Fotoaparát pro neprofesionály

Na dovolenou se rozhodně bude hodit kompaktní fotoaparát – zabere málo místa (na rozdíl od digitální zrcadlovky) a téměř vše za vás udělá automaticky. Kolikrát je na výletě stěží čas zmáčknout spoušť, natož aby si člověk ještě hrál se složitými nastaveními a výměnou objektivů…

Kompakty samozřejmě také mají nastavení, ale o dost jednodušší – stačí zvolit režim (např. portrét, krajina, noc, podle toho kde se nacházíte) a ony si vše potřebné nastaví automaticky.

Rozhodně je dobré pořídit digitální fotoaparát se stabilizátorem, ale mějte na paměti, že nejde o samospásnou funkci. Sice vám dokonale vylepší fotky za dobrého osvětlení, ale za šera fotografie spíše pokazí a je lepší jej vypnout.

Parametry

Obecně platí, že čím lepší fotoaparát, tím dražší. Ale na dovolenou se dá pořídit fotoaparát za několik stovek korun, a přesto budete mít v albu krásné fotografie.

Například rozlišení snímače (počet megapixelů – Mpx) určuje pouze velikost fotografie, kterou můžete vytisknout (aby byla stále pěkná). Na klasický rozměr 10×15 cm bohatě stačí pouhé tři megapixely. Pokud byste si rádi nějakou fotografii zarámovali a pověsili na zeď, kvalitní A3 vytvoří megapixelů osm.

U parametru zoom se zajímejte hlavně to, kolik je zoom digitální a kolik optický. Optický zoom přiblíží focený objekt a současně zachová kvalitu. Digitální zoom sice objekt přiblíží, ale kvalitu snímku sníží.

Napájení

Pokud fotoaparát budete brát na dlouhé cesty mimo civilizaci s elektrickým proudem, fotoaparát na klasické AA baterie bude lepší volba. Oproti akumulátorům je jejich cena nižší a po návratu si je můžete dobít doma. Ovšem většina z nás si užívá dovolenou na horách či u moře, kde na zásuvku jistě narazíme. Proto fotoaparát s akumulátorem, který nemusíme měnit a který se dobíjí, zatímco stahujeme fotografie do počítače, je určitě lepší volba.