Cesta trollů

Trollstigveien je 18 km klikatá stezka kolem kolmé Stěny trollů s převýšením 900 metrů. Nejen Norové sem jezdí obdivovat nádherné scenérie půvabné oblasti Møre og Romsdal. Cesta Trollů je silnice s jedenácti zatáčkami a nachází se v zeleném údolí Isterdalen. Během výstupu po kamenité stezce a silnici spatříte ve skalách krásné vodopády. Jedním z nich i je monumentální 180 metrů vysoký Stigfossen. Serpentiny končí v sedlu Stgorora, odkud je skvělý výhled do údolí. Po silnici lze pokračovat k městečku Valldal. Dále po Orlí cestě až k fjordu Geiranger, památce UNESCO a cíli mnoha poznávacích zájezdů do Norska. Na případný výskyt trollů vás vždy upozorní cedule s nápisem „Pozor, troll“.

Jeskyně trollů

Pokud by vás lákalo během své aktivní dovolené navštívit obydlí těchto dávných skřetů, vydejte se k obci Fyresdal. Odtud totiž vede stezka k velkým jeskyním, které vznikly už v době ledové. Dodnes se v tomto mytickém prostředí provádějí bohoslužby. Protože jeskyně obklopuje hustý les, není divu, že se toto tajemné místo považuje za místo, kde trollové přespávali.

Víly a džini

Každá země má své mytické postavy. Během poznávacího zájezdu v Turecku byste si např. měli dávat pozor, abyste se v horkých dnech na prašných cestách nesetkali s nebezpečnými džiny. Hrozí vám, že vás připraví o duši. Britští elfové jsou pro změnu světlí skřítci a víly. Přírodní bytosti a členi družiny boha plodnosti, kterým je přikládána moc pomáhat lidem. Malé děti takové příběhy a bytosti milují a věří jim. Nechat se omámit atmosférou míst, kde by se mohli vyskytovat, může být příjemným zpestřením dovolené.