články - Evropa

Kašperské Hory: Hrad Kašperk v romantickém zimním rouchu
03.01.2012
ČESKO - Články ČESKO

Kašperské Hory: Hrad Kašperk v romantickém zimním rouchu

Poslední den roku vládl na hradě Kašperk nad Kašperskými Horami čilý silvestrovský ruch. Kašperk je sice od listopadu do konce března zavřený, ale díky aktivitě a šikovnosti lidí se koncem roku jeho brány otevřely na pět dní návštěvníkům. A konaly se prohlídky, hrála šaškovská představení pro děti a tekly medovina, svařák i grog.


Grabarka: Hora křížů a zázraků ve východním Polsku
18.12.2011
POLSKO - Články POLSKO

Grabarka:
Hora křížů a zázraků ve východním Polsku

Poutních míst je prý v Polsku přes dvě stě. Pro pravoslavné křesťany je nejvýznamnějším místem víry a zázraků vrch Grabarka nedaleko běloruských hranic a Bělověžského pralesa. Poutním místem je Grabarka od 13. století a za posledních 300 let zde poutníci vztyčili na dvacet tisíc křížů.


Tomáš Buchtele: V Baskicku je populární běh s býky, ne korida
13.12.2011
ŠPANĚLSKO - Články ŠPANĚLSKO

Tomáš Buchtele:
V Baskicku je populární běh s býky, ne korida

Tomáš Buchtele je ředitelem české a slovenské pobočky rozvojové agentury Baskické regionální vlády (SPRI). Její pražská kancelář pomáhá již deset let firmám či institucím z Baskicka při jejich vstupu na český nebo slovenský trh. Pro T. Buchteleho je Baskicko druhým domovem a baskičtina milovaným jazykem. Svůj oblíbený region představuje v rozhovoru pro www.cestomila.cz.


Arles – za van Goghem, Římany i Karlem IV.
11.12.2011
FRANCIE - Články FRANCIE

Arles – za van Goghem, Římany i Karlem IV.

Dvě a půl tisíciletí historie řecké, keltské, římské a křesťanské, dvě stovky obrazů namalovaných Vincentem van Goghem, katedrála, kde byl korunován králem Karel IV., býčí zápasy po francouzsku, barvité legendy o bojích proti Saracénům, řeka Rhôna, v níž i ve 21. století nacházejí potápěči antické sochy, Alyscamps, jedna z nejproslulejších nekropolí světa, Kristův monogram ve znaku. Vítejte v městečku rozzářeném jižním francouzským sluncem – Arles.


Slobodné kráľovské mesto Skalica: O trdelníku, rubínu i rotundě svätého Juraja
08.12.2011
SLOVENSKO - Články SLOVENSKO

Slobodné kráľovské mesto Skalica:
O trdelníku, rubínu i rotundě svätého Juraja

Postávám před skalickým městským úřadem na náměstí Slobody a fotím kostel svatého Michala. Hlas za mými zády, patřící pánovi v obleku, který právě vyšel ze dveří úřadu, se ptá, z kterých jsem novin. Na můj dotaz, na základě čeho usuzuje, že jsem „z novin“, se mi dostalo odpovědi: „kdo jiný by tady fotil“. A to v roce 2009 vyhrála Skalica anketu o nejkrásnější město Slovenska a v posledních dvou letech se umístila na čtvrtém místě.


Riquewihr: romantická alsaská obec uprostřed vinic
01.12.2011
FRANCIE - Články FRANCIE

Riquewihr:
romantická alsaská obec uprostřed vinic

Riquewihr je nejvyhlášenější vinařskou vesničkou Alsaska a je zařazen do seznamu nejkrásnějších vesnic Francie (Les Plus Beaux Villages de France). Reklamní texty tvrdí, že v uličkách Riquewihru se vrátíte do 16. století a že zde vinice vlastnil i filozof Voltaire.


Karlovy Vary: Ze strmých skal dívám se na město Karlovo
27.11.2011
ČESKO - Články ČESKO

Karlovy Vary:
Ze strmých skal dívám se na město Karlovo

Kdo spatří Karlovy Vary, uvidí divy, jak z nitra Země bohatě prýští horké vody. Tu i tam obklopují hory strmými skalisky město, jímž protéká řeka Teplá“, tak popisoval český humanista Zachariáš Theobald město založené Karlem IV. Šlapeme do těch výšek, do těch strmých skal za okouzlujícími výhledy na lázeňské domy, v nichž bydleli Goethe, Beethoven, Chopin, objevitel Troje Schliemann a také císaři, šáhové a králové.


Starý Berštejn v podzimních barvách
20.11.2011
ČESKO - Články ČESKO

Starý Berštejn v podzimních barvách

Berkovský vrch, 480 metrů n. m., dominanta kraje severovýchodně od Dubé. Až nahoře, na zalesněném kopci, stojí ruiny hradu Starý Berštejn. Je podzimní den, slunce zalévá kopec i pohádkový les pod ním a spadané listí vybízí k ulehnutí do nejbarevnějších pe­řin.


Cromeleque dos Almendres:Neolitická svatyně 3000 let před Stonehenge
10.11.2011
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Cromeleque dos Almendres:
Neolitická svatyně 3000 let před Stonehenge

Nedaleko Évory stojí devadesát pět megalitů, snad zasvěcených kultu slunce. Toto menhirové pole se jmenuje Cromeleque dos Almendres a prý se mu poeticky říká „kopec kamenných amfor“. Vytvořil ho lid zemědělců a pastevců v dávném neolitu před sedmi tisíci lety.


Klášter premonstrátů Teplá aneb Kam vkročily nohy Čepičkových vojáků
03.11.2011
ČESKO - Články ČESKO

Klášter premonstrátů Teplá
aneb Kam vkročily nohy Čepičkových vojáků

Byl jednou jeden rytíř, který se zavázal Bohu účastí na křížové výpravě do Svaté země. Ten rytíř se jmenoval Hroznata a patřil k nejpřednějším v českých zemích, vždyť sám král Přemysl Otakar I. ho nazýval přítelem. Bůh ale nevedl Hroznatovy kroky až do Jeruzaléma, nýbrž do Říma, kde Hroznata přislíbil papeži Celestýnovi III., že na svých statcích založí premonstrátský klášter. Svůj slib dodržel a klášter premonstrátů Teplá se stal na stovky a stovky let duchovním a kulturním centrem regionu.


Évora aneb Jak se bydlí pod akvaduktem
31.10.2011
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Évora aneb Jak se bydlí pod akvaduktem

Historie kraje kolem Évory je prastará a sahá zpět tisíce a tisíce let, o čemž svědčí megalitické památky Cromeleque dos Almendres, Anta do Zambujeiro nebo Anta Capela de São Brissos. Nicméně, není prokázáno, že by na území dnešní Évory stála osada před příchodem Římanů. Ti zde vybudovali vojenskou základnu, z níž později vyrostlo město, kterému dali na počest Julia Caesara jméno Ebora Liberalistas Ju­lia.


Pont du Gard: koupání pod římským stavitelským zázrakem
27.10.2011
FRANCIE - Články FRANCIE

Pont du Gard:
koupání pod římským stavitelským zázrakem

Přijel jsem k Pont du Gard za uplynulých dvacet let třikrát a troufám si tvrdit, že nejúchvatnější to bylo po vodě. Kilometry na kánoi po proudu řeky a pak jsem skočil z lodě a vykoupal se v čistých modrých vodách pod římským stavitelským zázrakem. Úřady sice kvůli čistotě vody občas koupání zakazují, ale málokdo měnící se pravidla dodržuje. Byla to nepochybně koupání, na něž se nezapomíná.


Hle, Sintra! aneb Západ slunce z Castelo dos Mouros
24.10.2011
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Hle, Sintra!
aneb Západ slunce z Castelo dos Mouros

Hle, Sintra, toť překrásný ráj, pravé bludiště vrcholků a roklí“, tak vzdychal nad letním sídlem portugalských králů romantický básník lord Byron ve svém díle Childe Haroldova pouť. První hrad zde postavili v 8. nebo 9. století Maurové, z jejich rozkošnického orientálního umění však po válečných vřavách zůstaly jen trosky. Přesto, když padá večer, užíváme si z romanticky restaurovaných hradeb Castelo dos Mouros okouzlující západ slunce.


Kde se řeka Doubrava zve Doubravkou
17.10.2011
ČESKO - Články ČESKO

Kde se řeka Doubrava zve Doubravkou

Byl říjnový víkend, do hlubokého kaňonu Doubravy pronikaly mezi stromy podzimní sluneční paprsky, a my – slovy básníka F. Boštíka – odneseme si v srdci svém od tebe světla ještě víc, naše Doubravko. Řeka Doubrava je sice v mapách zakreslena pod jménem Doubrava, ale místní jí neřeknou jinak než Doubravka. Poznal jsem to v hostinci v Libici nad Doubravou, kde mě pan Josef u sklenice jedinečné chotěbořské dvanáctky ihned nesmlouvavě opravil.


Po stopách sv. Jana na Patmos
14.10.2011
ŘECKO - Články ŘECKO

Po stopách sv. Jana na Patmos

„Já, Jan, váš bratr a podílník s vámi na soužení a na království a na vytrvalosti ve spojení s Ježíšem, jsem se ocitl na ostrově zvaném Patmos, protože jsem mluvil o Bohu a vydával svědectví o Ježíšovi.“ Toto svědectví podává sv. Jan Evangelista ve Zjevení, poslední knize Bible, kterou napsal na ostrově Patmos v Egejském moři. Tisíc let po sv. Janovi zde Byzantinci vystavěli opevněný klášter a pro řeckou pravoslavnou církev zůstal Patmos významným poutním místem i ve 21. století.


Přes Chřiby na hrad Buchlov aneb Kde soudilo lovecké právo
08.10.2011
ČESKO - Články ČESKO

Přes Chřiby na hrad Buchlov aneb Kde soudilo lovecké právo

„Léta 1613, dne 1. Martii, jakož jest pan Jan Mařán, ouředník velehradský, Juru Trvajíčků z Boršic před právem loveckým obvinil, že jest svévolně bečku vína mateři své rozsekal a tu stál, až vyteklo, ani ho sbírati nedopouštěl. Nadto vejše, že jest té mateři své zlořečil a k ní tyto slova promluvil: Matko, máš devatero ďábelství v sobě, desáté já z tebe vyženu! K čemuž se týž Jura Trvajíčků, že jest to víno s bečkou rozsekal, přiznal…“


Carevo – jižní Bulharsko bez předsudků
28.09.2011
BULHARSKO - Články BULHARSKO

Carevo – jižní Bulharsko bez předsudků

Křišťálově průzračné moře temně modré barvy lemované písečnými plážemi i skalnatými útesy, pohoří Strandža ukrývající pohanské svatyně, báječná kuchyně za velmi příjemné ceny, ubytování na západoevropské úrovni, milí a usměvaví lidé a ještě mnohem víc. Možná to zní jako reklamní text z katalogu cestovní kanceláře, ale takové dojmy jsem si koncem července z jižního Bulharska odvážela.


Beglik Taš – z primorské pláže přímo k thrácké svatyni
22.09.2011
BULHARSKO - Články BULHARSKO

Beglik Taš – z primorské pláže přímo k thrácké svatyni

Koho by napadlo, že pouhých 5 km od pláží Primorska, se na pahorku kdesi v lesích skrývá nefalšovaná pohanská thrácká svatyně. Dnes už se skrývat nemusí, nicméně ukrytá před zraky „smrtelníků“ byla tato jedinečná památka na dávnou civilizaci až do roku 2003. Nachází se totiž v oblasti, kde si bývalý komunistický vůdce Bulharska Todor Živkov nechal zbudovat lovecký areál a veřejnost sem až na výjimky z řad prominentů neměla přístup.


Děčínský Sněžník aneb Babí léto na stolové hoře
16.09.2011
ČESKO - Články ČESKO

Děčínský Sněžník
aneb Babí léto na stolové hoře

Když se mlhy pod Děčínským Sněžníkem rozplynou, bývá odtud jeden z nejúžasnějších výhledů v Čechách. Na stolové hory v Německu, Českosaské Švýcarsko, hřebeny Krušných hor, Lužické hory a prý dokonce až na Ještěd, Milešovku a Hazmburk. Nám byl onen výhled zapovězen, chuchvalce mlhy se přelévaly v údolích pod Děčínským Sněžníkem celé odpoledne. A vytvořily atmosféru pravých amazonských stolových hor, odříznutých od světa, jako z tajemného příběhu Arthura C. Doylea.


Kutná Hora: město královské milosti nejmilejší
10.09.2011
ČESKO - Články ČESKO

Kutná Hora: město královské milosti nejmilejší

„Kutná Hora se svým okolím stala se zásluhou turistiky českým Norimberkem, anebo lépe řečeno českými Athénami. Jako vzdělaný cizinec koří se před nedostihlou krásou byť i zříceného Parthenona, tak zvláště pro svou vlast upřímně zanícený Čech sklání šíji svou, stoje před nesmrtelnými výtvory umělecké práce, kterými podnes hrdě honosí se Kutná Hora.“


Nalezené položky: 358 « První | < Předchozí | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.