články - ČESKO

Drábské světničky – skalní hrad v dobách neloupežnických
28.09.2016
ČESKO - Články ČESKO

Drábské světničky – skalní hrad v dobách neloupežnických

Skalních měst či městeček je u nás více, to je informace známá malým i velkým – Prachovské skály, Teplické skály, Maloskalsko, Hruboskalsko, Adršpašské skály, Broumovské stěny atd. Nelze říci, které z nich je nejkrásnější, pro každého jsou srdcovou záležitostí skály jiné. K půvabným skalním městům patří i Drábské světničky nedaleko Mnichova Hradiště, skalní hrad je volně přístupný.


Bílé Labe: Osm kilometrů dolů z krkonošské tundry
25.09.2016
ČESKO - Články ČESKO

Bílé Labe:
Osm kilometrů dolů z krkonošské tundry

Nahoru na Sněžku a poté podél Bílého Labe dolů. Vlastně vše fajn a za uspokojivého počasí krásný jednodenní výlet. Až… pak sejdeme do Špindlerova Mlýna a chceme se najíst v hotelu Villa Hubertus. Tak línou, neochotnou a arogantní obsluhu jsem na cestách domácích i světových už roky neviděl. Vyhněte se tomu místu obloukem, říká se. Co se to s tebou stalo, Špindlerův Mlýne?


Bílá věž: Dominanta Hradce Králové po rekonstrukci září
08.09.2016
ČESKO - Články ČESKO

Bílá věž: Dominanta Hradce Králové
po rekonstrukci září

Renesanční zvonice, které se říká Bílá věž, dosahuje výšky 72 metrů a právě z jejího ochozu je nejkrásnější výhled na Hradec Králové a jeho Velké náměstí. Podle reklamních letáků jsou za dobré viditelnosti vidět i vzdálené vrcholky Krkonoš a Orlických hor. Bílá věž prošla v letech 2013 – 2015 zásadní rekonstrukcí a nutno podotknout, že rekonstrukcí vydařenou, vždyť získala i Grand Prix architektů 2016.


Mikulovská skalnatá zastavení v italské amosféře
07.09.2016
ČESKO - Články ČESKO

Mikulovská skalnatá zastavení
v italské amosféře

Před staletími patřil Mikulov mezi nejvýznamnější a nejkrásnější vrchnostenská rezidenční města, podobně jako Litomyšl, Český Krumlov a Jindřichův Hradec. Teplé slunečné klima a estetická vyváženost urbanistického celku s okolní krajinou dodávají i dnešnímu Mikulovu unikátní podobu a až italskou atmosféru. Italská pozdní renesance, manýrismus i rodící se baroko ovlivnily počátkem 17. století přestavbu města podle plánů Jeho Eminence Františka z Dietrichštejna.


Archeopark Pavlov: Jednou nohou v pravěku
09.07.2016
ČESKO - Články ČESKO

Archeopark Pavlov:
Jednou nohou v pravěku

Pavlov je známá moravská vinařská lokalita, však doporučím, kam za vínem. Pavlov ovšem také otevírá brány za lepším poznáním našich předků. V dávné minulosti před desítkami tisíc let byla oblast pod vápencovým hřebenem Pálavy jedním z center kultury gravettien. V květnu byl otevřen Archeopark Pavlov, který přibližuje život tzv. lovců mamutů, o nichž jsem čítával celé dětství v populárně-naučné literatuře.


Padrťské rybníky aneb Kde dodnes chybí pyrotechnická asanace
11.04.2016
ČESKO - Články ČESKO

Padrťské rybníky aneb Kde dodnes chybí pyrotechnická asanace

Tabule na kraji lesa upozorňuje, že se dále smí jen o sobotách, nedělích a svátcích, dokonce pouze do 21 hodin. Proč, netuším, vojenské jednotky tuto oblast Brd dávno opustily a Padrťské rybníky jsou přístupné již od roku 2008. Z obce Trokavec vede k rybníkům pohodlná asfaltová cesta, není to tedy žádná příjemná procházka po lesních cestičkách. Do lesa je přístup přísně zapovězen, na což upozorňují všudypřítomné cedule, které varují, že v lesích neproběhla pyrotechnická asanace. Dle nařízení je uživatel trasy povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na jeho zdraví, k čemuž by vstupem do prostoru s možností výskytu nebezpečné munice mohlo dojít.


Kolín – vzpomínka na neopakovatelný a zmizelý kolorit jednoho města
17.09.2015
ČESKO - Články ČESKO

Kolín – vzpomínka na neopakovatelný
a zmizelý kolorit jednoho města

Vinice v centru Kolína, kdo by to očekával. Říkají tomu parkán, nepochybně po právu, vždyť jsem na hradební linii města, právě tady za mnou se kdysi táhly kolínské hradby. Vinohrad zde stával již v minulosti, pečoval o něj poslední kolínský rabín Richard Feder. Běžně přístupný parkán není, zavedou vás tam během prohlídky kolínské synagogy.


Konopiště aneb Za střílejícím arcivévodou a zbraněmi z Modeny
16.08.2015
ČESKO - Články ČESKO

Konopiště aneb Za střílejícím arcivévodou
a zbraněmi z Modeny

Vyslovíte-li ve společnosti jméno Konopiště, asi každého okamžitě napadne synonymum – František Ferdinand d´Este. Prohlídky zámku jsou rozděleny do několika okruhů, nejprve jsem zvolil 1. okruh – salóny jižního křídla. Prohlídka začíná v lovecké chodbě se stovkami zvířecích trofejí, které svědčí o extrémní lovecké posedlosti následníka trůnu. Historky o zvířecích masakrech nám sice pan průvodce nevyprávěl, ale najdeme je v mnoha pramenech. A najdeme v nich i informace o arcivévodově cestě kolem světa.


Zastavení na Vysočině: Polná aneb Po stopách židovských i mrkvancových
28.06.2015
ČESKO - Články ČESKO

Zastavení na Vysočině: Polná aneb
Po stopách židovských i mrkvancových

Pohnutý osud židovského osídlení Vysočiny je zapsán v historii mnoha míst včetně Třebíče, jejíž stará židovská čtvrť je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Výrazné stopy zanechali Židé i v městečku Polná, v níž jejich život vyhasl v roce 1942, kdy byli odsunuti do koncentračních táborů. Díky projektu, financovanému z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj, ale jedinečné architektonické a kulturní židovské dědictví v Polné ožilo – v podobě rekonstruovaných objektů synagogy a rabínského domu.


Pivovar Dalešice: Jako by se vrátili Dreherové
06.06.2015
ČESKO - Články ČESKO

Pivovar Dalešice: Jako by se vrátili Dreherové

Na dvoře dalešického pivovaru nás přivítal správce a řídící (tak to má na vizitce) Ladislav Urban a doslova z něj sršela radost z toho, že nám může představit, jak žije pivovar, který byl v roce 1999 děsivou ruinou. Není divu, díky energii a schopnostem současných majitelů pivovaru se vrátil do života objekt, v němž se v roce 1980 natáčel film Postřižiny. Na komín po vzoru Pepina Jaromíra Hanzlíka a dlouhovlasé paní správcové Magdy Vašáryové nás ale Ladislav Urban nepustil: „Nevím, nevím, já Vás tam pustím, Vy spadnete a pak o tom napíšete,“ žertoval. A tak jsme nerušili čapí rodinku, která na komíně hnízdí. Nuže, vítejte v pivovaru filmových Postřižin.


Říp: Nevypadala by posvátná hora českého národa lépe odlesněná?
20.04.2015
ČESKO - Články ČESKO

Říp: Nevypadala by posvátná hora českého národa lépe odlesněná?

„Co Mohamedu Mekka, to Čechu Říp“ – v památkovém úřadu nejsou z tohoto nápisu na turistické chatě v dnešní době příliš šťastní, ale vědí, že po těch letech k Řípu prostě patří. Kdo a kdy heslo vymyslel, o tom dnes nejsou žádné záznamy, alespoň o žádném se neví. Pravděpodobně je na chatě již od jejího zrodu. O postavení turistické chaty na Řípu, která slouží jako výletní restaurace, se výrazně zasloužil tehdejší okresní hejtman a předseda roudnického Klubu českých turistů Václav Bouma, tudíž se jí říká Boumova chata.


Skleník Fata Morgana: Kouzlo proměny a křehká motýlí krása
08.04.2015
ČESKO - Články ČESKO

Skleník Fata Morgana:
Kouzlo proměny a křehká motýlí krása

Stovky tropických motýlů ozdobily skleník Fata Morgana v pražské botanické zahradě. Kukly jsou do skleníku přiváženy v pravidelných dávkách z motýlí farmy v Stratfordu nad Avonou, rodišti Williama Shakespeara. Právě sledování křehkého okamžiku proměny kukly v motýla bývá pro návštěvníky největším lákadlem. Výstava tropických motýlů potrvá až do 10. května.


Židovský hřbitov v Humpolci aneb Vyprávění o Kafkovi a Mahlerovi
09.03.2015
ČESKO - Články ČESKO

Židovský hřbitov v Humpolci
aneb Vyprávění o Kafkovi a Mahlerovi

Na území České republiky se dochovalo přes tři sta židovských hřbitovů. Navštívil jsem desítky z nich – v Praze, Mikulově, Holešově, Třebíči, Telči atd. Některé z nich nedaleko městských center, další i kilometry od měst a vesnic a dokonce v lesích neboť bývaly časy, kdy směly být židovské hřbitovy založeny až za hranicí katastru. Také židovský hřbitov v Humpolci má krásnou polohu, nachází se téměř kilometr východně od Horního náměstí a asi v polovině cesty ke zřícenině Orlík na naučné stezce Březina.


Únětický pivovar: Stálice na turistických mapách okolí Prahy
30.01.2015
ČESKO - Články ČESKO

Únětický pivovar: Stálice na turistických mapách okolí Prahy

Na turistických mapách jméno vesničky Únětice donedávna chybělo. Ve známém Řivnáčově průvodci po království Českém z roku 1882 není o Úněticích ani zmínka, průvodce se věnuje nedaleké zřícenině Okoř, Levému Hradci a Roztokám. Ani počátkem 21. století nenalézali turisté důvod se v Úněticích zastavit, vždyť severozápadní okolí Prahy nabízí akraktivnější místa. Vše se začalo měnit v roce 2011, kdy manželé Tkadlecovi obnovili zašlou slávu Únětického pivovaru.


Klatovy aneb Pařezy pýchou království
25.01.2015
ČESKO - Články ČESKO

Klatovy aneb Pařezy pýchou království

Odkud pochází jméno Klatovy? Prý od jakéhosi Klata, mocného velmože. Pokud je to pravda, musel to být pořádný chlapík, když po něm město královské pojmenovali. Ale strčme Klata rovnou do říše pohádek a legend. A tak zbývají další dvě verze: „Klaty“ bývaly včelí úly nebo pařezy, které zbyly po šumavských lesích, když se nově založené město rozrůstalo. Nejpravděpodobnější je poslední verze: protože ves Klatov stála na výhodném místě na cestě do Bavorska, král Přemysl Otakar II. zde kolem roku 1260 založil královské město. Ves se stala jeho součástí a město dostalo název Klatovy.


Jindřichův Hradec adventní aneb Do zákulisí hradeckých domů
08.01.2015
ČESKO - Články ČESKO

Jindřichův Hradec adventní aneb Do zákulisí hradeckých domů

V zimních měsících je zámek v Jindřichově Hradci uzavřen, na prohlídku je nutné počkat do začátku dubna. A tak zbývá více času na poznání hradeckých domů a ulic. Při toulkách uličkami a náměstími Jindřichova Hradce mě vedla kniha „Jindřichův Hradec – pod střechami domů“, v níž jsem si pročítal nejen architektonické popisy jednotlivých domů, ale především poutavě podanou historii, přibližující bývalé obyvatele i krámky či dílny, žijící v jejich krásných zdech. Ta historie není nudná, naopak, přenášela mě hlouběji časem a přibližovala život měšťanů, obchodníků, vojáků, diplomatů i prostých lidí. Bylo zábavné číst si historky o obyvatelích města právě před domy, v nichž se odehrály.


Pivo Rebel: Za báječným pivem a Karlem Havlíčkem do města rebelů
11.12.2014
ČESKO - Články ČESKO

Pivo Rebel: Za báječným pivem a Karlem Havlíčkem do města rebelů

V roce 1333 udělil král Jan Lucemburský Německému Brodu právo várečné, jímž se majitelům domů uvnitř hradeb povolovalo vařit pivo. Pivo se ve městě, které nese v současnosti jméno svého nejslavnějšího občana, vaří dodnes a havlíčkobrodský pivovar je pokračovatelem jedné z nejstarších tradic v republice – majiteli se po pádu komunistického režimu stali potomci původních právovárečníků, jak napovídá název Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod a. s. A jak pojmenovat havlíčkobrodské pivo? Rebel, jak jinak ve městě, v němž žil Karel Havlíček Borovský a kde se narodil i Pavel Landovský.


Smrk – na nejvyšší horu Jizerek společně s Hennrichem, Šámalem a Körnerem
20.11.2014
ČESKO - Články ČESKO

Smrk – na nejvyšší horu Jizerek společně s Hennrichem, Šámalem a Körnerem

Auto necháváme na parkovišti pod Bukovcem a vyrážíme směr osada Jizerka a tradiční cestou dále na Smrk, nejvyšší horu Jizerských hor (na české straně). Počasí napovídá, že jsme si na výlet opět nevybrali ten nejsprávnější den. Doufáme, že se mlha rozptýlí a Jizerky ze Smrku uvidíme. Nerozptýlila. A tak jsme se místo výhledy bavili historkami o proslulém pytlákovi Hennrichovi, kancléři prezidenta Masaryka Šámalovi i německém romantickém básníkovi Körnerovi. Se všemi se na Smrku a pod Smrkem setkáte.


Závišův kříž aneb Rubíny, smaragdy i ostatky dřeva z Kristova kříže
12.10.2014
ČESKO - Články ČESKO

Závišův kříž aneb Rubíny, smaragdy i ostatky dřeva z Kristova kříže

Vyšebrodský klášter se v loňském roce „hodil do gala“ na 1. zemskou příhraniční výstavu jižní Čechy – Horní Rakousko. Díky výstavě byly vytvořeny podmínky pro bezpečné vystavení proslulého Závišova kříže, který je stavěn na roveň korunovačních klenotů a v němž je dle legend uschován i úlomek z kříže, na kterém byl ukřižován Ježíš Kristus. Během mé loňské návštěvy – ještě před výstavou – byl Závišův kříž uschován v trezoru a při prohlídkách se ukazovala pouze obyčejná maketa. Nuže, vzhůru opět do Vyššího Brodu za křížem zvaným Závišův.


10 krkonošských zastavení (2. díl) – Sněžné jámy, pramen Labe a Pančavský vodopád
19.09.2014
ČESKO - Články ČESKO

10 krkonošských zastavení (2. díl) – Sněžné jámy, pramen Labe a Pančavský vodopád

Mlha se jen pomalu rozestupovala a před Sněžnými jámami (Śnieżne Kotły) jsem si připadal jako v dramatické scéně z pohádek bratří Grimmů. Jako nedostupný pohádkový hrad se v mlze náhle zjevila bouda na polské straně. A pod ní divoká alpská skála – jaké kamenné drama – žulové stěny padají střemhlav dolů. Zřejmě nikde jinde v Krkonoších tak dramatickou přírodní scenérii nespatříte (určitě ne na turistických trasách), nikde pod vámi nejsou kolmé stěny hluboké až 250 metrů. A na dně tohoto skalního amfiteátru se třpytí ledovcová jezírka Śnieżne Stawki.


Nalezené položky: 130 « První | < Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.