články

Saské Švýcarsko: Basteibrücke a stolová hora Lilienstein
03.08.2012
NĚMECKO - Články NĚMECKO

Saské Švýcarsko:
Basteibrücke a stolová hora Lilienstein

Když se švýcarský malíř a mědirytec Adrian Zingg toulal romantickou krajinou mezi Drážďanami a českou hranicí, ještě se tomuto regionu neříkalo Saské Švýcarsko. Právě Zingg pojmenoval tyhle kytice skal, které mu připomínaly krásy domova. To se psala druhá polovina 18. století a ve skalním labyrintu 194 metrů nad hladinou Labe ještě nestál most Bastei, z něhož je okouzlující výhled na stolové hory Labských pískovců.


02.08.2012

Komerční prezentace:
Mytologie na ostrově Rhodos

Řecko je mýty a legendami prosycené skrznaskrz. A báje se samozřejmě nevyhnuly ani ostrovu Rhodos. Co se na tomto kusu země mělo podle řecké mytologie odehrát?


Klášter Tatev aneb pět set mnichů-filozofů hlubokých jako moře
27.07.2012
ARMÉNIE - Články ARMÉNIE

Klášter Tatev aneb pět set mnichů-filozofů hlubokých jako moře

Historik Stepanos Orbelian napsal ve 13. století, že v Tatevu pobývá na 500 mnichů-filozofů „hlubokých jako moře“, hudebníků, kaligrafů, malířů. Tatev se nejednou vzpamatoval z ran, které mu způsobily invaze Seldžuků a dalších nájezdníků a znovu vyvstal z popela jako náboženské a kulturní centrum Arménie.


Karahunj aneb z Jerevanu za arménskou Stonehenge
22.07.2012
ARMÉNIE - Články ARMÉNIE

Karahunj aneb z Jerevanu za arménskou Stonehenge

To místo v arménských horách se jmenuje Karahunj, Wikipedie dokonce tvrdí, že oficiálně Observatoř Karahunj podle rozhodnutí arménského parlamentu. Místní lidé ale spíše používají výraz Zorats Karer (Zorac Karer), což znamená Kamenný kalendář. Observatoř je prý stará až 7500 let, jméno Karahunge použil již ve 13. století historik Stepanos Orbelian.


Arménie aneb ruským uazem do kráteru vyhaslé sopky Ughtasar
16.07.2012
ARMÉNIE - Články ARMÉNIE

Arménie aneb ruským uazem do kráteru vyhaslé sopky Ughtasar

Podle knižního průvodce lze cestu na Ughtasar vyjet jen uazem (UAZ je zkratka Ulianovskij Avtomobilny Zavod). Očekával jsem tedy výkonný džíp s pohonem 4×4. Před hotelem v Sisianu ale ve smluvený čas stála jakási dodávka. Její řidič se jmenoval Tsigan a jeho tvář byla snědší než tváře většiny Arménů. Říkám Tsiganovi, že tímhle nejedu, že byl slíben uaz. A on – to je uaz. Později jsem se dočetl, že to byl model 452 z roku 1965. Co by člověk požadoval za pouhých 1250 Kč… (cena za auto bez ohledu na počet lidí uvnitř). Každopádně jsem Tsiganovi uvěřil, že to skutečně uaz je a že to nahoru bezpečně vyjede.


25.06.2012

Komerční prezentace:
Nejsou zavazadla jako zavazadla, aneb kvalitní tašky na cesty

Každý kdo cestuje nebo má rád výlety ví, jak je důležité mít kvalitní zavazadlo. Je vlastně jedno, jestli cestujete do dalekých zemí, na výlet s rodinou a dětmi nebo jen do práce. Na všech cestách nás doprovázejí zavazadla k přepravě nejrůznějších věcí a mnohokrát jste si již určitě sami ověřili, že kvalita batohu, tašky, nebo kufru se pozná už po několika hodinách nošení.


25.06.2012

Komerční prezentace:
Jak vybrat fotoaparát na dovolenou

Chystáte se na dovolenou například k moři nebo na hory? Rádi byste si z ní přivezli nejen pěkné vzpomínky, ale i fotografie, kterými byste se mohli pochlubit? V dnešní době se staly standardem digitální fotoaparáty – snímky si snadno přetáhnete do počítače a můžete si je hned prohlížet.


Al Shouf Cedar Nature Reserve: Pod vznešenými libanonskými cedry
21.06.2012
LIBANON - Články LIBANON

Al Shouf Cedar Nature Reserve:
Pod vznešenými libanonskými cedry

Libanonské cedrové lesy jsou nejstarší písemně doložené lesy v historii. Píše se o nich nejen v Bibli, ale též v Eposu o Gilgamešovi i v Talmudu. Krása, vytrvalost, vznešenost, důstojnost, ušlechtilost – těmito slovy popisují cedr spisovatelé minulosti i současnosti. Libanonci jim říkají „Cedry Páně“ (Cedars of Lord).


Zoo Plzeň: V království (nejen) lemurů kata
16.06.2012
ČESKO - Články ČESKO

Zoo Plzeň: V království (nejen) lemurů kata

ZOO v Plzni je druhou nejstarší zoologickou zahradou v ČR, založena byla již v roce 1926. Ještě předtím, na konci 19. století, sloužily obyvatelům Plzně k pobavení vivárium s vrubozobými ptáky a opičkami i pojízdné zvěřince s medvědy a dokonce tygry, které do města občas zavítaly. Přes svůj „věk“ patří plzeňská zoo k nejkrásnějším a nejmodernějším u nás. A také k nejnavštěvo­vanějším, v součtu let 2010 a 2011 jí patří třetí místo, jejími branami prošlo 921 810 lidí.


Josef Opatrný o Mexičanech: S angličtinou jim k srdci nepřirostete
13.06.2012
MEXIKO - Články MEXIKO

Josef Opatrný o Mexičanech:
S angličtinou jim k srdci nepřirostete

Prof. PhDr. Josef Opatrný, CSc. je vedoucím Střediska ibero-amerických studií FF UK. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o Mexiku, vztazích Mexičanů ke gringům, o bezpečí a nebezpečí na cestách Mexikem i českých kořenech mexického folklóru. A doporučuje naučit se před cestou do Mexika alespoň základům španělštiny.


Jökulsárlón – ledová islandská kráska
10.06.2012
ISLAND - Články ISLAND

Jökulsárlón – ledová islandská kráska

Jökulsárlón je nepochybně jedno z nejúchvatnějších míst na Islandu. A nejvíce fotografované. V okouzlující ledovcové laguně plavou obří kry zabarvené do všech odstínů modré barvy. Tak hluboce modré, že člověk má pocit, že kdyby se před ním azurová kra rozpadla, zevnitř se musí vynořit ultramarín. A mezi ledovými krami vidíme černé tečky. Pět šest možná i osm a pohybují se. To jsou hlavy hravých tuleňů, kteří se lagunou prohánějí.


Plzeň: Velká synagoga v roce 5772
06.06.2012
ČESKO - Články ČESKO

Plzeň: Velká synagoga v roce 5772

Krajské město Plzeň nabízí svým hostům mnohé turistické cíle, např. katedrálu sv. Bartoloměje, zoologickou zahradu, pivovar a také jednu z největších synagog světa. Běžně se udává, že plzeňská synagoga je třetí největší na světě, tento údaj, který si přečtete i na známých portálech jako Kudy z nudy nebo Atlas Česka, není pravdivý. Nepochybně jsou větší synagogy v Izraeli i v New Yorku, přesto byste během návštěvy Plzně neměli prohlídku naší největší synagogy vynechat.


Daniela Hranaiová v Kongu: Cítit se zkušenou Afričankou je zrádný pocit
06.06.2012
KONŽSKÁ DR

Daniela Hranaiová v Kongu:
Cítit se zkušenou Afričankou je zrádný pocit

Daniela Hranaiová je na první pohled usměvavá a křehká mladá žena. Krátce se do mě vkrádal pocit, že kdybych silně zvýšil hlas, rozpláče se. Zdání klame. Daniela se nedávno vrátila po roce a půl z mise v Demokratické republice Kongo, kam ji vyslala společnost Člověk v tísni. Dnes je z ní zkušená „Afričanka“, která může radit, jak se pohybovat v africké společnosti i jak řídit auto na rozblácených afrických cestách. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví nejen o práci v chaotickém Kongu, ale také o noci na vrcholu zrádné sopky Nyiragongo a setkání s horskými gorilami.


Hazmburk – král Českého středohoří
30.05.2012
ČESKO - Články ČESKO

Hazmburk – král Českého středohoří

Zřícenina hradu Hazmburk se tyčí na kopci střežícím rovinu kolem břehů Ohře v nadmořské výšce 418 metrů. Je odtud výjimečný kruhový rozhled na středočeskou krajinu a na Milešovku, nejvyšší vrchol Českého středohoří. Ta je s nadmořskou výškou 837 metrů téměř přesně dvakrát vyšší než Hazmburk. Říká se údajně o těchto dominantách dolního Poohří, že Milešovka je zde královnou a Hazmburk králem. Nejhezčí výhled je z přístupné Bílé věže, ale kdo je líný a nahoru se mu po dřevěném schodišti nebude chtít, o moc nepřijde, báječný výhled je z celého vrcholu Hazmburku.


Corrupt Tour: české korupční prostředí patří pod ochranu UNESCO
22.05.2012

Corrupt Tour: české korupční prostředí patří pod ochranu UNESCO

Moderní cestovní agentura Corrupt Tour otevřela – dle vlastních slov – úplně novou oblast cestovního ruchu. Česká republika má v oblasti korupce co nabídnout a cílem agentury je, aby české korupční prostředí bylo zapsáno na listinu památek chráněných organizací UNESCO. K tomu je ale ještě dlouhá cesta. A jak takový výlet za korupcí vypadá?


Pavel Ťupek o Saúdské Arábii: Pobyty v českých lázních hradí ze státního rozpočtu
20.05.2012
SAÚDSKÁ ARÁBIE - Články SAÚDSKÁ ARÁBIE

Pavel Ťupek o Saúdské Arábii: Pobyty
v českých lázních hradí ze státního rozpočtu

Arabista Pavel Ťupek studoval mj. na Univerzitě krále Saúda v Rijádu. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví právě o Saúdské Arábii, zemi, která ukrývá před zraky nevěřících nejsvatější místa islámu Mekku a Medínu. Pavel Ťupek hovoří o cestování v SA a doporučuje místní doprovod, o saúdských ženách i mužích, o gastarbeitrech, saúdském pokrytectví i radikálním náboženském vzdělávání. A také doporučuje, co si o saúdské kultuře přečíst.


New York – týden ve městě divů (2)
19.05.2012
USA - Články USA

New York – týden ve městě divů (2)

Jedeme metrem na stanici Bowling Green u Battery Parku. Zde končí (nebo začíná) svou jednadvacetiki­lometrovou pouť proslulá Broadway. Samotný Battery Park přiléhá k Hudsonovu zálivu a odtud vyjíždějí lodi k dobře viditelné Soše Svobody.


New York – týden ve městě divů (1)
16.05.2012
USA - Články USA

New York – týden ve městě divů (1)

New York – město, které svou atmosférou poznamenalo tvorbu mnoha umělců. Fascinující je čistý vzduch, žádný smog, zřejmě i díky poloze Manhattanu mezi dvěma rameny řeky Hudsonu. Kde to urbanistická koncepce dovolí, tam je alespoň malý parčík s lavičkami nebo fontánou. Žádná odlidštěná, hlučná a uspěchaná džungle betonu a skla, ale prostor a zeleň.


Berat – nahoru a dolů čtvrtí tisíce oken
13.05.2012
ALBÁNIE - Články ALBÁNIE

Berat – nahoru a dolů čtvrtí tisíce oken

Mangalem je nepochybně nejkrásnější městskou čtvrtí v Albánii. Dokonce v dobách, kdy bouřlivá socialistická paneláková výstavba poznamenala téměř všechna albánská města, byla tato čtvrť města Berat vyhlášena kulturní památkovou rezervací.


Adršpašsko-teplické skály: V ráji dravců
05.05.2012
ČESKO - Články ČESKO

Adršpašsko-teplické skály: V ráji dravců

Zahlédnout dravé ptáky a především sokoly vyžaduje v Česku obvykle jistou dávku trpělivosti. Nic takového neplatí v Adršpašsko-teplických skalách, kde se na jaře nad hlavami návštěvníků přírodní rezervace prolétávají desítky dravců. Během dubna zde hnízdí a na přelomu dubna a května krmí svá ukřičená mláďata. Křik nedávno narozených malých sokolů, poštolek, jestřábů i krkavců se po celý den rozléhá v labyrintech skalních věží.


Nalezené položky: 813 « První | < Předchozí | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.