

Poslední den roku vládl na hradě Kašperk nad Kašperskými Horami čilý silvestrovský ruch. Kašperk je sice od listopadu do konce března zavřený, ale díky aktivitě a šikovnosti lidí se koncem roku jeho brány otevřely na pět dní návštěvníkům. A konaly se prohlídky, hrála šaškovská představení pro děti a tekly medovina, svařák i grog.


Blízký východ před 45 lety – 8. díl – Irák
28.12.2011
IRÁK - Články IRÁK

Blízký východ před 45 lety – 8. díl – Irák

Jaký byl Irák v roce 1966? Malý obrázek si můžete udělat z fotografií Mirky Baštové. Bylo osm let po svržení monarchie hášimovských panovníků, kteří se považovali za potomky proroka Muhammada. V 60. letech vládla armáda, jejíž představitelé navázali bližší vztahy se SSSR. Saddám Husajn ještě nebyl u moci a šíitské svatyně ve městech Karbalá a Nadžaf byly obleženy věřícími.


Kateřina Mildnerová: Závist je hnací silou čarodějnictví
20.12.2011
ZAMBIE - Články ZAMBIE

Kateřina Mildnerová:
Závist je hnací silou čarodějnictví

Afrikanistka a kulturní antropoložka Kateřina Mildnerová se zaměřuje na fenomén čarodějnictví a tradičního léčitelství v subsaharské Africe. O svém intenzivním výzkumu v hlavním městě Zambie Lusace sepsala knihu Můj soused je čaroděj. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o zambijském slunci, vstřícnosti smějících se lidí, oblíbené kaši nsimě, Viktoriiných vodopádech, kouzlu kavundula, způsobujícímu rozvod, procesech s čarodějnicemi i o tom, že duchové nemají rádi lahváče, ale upřednostňují vařené pivo.


Nalezené položky: 813 « První | < Předchozí | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.