články - CHORVATSKO

Poreč – za italskou atmosférou, ochutnáváním vín, sýrů a olivového oleje
01.07.2016
CHORVATSKO - Články CHORVATSKO

Poreč – za italskou atmosférou, ochutnáváním vín, sýrů a olivového oleje

Atmosféra Poreče nadchne, zvláště, když půvabná mladá dívka hází z okna vily Polesini psaníčka svým nápadníkům a obdivovatelům. Vyfotil jsem ji, slušelo jí to. Ale to měli právě studenti divadelní představení a další akce v krásném parku před vilou. Mimochodem, vila Polesini, kterou dal postavit v roce 1885 markýz Giorgio Polesini, mj. poslanec istrijského parlamentu, je oblíbeným místem pro uzavření sňatku – středomořská zahrada, stylová atmosféra, historický dekor. A kam v Poreči za těmi báječnými víny, sýry a olivovým olejem? Například Stancija Špin, je to autem kousek.


Městečko Krk: Sestup do baru Volsonis o 2000 let zpět
23.06.2016
CHORVATSKO - Články CHORVATSKO

Městečko Krk:
Sestup do baru Volsonis o 2000 let zpět

Na ostrov Krk jezdí především milovníci nádherného Jadranu, užít si moře, slunce a odpočinout si od všedních starostí. Krk má ovšem prastarou antickou historii a její poznávání může být překvapivě zábavné ve srovnání s prohlídkami archeologických lokalit (pro někoho nudnějšími). Na Vela Placa v centru městečka Krk stojí dům, v jehož podzemí vstoupíte do baru Volsonis. Není to jen klub. Galerie? Ano. Muzeum? Ano. V baru Volsonis sestoupíte 2000 let zpět časem a stojí to za to. Už jste někdy hráli pool mezi římskými zdmi?


Baška: Po stopách Emila Geistlicha na ostrov Krk
17.06.2016
CHORVATSKO - Články CHORVATSKO

Baška:
Po stopách Emila Geistlicha na ostrov Krk

Společného mají Chorvaté a Češi tolik, že architekt a herec David Vávra natočil chorvatské díly Šumných stop, v nichž se vydal za společnou historií a kulturou obou národů. V posledním dílu nezapomněl David Vávra ani na Emila Geistlicha, který zanechal mnohé šum­né stopy v Bašce na ostrově Krk. Už před sto lety byli čeští turisté běžný­mi hosty v chorvatských letoviscích a právě Baška se stala turistickým a lázeňským hitem. Je jím dodnes, do Bašky ovšem jezdí více Němců než Čechů.


Chorvatsko, jak ho neznáte (2. díl) aneb Neretva rájem kiteboardingu
23.08.2015
CHORVATSKO - Články CHORVATSKO

Chorvatsko, jak ho neznáte (2. díl)
aneb Neretva rájem kiteboardingu

Druhý díl vyprávění o deltě Neretvy, kterou místní obyvatelé někdy nazývají chorvatskou Amazonkou. Objevil jsem ideální místo pro kiteboarding a divoké pobřeží s brakickou vodou, jehož obyvatelé se v minulosti živili řemeslem pirátským a diktovali podmínky i Nejjasnější republice benátské. Vypravil jsem se výše do hor nad pobřeží do olivových hájů a ke starému hřbitovu s pozoruhodnými náhrobky, kterým se říká stećci a jsou rozšířené především v Bosně a Hercegovině.


Chorvatsko, jak ho neznáte (1. díl) aneb Na lodi deltou Neretvy
30.07.2015
CHORVATSKO - Články CHORVATSKO

Chorvatsko, jak ho neznáte (1. díl)
aneb Na lodi deltou Neretvy

Když jsem vystoupil z letadla v Dubrovníku, byl jsem najednou obklopen tisícovkami milovníků krásného chorvatského pobřeží, mířících za odpočinkem a mořem. Takové Chorvatsko zná pravděpodobně každý. Přibližně hodina jízdy autem od Dubrovníku směrem na Split… a jsme v městečku Opuzen, centru úplně jiného Chorvatska. V království Hajduku, kde uvidíte staré rybáře, jak ošetřují své sítě, kde se soutěží ve vaření rybího guláše, pluje na starých loďkách po chladných a čistých vodách rozvětvené říční delty, kde lze pozorovat stovky druhů ptáků včetně orlů a pelikánů, pěstuje se dobré víno a olivy a kudy před sto lety na své poslední cestě do Sarajeva plul František Ferdinand d´Este. Vítejte v deltě Neretvy, kterou místní obyvatelé někdy nazývají chorvatskou Amazonkou.


Řeka Zrmanja a vápencové štíty Tulove Gredeaneb Po stopách Vinnetoua
12.08.2011
CHORVATSKO - Články CHORVATSKO

Řeka Zrmanja a vápencové štíty Tulove Grede
aneb Po stopách Vinnetoua

Chorvatské městečko Posedarje poblíž Zadaru se stalo naším východiskem k nejdůležitějším místům natáčení kultovní filmové série Mayovek. Natáčelo se pochopitelně na mnoha dalších místech, ale právě zde se do vnitřního moře u městečka Novigrad vlévá řeka Zrmanja, legendární Rio Pecos, na jejíž vodách svedli Old Shatterhand a Inču-Čuna svůj zápas v prvním dílu filmové trilogie Vinnetou.


Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.