články - Evropa

Alentejo: Opevněná vesnice Monsaraz
07.09.2011
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Alentejo: Opevněná vesnice Monsaraz

Obyvatelé portugalského Alenteja jsou prý známí svou rozvážností a pomalostí. A s pravou alentejskou rozvážností kroutila hlavou jedna prodavačka na autobusovém nádraží v Evoře nad mou žádostí o lístek do Monsarazu. Nic nejede. Ani zítra. Jedině do Reguengos de Monsaraz a pak si poraď, jak umíš, cizinče.


San Gimignano aneb Obrázkovou knihou na toskánský Manhattan
31.08.2011
ITÁLIE - Články ITÁLIE

San Gimignano aneb Obrázkovou knihou
na toskánský Manhattan

72 věží se prý původně tyčilo nad kamennými domy San Gimignana. Když se člověk dívá na městečko dnes, stěží si to dovede představit. Pouhých sedm tisíc obyvatel, domek na domku, kam se ty věže, vysoké až 50 metrů, vecpaly, kdo ví. Zůstalo jich jen čtrnáct, přesto siluetu San Gimignana nezaměníte s žádnou jinou. Stovky a stovky let starý toskánský Manhattan.


Lago di Tovel: Egyptské noční vody pod masívem Brenta
28.08.2011
ITÁLIE - Články ITÁLIE

Lago di Tovel:
Egyptské noční vody pod masívem Brenta

Lago di Tovel leží ve výšce 1178 metrů v zapadlém koutě národního parku Adamello-Brenta. Ty vody jsou temně modré jako egyptské noci – tak popisoval jezero před sto lety Douglas Freshfield, prezident londýnské Královské geografické společnosti a londýnského Alpského klubu. A v té temné modři se odráží rozeklané štíty masívu Brenta.


Zvíkov: klekl jsem na dlaždice s orlíky a draky
25.08.2011
ČESKO - Články ČESKO

Zvíkov: klekl jsem na dlaždice s orlíky a draky

„Památná jest hradní kaple, r. 1812 poněkud opravená; malby freskové na stěnách jejích jsou velecennou památkou českého umění XV. i XVI. století. Věž zvaná „Markomanka“ jest velepamátná silnými zdmi; s ploché její střechy rozvíjí se před námi poutavý obraz, ač obzor jest neveliký. Pod námi spojují se proudy Vltavy a Otavy v tok jeden pod kolmými stěnami skalními, porostlými zasmušilou zelení borů a jedlí. V hradě jest hajný, u něhož lze dostati pivo, sýr a chléb, jen z nouze nocleh.“


Norimberk – po stopách Albrechta Dürera
21.08.2011
NĚMECKO - Články NĚMECKO

Norimberk – po stopách Albrechta Dürera

Kráčet ve stopách Albrechta Dürera by znamenalo projít půl Evropy. Následovat ho na studijních a pracovních cestách do Benátek, Colmaru i Brugg. A prohlédnout si jeho obrazy mj. v berlínském Staatliche museen, v galerii Uffizi ve Florencii, v pařížském Louvru nebo v mnichovské Alte Pinakothek. Ale nejblíže budete Dürerovi v Norimberku, kde se narodil, pracoval a kde je pochován na Johannisfriedhof.


Trasa Znojmo – Šobes: Za vínem přes vyhlídky nad rozkvetlou Dyjí
18.08.2011
ČESKO - Články ČESKO

Trasa Znojmo – Šobes:
Za vínem přes vyhlídky nad rozkvetlou Dyjí

Ze Znojma na vinici Šobes vede nejhezčí turistická stezka v NP Podyjí. Vyhlídky ze skal do nekonečné zeleně kaňonu a na meandry Dyje, poté sestup k jejím vodám a osvěžení uchozených nohou a na závěr stánek na vinici Šobes, kde bylo rušno a kde jsme neodolali místnímu Rulandskému šedému.


Bílé Karpaty: Tož vitajte u nás, vitajte v Brumově-Bylnici
15.08.2011
ČESKO - Články ČESKO

Bílé Karpaty:
Tož vitajte u nás, vitajte v Brumově-Bylnici

Přečetl jsem si tato slova na webových stránkách města Brumov-Bylnice, a… kdo by odolal takovému pozvání na moravsko-slovenské pomezí, do jižního Valašska, do Bílých Karpat, do hlubokých lesů i na louky plné orchidejí, mezi bohyně nahlížející do dějů budoucích i zbojníky tančící šavlové tance.


Řeka Zrmanja a vápencové štíty Tulove Gredeaneb Po stopách Vinnetoua
12.08.2011
CHORVATSKO - Články CHORVATSKO

Řeka Zrmanja a vápencové štíty Tulove Grede
aneb Po stopách Vinnetoua

Chorvatské městečko Posedarje poblíž Zadaru se stalo naším východiskem k nejdůležitějším místům natáčení kultovní filmové série Mayovek. Natáčelo se pochopitelně na mnoha dalších místech, ale právě zde se do vnitřního moře u městečka Novigrad vlévá řeka Zrmanja, legendární Rio Pecos, na jejíž vodách svedli Old Shatterhand a Inču-Čuna svůj zápas v prvním dílu filmové trilogie Vinnetou.


Peloponés: Monemvasia aneb Vítejte ve středověku
09.08.2011
ŘECKO - Články ŘECKO

Peloponés:
Monemvasia aneb Vítejte ve středověku

Říká se téhle řecké skále „Gibraltar východu“ a vskutku vypadá jako menší bratříček britské hory. Zdá se neobyvatelná ta strmá výspa Peloponésu, ale i tam nahoře bývala lidská hnízda – pevnost, cisterny a kostely stovky metrů nad indigovým mořem. V 60. letech minulého století zde prodávali polorozpadlé domy, staletí rozežírané slaným mořským vzduchem, v přepočtu asi za dnešních 80 eur. Dnes stojí statisíce.


Blatnice pod sv. Antonínkem: Vinice a vinařské búdy pod karpatskými kopci
06.08.2011
ČESKO - Články ČESKO

Blatnice pod sv. Antonínkem:
Vinice a vinařské búdy pod karpatskými kopci

V úrodném kraji v podhůří Bílých Karpat se odedávna daří vínu a práce ve vinohradech a vinobraní určují rytmus života místních obyvatel. Jen kousek na východ od Veselí nad Moravou leží obec Blatnice pod sv. Antonínkem, v níž doslova vyzývá k posezení ve sklípku a ochutnání vína jedna z nejmalebnějších vinařských sklepních uliček Slovácka.


Gran Zebrù a přechod národního parku Stelvio
03.08.2011
ITÁLIE - Články ITÁLIE

Gran Zebrù a přechod národního parku Stelvio

Jsou jich desítky a přece jen jedna. Kytice hor v masívu Ortles-Cevedale a nejkrásnější z nich – Gran Zebrù. Legenda vypráví, že tam nahoře žije kastelán, který uvádí duše šlechetné a urozené do nebeského království. Jeho jméno v životě pozemském bylo Johannes Zebrusius. A právě pod Gran Zebrù na chatě Città di Milano začala naše čtyřdenní horská túra národním parkem Stelvio.


Větrný mlýn v Kuželově a horňácké zpívání
31.07.2011
ČESKO - Články ČESKO

Větrný mlýn v Kuželově a horňácké zpívání

Na to, abyste se potkali s autentickým folklórem, musíte do Velké nad Veličkou nebo čekat týdny v nějaké lisabonské hospodě, než přijde zavírací hodina a sousedi či číšníci vytáhnou nástroje“ – povídal mi v rozhovoru Jan Burian. Nuže, vzhůru do Velké nad Veličkou na Horňácké slavnosti. A jak vyprávěl jeden místní bard, písně Horňácka jsou o životě zdejších lidí. A vskutku, zpívá se v nich o galánkách a vínečku.


Šatov: Malovaný sklep aneb Kdo pil, umřel, kdo ne, taky
27.07.2011
ČESKO - Články ČESKO

Šatov: Malovaný sklep aneb Kdo pil, umřel, kdo ne, taky

Vinařská obec Šatov je obklopena 70 ha registrovaných vinic. Zdá se to být požehnaný kraj, stromy obsypané meruňkami napovídají, že vhodné podmínky jsou zde nejen k pěstování vína. V polovině 19. století ale měli Šatovští největší vinohrady ve Znojemském kraji – 626 ha vinic. Není tedy pochyb, že nedávná minulost zanechala neblahý otisk na šatovském vinařství.


Podyjí: Thayatalweg aneb Když řeka rozkvete
23.07.2011
RAKOUSKO - Články RAKOUSKO

Podyjí:
Thayatalweg aneb Když řeka rozkvete

Thayatalweg – dálková červeně značená trasa pojmenovaná podle řeky Thaya (česky Dyje) – měří 185 km a vede z Nebelsteinu do Retzu. Vydáváme se na její asi desetikilometrový úsek vedoucí přes vyhlídku Überstieg a kopírující meandry řeky mezi zříceninou hradu Kaja a městečkem Hardegg. A když v létě zdobí vody Dyje rozkvetlé trsy lakušníku, je z této trasy ta nejhezčí v celém Podyjí.


Peloponés: na jih do Mani aneb Mezi potomky spartských válečníků
20.07.2011
ŘECKO - Články ŘECKO

Peloponés: na jih do Mani aneb
Mezi potomky spartských válečníků

Mani, tajuplný a po dlouhá staletí nedostupný kraj na jihu Peloponésu, kde vládli tzv. kapitáni a krevní msta. Vesnice v horách dodnes zdobí kamenné věže postavené na obranu proti vetřelcům. Původ obyvatel Mani je zahalen tajemstvím. Do oblasti kdysi pronikali slovanští nájezdníci, někteří se snad usadili. Ale mnohem přitažlivější je teorie, že místní obyvatelé jsou potomky Sparťanů, jejichž město bylo srovnáno se zemí a kteří se před dalším pronásledováním uchýlili do hor na jihu Peloponésu.


Moravský kras: Tudy kráčel Absolon
17.07.2011
ČESKO - Články ČESKO

Moravský kras: Tudy kráčel Absolon

Kateřinská jeskyně se proslavila unikátním hromadným nálezem koster jeskynních medvědů v jednom z komínů. Bohužel kostry již v komíně nejsou, pokud je chcete vidět, musíte do Moravského zemského muzea v Brně. I tak je ale v jeskyni, otevřené veřejnosti od roku 1910, co obdivovat. Téměř sto metrů dlouhý dóm, důsledek dávného rozsáhlého zřícení stropů, je největší ze všech přístupných v Moravském krasu.


Peloponés: putování do opuštěného byzantského města Mystras
14.07.2011
ŘECKO - Články ŘECKO

Peloponés: putování do opuštěného byzantského města Mystras

Peloponés, hornatý poloostrov na jihu Řecka – vydáváme se za byzantskou kulturou, antickými svatyněmi, po stopách řecké války za nezávislost a do nedostupného Mani, kraje nemilosrdné vendety. Během týdenního putování projedeme trasu Nafplio, Mykény, Epidauros, Sparta, Mystras, Gythio, Vathia, Gerolimenas, Monemvasia.


Moravský kras: po stopách medvědů i lidív jeskyních Jáchymka, Býčí skála a Výpustek
11.07.2011
ČESKO - Články ČESKO

Moravský kras: po stopách medvědů i lidí
v jeskyních Jáchymka, Býčí skála a Výpustek

Moravský kras, protkaný více než tisícovkou jeskyní, je jednou z nejstarších kapitol moravských dějin. V temných chodbách jeskyň objevili vědci kosterní pozůstatky medvědů, lvů, hyen, ale také stopy po mamutech, nosorožcích, zubrech a sobech. Množství paleontologických nálezů dokazuje, že kdysi dávno v jeskyních objevil vhodné místo pro svůj život také člověk.


Borkovická blata: z jihočeských vesnic za Blatskou princeznou
05.07.2011
ČESKO - Články ČESKO

Borkovická blata:
z jihočeských vesnic za Blatskou princeznou

Obdélné návsi obklopené selskými usedlostmi, honosné domy a špýchary se zdobenými štíty, kapličky, rybníky. Takové je selské baroko, takové jsou jihočeské vesničky Komárov, Mažice, Klečaty a Zálší nedaleko Borkovických blat. A nějaký ten krok za obcí se člověk nedokouká té vegetační plodnosti. Podmáčený prales borovice blatky, mech se propadá pod nohama, bílé chmýří suchopýru, hmyz lapající masožravá rosnatka okrouhlolistá, ostřice a kapradiny po kolena.


Bretaň: pobřeží v Cancale pro ústřice zrozené
29.06.2011
FRANCIE - Články FRANCIE

Bretaň: pobřeží v Cancale pro ústřice zrozené

Přístav Cancale nedaleko Saint-Malo byl bez vody, moře daleko, severovýchod Bretaně je proslulý svým odlivem. Jako v pohádce se v oparu v dálce vypíná silueta kláštera Mont-Saint-Michel, ale tam je již Normandie. Na obnaženém bahnitém dně se povalují loďky, mezi nimi kráčí vesničané v holínkách a v blátě hledají ústřice. Za pár euro mi jich půltucet naservírovala na plastový tácek paní ve stánku v přístavu. Nesmí k nim chybět citrón, pečivo a sklenka bílého vína.


Nalezené položky: 358 « První | < Předchozí | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.