články

Zora Hesová: Životy egyptských mužů a žen jsou oddělené
06.01.2013
EGYPT - Články EGYPT

Zora Hesová: Životy egyptských mužů a žen jsou oddělené

Zora Hesová vystudovala politologii, filosofii a islamologii ve Francii a Německu a arabštinu na Damašské univerzitě v Sýrii. Pracuje jako analytička Výzkumného centra AMO a koordinátorka projektů AMO v Egyptě. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vysvětluje problémy egyptské společnosti, vypráví o egyptských ženách i mužích, doporučuje navštívit oázu Siwa a dodává, že pro Egypťany není pes nečistým zvířetem, vždyť se svými psy běžně korzují po káhirských ulicích.


Komerční prezentace:Vydejte se po stopách norských trollů
28.12.2012

Komerční prezentace:
Vydejte se po stopách norských trollů

Symbol norských bájí představují podivné bytosti podobající se člověku. Trollové obývají nedostupné kouty norských hor. Podle pověstí jsou tito čtyřprstí tvorové původními obyvateli Norska. Nejčastěji jsou hlavními postavami strašidelných mytických příběhů, pohádek a přísloví. Mimo stánky se suvenýry, báje a opuštěnou přírodu, můžete na trolly narazit i v mnoha místních názvech.


Knižní tipy: Jakobijánův dům
28.12.2012
EGYPT - Články EGYPT

Knižní tipy: Jakobijánův dům

„Noviny a televizi tehdy zaplavila reklama, v níž inzeroval, že se zavazují k tomu, že každé ženě věnují několikery decentní šaty a barevné šátky na hlavu, pokud se dotyčná rozhodne nosit hidžáb a do obchodu na důkaz vážnosti svého rozhodnutí přinese výměnou své staré šaty odhalující vnady.“


Butrint aneb albánský výlet do časů římských
17.12.2012
ALBÁNIE - Články ALBÁNIE

Butrint aneb albánský výlet do časů římských

Z hořící Tróje prchal Aeneas, legendární mýtický zakladatel římského národa. Na své dlouhé takřka odysseovské plavbě Středozemním mořem přistál i na pobřeží dnešní Albánie u města Buthrotum. Jaké zažil překvapení, když mu v ústrety šel Helenus, syn trojského krále Priama a Andromaché, vdova po Hectorovi, největším bojovníkovi Tróji. Buthrotum – dnešní Butrint – se měl podobat zbořené Tróji. Tak popsal Butrint římský básník Publius Vergilius Maro ve třetí knize svého eposu Aeneis.


Tomáš Reindl: Do Váránasí se člověk touží vrátit
14.12.2012
INDIE - Články INDIE

Tomáš Reindl:
Do Váránasí se člověk touží vrátit

Tomáš Reindl je skladatel, multi-instrumentalista a hráč na tabla. Hře na tabla a studiu klasické indické hudby se věnoval mj. v indickém Váránasí. Tomáš Reindl hrává s kapelou Al-Yaman, kytaristou a hráčem na sitár Amitem Chatterjeem, doprovází tanečnice indického chrámového tance kathak, vede workshopy hry na tabla a ve svém sólovém projektu Omnion spojuje mnoho vrstev a inspirací hudebními tradicemi východu a západu. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o Váránasí, o svých prvních intenzivních krůčcích na indickém subkotinentu, cestách na tablové koncerty až do Kalkaty i setkání s legendárním Zakirem Hussainem.


Jerevan: Starší než Řím
10.12.2012
ARMÉNIE - Články ARMÉNIE

Jerevan: Starší než Řím

Jerevan se pyšní svým věkem – je dokonce starší než Řím, první pevnost zde urartský král Argišti I. založil již v roce 783 před n. l. Nejedná se o nějakou legendu předkládanou turistům. Ve Státním muzeu arménské historie vystavují originální kámen, do něhož nechal Argišti I. svůj příkaz vyrýt klínovým písmem na věky věků.


Vladislav Rapprich: Za sopkami po Čechách i po světě
04.12.2012

Vladislav Rapprich:
Za sopkami po Čechách i po světě

Mgr. Vladislav Rapprich, Ph.D. je odborníkem na vulkanické procesy a horniny vulkanického původu v České geologické službě. V letošním roce mu v nakladatelství Grada vyšel originální turistický průvodce „Za sopkami po Čechách“, který představuje, jak vypadala česká kotlina před desítkami milionů let a kam se vydat na výlety za vulkány třeba s rodinou a kočárkem. V rozhovoru pro www.cestomila.cz ostře kritizuje rozhodnutí italského soudu poslat do vězení vědce za nepřesné předpovědi zemětřesení i pokusy vrtat na Campi Flegrei, a svěřuje se, že jeho vulkanologickým snem je těžce přístupná etiopská sopka Erta Ale.


Arabista Zdeněk Müller doporučuje: Jakobijánův dům
04.12.2012
EGYPT - Články EGYPT

Arabista Zdeněk Müller doporučuje:
Jakobijánův dům

Román egyptského zubaře Alá al-Aswáního se stal navzdory své otevřenosti a kritičnosti před deseti lety v Egyptě bestsellerem. Právě pro tuto otevřenost nebyl ovšem každému v Egyptě po chuti. Leč tento opus nepředstavuje v žádném případě nějakou lacinou politickou agitku. Jde o vynikající román, který lze zařadit do linie románů egyptského spisovatele Nagíba Mahfúze, nositele Nobelovy ceny za literaturu v roce 1988.


Káhira – město tisíce tváří
02.12.2012
EGYPT - Články EGYPT

Káhira – město tisíce tváří

Káhira se probouzí a pěšky se prodíráme tou nepředstavitelnou masou aut, která stihla zablokovat všechny silnice. Ranní špička v Káhiře je doslova brutální. Přecházení ulic by měl každý cizinec odkoukat od místních. Auta se řítí zleva i zprava a co na to Káhiřan? Jednoduše jde, nerozhlíží se a jde. Zdánlivě pořádný adrenalin, ale ono to tak opravdu funguje.


Komerční prezentace:Trentino – okouzlující ráj sněhu i slunce
30.11.2012

Komerční prezentace:
Trentino – okouzlující ráj sněhu i slunce

Trentino, to jsou jedinečné horské scenérie velkolepých skalních stěn, nad nimiž svítí slunce na dvě stě dní v roce. V těch kouzelných horách jménem Dolomity, zapsaných na listině světového dědictví UNESCO, si můžete vychutnat na 800 kilometrů dokonale připravených sjezdovek a nepochybně neodoláte specialitám místní kuchyně.


Bahla – opevněná oáza v ománských horách
25.11.2012
OMÁN - Články OMÁN

Bahla – opevněná oáza v ománských horách

Ve středověku bývala Bahla opevněnou oázou uprostřed pouště, v níž po staletí vládl beduínský kmen Banu Nebhan. Tady se šířila ibádíja, militantní odnož šíitského islámu, nesmlouvavě konzervativní a k nevěřícím nepřátelská. Beduínská divokost Bahly je ale minulostí a khanjar – tradiční dýka ománského muže – cizincům nehrozí. Pevnost a dlouhé hradby Bahly, kdysi chránící mezi palmami zasazené staré domy z nepálených cihel, jsou zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO.


Phnom Penh: Muzeum Tuol Sleng připomíná hrůzy Rudých Khmerů
18.11.2012
KAMBODŽA - Články KAMBODŽA

Phnom Penh: Muzeum Tuol Sleng připomíná hrůzy Rudých Khmerů

Jestliže se o Thajsku říká, že je zemí úsměvů, o Kambodži to platí dvojnásob. V nedávné minulosti se ale stalo jméno Kambodža synonymem hrůz a děsu. Krvavá vláda Rudých Khmerů je v Kambodži stále živá, dodnes probíhají soudy s některými z vůdců genocidního režimu. Jedním z míst, kam míří kroky těch, kteří se chtějí seznámit s nedávnou krutou minulostí země, je bývalé vězení Tuol Sleng, přeměněné na muzeum a přístupné veřejnosti.


Maskat – mešita sultána Kábúse
11.11.2012
OMÁN - Články OMÁN

Maskat – mešita sultána Kábúse

Dominantou hlavního města Ománu Maskatu je mešita sultána Kabúse. Otevřena byla v roce 2001 a pojme 20 000 věřících. Na slunci všechny oslní paprsky odrážející se od bělostného mramoru, uvnitř ohromí 21 tun vážící ručně tkaný perský koberec o rozměrech 70×60 metrů, považovaný za druhý největší na světě.


Miroslav Jakeš: Grónsko není jen země krutých mrazů
09.11.2012
DÁNSKO - Články DÁNSKO

Miroslav Jakeš:
Grónsko není jen země krutých mrazů

Miroslav Jakeš došel jako první Čech na lyžích na severní pól a světoznámý se stal jeho sólový přechod Grónska z východu na západ bez jakéhokoli spojení s okolním světem. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o přírodních krásách Grónska a Špicberk, kam někdy vyráží sám, jindy doprovází turisty. Poradí, jak se vyhnout nebezpečnému setkání s ledními medvědy a dodává – „pojeďte se mnou, lidi“, v Grónsku je v létě teplo a rostou tam houby a borůvky.


Munții Parâng a Sureanu aneb jeden výlet do rumunských hor a delty Dunaje
03.11.2012
RUMUNSKO - Články RUMUNSKO

Munții Parâng a Sureanu aneb jeden výlet
do rumunských hor a delty Dunaje

Jednoho dne koncem července jsme se sešli s partou na nádraží. Bylo nás šest, tři holky a tři kluci. Věděli jsme pouze, že jedeme do Rumunska, plán trasy byl vysloveně nejasný. Jediné, co jsme měli, byly lístky na vlak do Budapešti.


Roman Joch: Mešity a islámské banky v ČR? Ano, vítám rozmanitou společnost.
29.10.2012

Roman Joch: Mešity a islámské banky v ČR? Ano, vítám rozmanitou společnost.

MUDr. Roman Joch byl ještě před několika týdny poradcem premiéra pro zahraniční otázky a lidská práva. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o tom, že vítá kulturně i rasově rozmanitou společnost, v níž bychom se všichni měli shodnout na základních lidských právech a svobodách. Tvrdí, že evropský ústup od svobody slova je nedůstojný a hanebný. A že nepovažuje za správné kriminalizovat popírání holocaustu, ale nabádání k holocaustu.


Mongolské střípky: Svérázná povaha obyvatel, jezero Chövsgöl, klášter Erdene Zuu, Ulánbátar
27.10.2012
MONGOLSKO - Články MONGOLSKO

Mongolské střípky: Svérázná povaha obyvatel, jezero Chövsgöl, klášter Erdene Zuu, Ulánbátar

Mongolsko je známé jako jednotvárná země nekonečných stepí a nesčetných stád koní, koz, ovcí. Pokusím se vyvrátit tuto zarytou představu o Mongolsku a popíšu i některá specifika mongolské povahy, se kterou je dobré počítat předem, a která vám na cestě jistě způsobí mnoho radostných, ale též komplikovaných situací.


Komerční prezentace:Vzdálená blízká Ukrajina
24.10.2012

Komerční prezentace:
Vzdálená blízká Ukrajina

Ačkoliv byla v letech 1919 – 1939 Ukrajina, respektive její část, součástí Československa, naše povědomí o této zemi je více než mizivé. Mezi Čechy převládají stereotypní představy a od návštěvy je zrazuje pocit strachu a odporu. K tomu ale nemají jediný důvod!


Aždahak – nejkrásnější sopka v Arménii
20.10.2012
ARMÉNIE - Články ARMÉNIE

Aždahak – nejkrásnější sopka v Arménii

Geghamský hřbet, to je 127 vyhaslých sopek, které se zdvíhají z náhorní roviny v nadmořské výšce kolem 3000 metrů jižně od jezera Sevan. Nejvyšším vrcholem pohoří je hora Aždahak, v jejímž 90 metrů hlubokém kráteru se leskne jezero z roztátého sněhu. Všude kolem lávová pole a červenočerná barva. Výhled z Aždahaku je okouzlující, na jedné straně se lesknou vody Sevanu a všude kolem se tyčí kužele sopek, které naposledy bouřily přibližně před 3 až 5 tisíci lety.


Ondřej Smeykal: Určité rytmy didgeridoo nikdy neuslyšíte
18.10.2012
AUSTRÁLIE - Články AUSTRÁLIE

Ondřej Smeykal:
Určité rytmy didgeridoo nikdy neuslyšíte

Ondřej Smeykal je posledních 20 let průkopníkem hry na didgeridoo na české scéně. Jeho první cesta do Austrálie před mnoha lety ale nebyla za posvátným nástrojem australských domorodců – na univerzitě v Canbeře studoval prastaré skalní malby. Austrálie zůstala jeho láskou dodnes. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví nejen o didgeridoo, ale vzpomíná také na svá putování za tajuplnými skalními malbami i na spaní v australské buši.


Nalezené položky: 813 « První | < Předchozí | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.