Proč jezdit jinam, když v Trentinu najdou opravdoví nadšenci zimních sportů vše, co si lze přát. Zimní střediska netrpí nedostatkem sněhu, neboť přes 90 procent sjezdovek je uměle zasněžovaných. Ideální sněhové podmínky tak v Trentinu panují až do dubna. A to vše projedete na pouhé dvě karty – Dolomiti Superski a Skirama Dolomiti Adamello Brenta. To vše jen 7 hodin autem z Prahy.

Madonna di Campiglio

Na konci 12. století jistý Raimondo, který se chtěl zbavit svých tíživých hříchů, založil na malé mýtině uprostřed hor klášter. Po osmi stech letech zde stojí mondénní lyžařské středisko Madonna di Campiglio, nad nímž se klikatí sjezdovky včetně proslulé černé Canalone Miramonti, kde se jezdí závody světového poháru. Na osvětlených sjezdovkách můžete lyžovat i v noci a užívat si ztemnělé a ztichlé přírody. Stejně jako v minulosti i letošní sezóna nabízí v Trentinu prvotřídní sportovní události. V prosinci budou dvě – 59. ročník nočního slalomu mužů 3Tre, započítávaného do světového poháru, a také Alpine Rockfest za účasti předních světových lyžařů.

Pozor na Bombardino

Vzdáleni od ruchu a shonu moderního světa si na prosluněných terasách horských chat můžete vychutnat speciality místní kuchyně. V zimních horách vyhládne a tak si v restauracích označených Osteria Tipica Trentina vychutnejte třeba sýry z místních salaší, pikantní carpaccio z daňka či jedinečný jablečný štrúdl (Trentino je proslavené svými jablky). A jaký si dát drink? Ochutnejte zdejší oblíbené bombardino, horký nápoj, jehož základem je vaječný koňak, a přidává se rum, nebo brandy. A pořádná porce šlehačky. Ale pozor, název bombardino nezískal nápoj náhodou a během lyžování se mu raději vyhněte. Typickým obrázkem Trentina nejsou jen zasněžené hory, ale také obrovské pergoly, podél nichž rostou keře vinné révy. Rodí se zde báječná vína včetně unikátního Teroldego Rotaliano DOC, kterému se nedaří nikde jinde než v údolích severně od hlavního města regionu Trenta. Zatoužíte-li po historických památkách, vězte, že Trento je starobylým městem, které založili Římané.

Do Trentina i v létě

Letní Trentino odjakživa lákalo umělce okouzlené jeho skalními věžemi a jezery. Na svých italských cestách se u Lago di Garda zastavil Albrecht Dürer, pobýval tu Franz Kafka i malíř Giuseppe Dallabrida, který proslul obrazy místní krajiny. Hory Trentina jsou rájem pro milovníky via ferrat a pravými perlami regionu jsou místní jezera, jejichž vody jsou temně modré jako egyptské noci, jak je popisoval před sto lety Douglas Freshfield, prezident londýnské Královské geografické společnosti. A v té temné modři se odráží rozeklané štíty masívu Brenta.


.