Cap Fréhel není větry bičované nejdivočejší místo Francie, jak bych charakterizoval Pointe du Raz, naopak, za slunečného počasí je to okouzlující mys. Z vesničky Plévenon je to sem asi čtyři kilometry, stezka podél útesů vede kvetoucím vřesovištěm a propagační materiály tvrdí, že tam někde vzadu ty nizoučké čáry na obzoru, to jsou za jasného počasí vidět siluety ostrovů Ȋle de Bréhat a Jersey a také kdysi obávaného korzárského přístavu St. Malo (však tam má Robert Surcouf sochu a jako by ukazoval hrr na Anglii).

Mořští ptáci na skalách, nad námi i mezi námi, Cap Fréhel je ornitologickou rezervací, atmosféru doplňuje žebravý křik racků létajících nad vlnami. Jejich drzost je pověstná, lidských houfů se vůbec nebojí a dobře tuší, že jim nějaká ta darovaná drobnost může zpestřit jídelníček. Jako by se všichni rackové z Bretaně a sousední Normandie slétli právě sem, máte-li dalekohled, můžete nahlédnout do jejich ptačích her nebo rybolovu.

Současný maják byl dokončen v roce 1950, lucerna svítí z výšky 103 metrů nad hladinou moře a světlo je vidět v husté mlze na 200 metrů a v okruhu do 100 kilometrů za jasného počasí. Starý žulový maják byl postaven za Ludvíka XIV. podle plánů Simona Garangeaua, šéfinženýra opevňovacích prací v St. Malo. Majáku z roku 1694 se říká Tour Vauban, po maršálovi Francie a markýzovi de Vauban, nejvýznamnějším staviteli pevností v historii Francie. Věž byla součástí řetězu strážních věží a pevností na severním pobřeží Bretaně. Druhý maják zde postavil v roce 1840 architekt Leonce Reynaud, ten ale nepřežil druhou světovou válku, ustupující německé jednotky ho vyhodily do vzduchu.

František Kožík ve své knize Bretaň – dcera oceánu píše: „Tři hvězdičky v turistických průvodcích má mys Fréhel. Kus od strmého břehu ční sedmdesátimetrová pískovcová výspa, hrající barvami břidlice a porfyru; vzduch je naplněn hvízdotem ptáků, kteří mají na kamenném sloupu na tisíce hnízd. Před válkou jsem v Paříži slyšel zpívat drsnou lidovou zpěvačku jménem Fréhel; zde jsem pochopil, proč si zvolila tento pseudonym. Ze skály mezi ametystovými pláněmi vřesu se otvírá pohled na dobře zachovalou tvrz La Latte, která si zahrála ve filmu Vikingové.“

Cap Fréhel je součástí stezky GR 34, která začíná v Mont-Saint-Michel a vede podél bretaňského pobřeží až do zálivu Morbihan.

Další články z Bretaně:
Bretaň, malebným krajem Zrzavého a Gauguina
Nejdivočejší místo Francie – Pointe du Raz
Bretaň: pobřeží v Cancale pro ústřice zrozené


.
.
.
.