Mešita sultána Kabúse, neboli Velká mešita, nestojí v centru hlavního města Ománu, jak bychom očekávali, ale v oblasti tzv. Velkého Maskatu asi 25 kilometrů ze starého města směrem na mezinárodní letiště (Seeb International Airport). Poprvé nám ji hrdě ukazoval již taxikář, který nás vezl po příletu do Ománu z letiště do centra Maskatu. Nebylo třeba jeho upozornění, majestátní stavba je nepřehlédnutelná. Mešita je i nevěřícím volně přístupná, její strážci – ozbrojení – jsou vstřícní a zdvořilí. Řádné zahalení dle požadavků islámu je ovšem povinností, ženu bez šátku dovnitř nepustí.


Vstup do mešity sultána Kabúse


V mešitě sultána Kabúse


Boty musí všichni nechat ve skříňkách před vstupem

Přibližně 300 000 tun indického pískovce bylo použito na stavbě mešity, o jejímž vystavění rozhodl sultán v roce 1992 a samotná stavba trvala šest let (1995–2001). Hlavní modlitební sál má rozměry 74,4×74,4 metrů a kupole sahá do výšky 50 metrů. Do sálu se vejde přes 6500 věřících (do místnosti pro ženy pouze 750), počítáme-li i další prostory, může se v mešitě modlit až 20 000 věřících. Mešita má pět minaretů, nejvyšší se tyčí do výšky 90 metrů. Podlahu mešity pokrývá koberec, o němž se tvrdí, že je druhým největším ručně tkaným kobercem na světě. Práce na něm zabrala šesti stovkám íránských tkadlen plné čtyři roky – má 1,7 miliardy uzlů (největší koberec je ve Velké mešitě šejka Zajda v Abú Dhabí v SAE, který má přes 2,2 miliardy uzlů, měří 133×48 metrů a stál přibližně 8,5 milionu dolarů). Na koberec s tradičními perskými vzory bylo použito 28 přírodních barviv. Když zvedneme hlavu, visí nad námi 14 metrů dlouhý pozlacený křišťálový lustr.

Sultán Kabús je neomezeným vládcem, který dal Ománu jeho dnešní podobu. Nutno ovšem dodat, že sultán Kabús, který se dostal na trůn v roce 1970, kdy svrhl svého otce (ten dožil v exilu v Londýně), je sultánem osvíceným a moudrým. Pomáhají mu finance získané prodejem ropy, která tvoří drtivou většinu ománského exportu. Sultán během několika desetiletí vyvedl zemi z izolace a zaostalosti, v níž ji udržoval jeho otec. Ten bránil jakémukoli zahraničnímu vlivu a osobně dokonce podepisoval víza do Ománu. Kabús okamžitě po jeho svržení vyhlásil odstranění restrikcí a program modernizace, ze kterého dodnes prosperují všechny vrstvy obyvatelstva.

Další články z Ománu:
Nizwa na prahu pouště aneb Jak beduín k bohatství přišel
Stovky let staré vesnice Al-Hamra a Misfat se rozpadají

Informace o Ománu:
www.omantourism.gov.om
www.destinationoman.com
www.omanet.om