články

Anta Capela de São Brissos
20.02.2011
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Anta Capela de São Brissos

V rovinaté krajině nedaleko Evory stojí uprostřed polí a hájů malá kaple – Anta Capela de São Brissos. Venkované z Alenteja ji postavili někdy v 17. století a na první pohled se liší od podobných kapliček na portugalském venkově. Vesničané totiž využili ke stavbě křesťanské kaple prastarého pohanského dolmenu a jeho pěti mohutných vztyčených kamenů, které zde stály již před 5000–6000 lety.


Rádžasthán – na velbloudu, pěšky i rikšou2. díl
16.02.2011
INDIE - Články INDIE

Rádžasthán – na velbloudu, pěšky i rikšou
2. díl

Pár kilometrů před Kolayatem se na nás z křoví vyřítila tlupa pouštních dětí. Nejprve poskakovaly jen tak kolem a pak se vrhly na vozík a… pokusily se ukrást vodu. Ten loupežnický pokus doprovázely šíleným jekotem a povykováním. Děda na ně něco křičel a švihal je bičem, zatímco já se s nimi přetahoval o plastikové láhve, dědův kanystr s vodou a o meloun.


Rádžasthán – na velbloudu, pěšky i rikšou1. díl
13.02.2011
INDIE - Články INDIE

Rádžasthán – na velbloudu, pěšky i rikšou
1. díl

V drobných výhoncích mladé rýže na každém poli,
začal se psát příběh života úrody.
Je velká, plná a rozvitá. Vzduch, země, vítr i světlo,
Všichni ji znají – zdá se, že stísněné uličky času stačit jí nemohou…

Vypůjčil jsem si verše Rabíndranátha Thákura, neboť podobně jako příběh života úrody, plyne a opakuje se příběh života Indie. Když jsem putoval Indií poprvé, všímal jsem si její odlišnosti a nepochopitelnosti, a přehlížel mnohé z toho, co sdílí lidstvo po celém světě. Má druhá pouť mě zavedla na indický venkov a do zapomenutých končin pouště Thar v Rádžasthánu, kraje plného usměvavých a milých lidí, kteří jsou vždy nakloněni přátelskému setkání.


Bali aneb jak jsem viděl Gunung Agung
10.02.2011
INDONÉSIE - Články INDONÉSIE

Bali aneb jak jsem viděl Gunung Agung

Poprvé jsem Gunung Agung uviděl z boeingu indonéské společnosti Garuda, kterým jsem letěl na ostrov Lombok. Nejvyšší sopka ostrova Bali (3142 metrů) jakoby byla přilepena nad mraky a tvářila se jako matka všech hor. Však se tak také jmenuje, Gunung Agung znamená Hora Matka.


Bretaň, malebným krajem Zrzavého a Gauguina
06.02.2011
FRANCIE - Články FRANCIE

Bretaň, malebným krajem Zrzavého a Gauguina

Češi se prý v baladické Bretani cítí jako doma, a nebude to jen propuknutím keltské módy po pádu komunistického režimu. Vždyť uchvácen Bretaní sem pravidelně jezdíval Jan Zrzavý, jehož oblíbenými místy byli ostrov Île de Sein, poloostrov Crozon nebo kamenné městečko Locronan. Bretaň očarovala i Otakara Lebedu, který pobýval mezi rybáři v přístavu Concarneau.


Rozhovor s Pavlou Jonssonovou
04.02.2011
MAROKO - Články MAROKO

Rozhovor s Pavlou Jonssonovou

Pavla Jonssonová, (překladatelka, hudebnice, genderová kulturní teoretička a učitelka) v rozhovoru pro www.cestomila.cz o svém výletu do Maroka, o Essaouiře, Hendrixovi, islámu i koncertech v USA.


Pasargadae a Persepolis – v srdci starověké perské říše
02.02.2011
ÍRÁN - Články ÍRÁN

Pasargadae a Persepolis –
v srdci starověké perské říše

V blízkosti Šírázu leží tři významné starověké lokality – Pasargadae (Pasargády), Persepolis a Naghsh-e Rostam (Nakš-e Rostam). Protože mezi nimi neexistuje žádná veřejná doprava, je komplikované navštívit je v rámci jednodenního výletu. Nejdražší variantou je pronajmutí taxíku na celý den, protože šírázští taxikáři, vědomi si blízkosti starověkých památek, nastavují laťku vyjednávání na íránské poměry odporně vysoko.


Rozhovor s Václavem Marhoulem
01.02.2011
LIBYE - Články LIBYE

Rozhovor s Václavem Marhoulem

V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví Václav Marhoul o poušti, vrací se v myšlenkách k filmu Tobruk, natáčenému v Tunisku, povídá o Libyi, burkách, politice, ale i oblíbených českých řekách a o předloze svého příštího filmu.


Thajsko – zemí slonů, byznysu a Buddhy
29.01.2011
THAJSKO - Články THAJSKO

Thajsko – zemí slonů, byznysu a Buddhy

Na mapě jihovýchodní Asie připomíná hlavu slona. A Thajské království, či Siam, jak se mu říkalo v minulosti, je skutečně zemí slonů. Ti nejvzácnější – bílí – jsou symbolem královské moci a ve svém soukromém chovu je drží panovník Rama IX. Ale první, co cizinec, který právě přiletěl do hlavního města Bangkoku uvidí a ucítí, nejsou sloni, nýbrž typické prvky asijských velkoměst – neskutečný chaos a smog.


Poulnabrone dolmen – Irsko před 5500 lety
26.01.2011
IRSKO - Články IRSKO

Poulnabrone dolmen – Irsko před 5500 lety

Není zde ani jeden strom, na který by bylo možno pověsit vojáka, ani dost vody, abychom ho mohli utopit, ani dost půdy, abychom ho mohli pohřbít". Těmito slovy charakterizoval jeden z Cromwellových generálů Edmund Ludlow skalnatý kraj Burren. V této kamenité pustině se tyčí Poulnabrone Dolmen, hrobka stará 5500 a možná až 6000 let.


Řekou, pralesem a vězením Francouzské Guyany
23.01.2011
FRANCOUZSKÁ GUYANA - Články FRANCOUZSKÁ GUYANA

Řekou, pralesem a vězením Francouzské Guyany

Byla to noc, jaké již noci ve Francouzské Guyaně bývají. Hamaka, hvězdy nad hlavou, vlhké tropické horko. A najednou mě něco přetáhlo. Pendrek. Šťára, prolítlo mi hlavou. Co hledají? Drogy, co jiného. Mladý vlasatý kluk, něco přes dvacet, to nemůže být nic jiného, než Američan, který si přijel do Guyany zakouřit a užít drogy – taková je alespoň první myšlenka všech místních policajtů. Nenašli nic, přesto sedím v kriminále, ve špinavé díře, tak malé, že s chlapíkem sedícím naproti se dotýkáme koleny.


Cestovat do Barmy – ano či ne?
20.01.2011
MYANMAR  - Články MYANMAR

Cestovat do Barmy – ano či ne?

Barma se svou svébytnou kulturou, úchvatnými památkami a panenskou přírodou zůstává dosud nedotčená negativními aspekty masové turistiky a prodchnutá duchovnem. Barmánci jsou neuvěřitelně přátelští a pohostinní. Kdo někdy navštívil Barmu, bude ji už vždy nosit ve svém srdci. Zároveň však v Barmě panuje jedna z nejkrutějších diktatur na světě. Vojenská junta ovládá zemi s neskrývaným terorem a brutalitou.


Korejská svatba mýma očima
18.01.2011
KOREA - Články KOREA

Korejská svatba mýma očima

Když mě kamarádka Kelly pozvala na svoji svatbu do Jižní Koreje, měla jsem radost a začala jsem zařizovat vše potřebné. Do svatby zbývalo několik měsíců a tak byl na organizaci dostatek času. Protože jsem neznala specifika asijských svateb, bombardovala jsem pravidelně Kelly otázkami ohledně jejich zvyků, našeho oblečení, svatebního daru apod. Kelly však vůbec nereagovala. Asi tak po čtvrtém dotazu na to samé, Kelly stručně odpověděla: s tím si nelam hlavu. Když jsem se ptala na detaily svatby, co a jak plánují, odpověděla: nevím, všechno zařizuje moje wedding planner. Nebyla jsem z toho příliš moudrá, nicméně do Soulu jsme si vezli „sváteční šaty“ a svatební dar a čekali, jak se vše bude vyvíjet.


Borobudur – Buddha v náruči sopek
15.01.2011
INDONÉSIE - Články INDONÉSIE

Borobudur – Buddha v náruči sopek

Borobudur je učebnicí buddhismu vztyčenou k věčné slávě svého učitele. Terasy Borobuduru jsou zdobeny basreliéfy ze života Buddhy a odhalují výjevy z jeho pouti, včetně předchozích vtělení, známých jako džátaky, jeho narození královně Máje v Lumbiní v Nepálu, při němž se jeho matka ve stoje držela větví a také ze života, v němž se z muže, oddávajícího se luxusu a fyzickým požitkům, stal nejpřísnější asketa a posléze ten, jehož volají Buddha – Probuzený.


Sorano – etruskou stezkou Toskánskem
12.01.2011
ITÁLIE - Články ITÁLIE

Sorano – etruskou stezkou Toskánskem

Na jihu Toskánska, v kraji Etrusků, vinic a červeného vína, se tyčí úzké a vysoké kamenné domy Sorana. Jakoby člověk zabloudil zpět do středověku nebo do dalekého Jemenu, kde mají podobné věžáky též, jen barvou se liší. Člověk si může hlavu vykroutit, když se dívá vzhůru, kde to vlastně ty kyklopské sloupy končí.


Portugalský Tomar – město templářů
08.01.2011
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Portugalský Tomar – město templářů

Kráčíme po dlažbě zdobené templářskými kříži, procházíme přes Praça da República, v jehož středu stojí socha templářského velmistra a stoupáme na kopec nad městem, kde stojí mocný hrad a klášter templářů. Navíc se brodíme potoky vody, prudký slejvák zalil ulice. Scéna jak z historického velkofilmu – takový je Tomar, město založené templáři asi 100 km severně od Lisabonu.


Novoroční výstup na Kleť
05.01.2011
ČESKO - Články ČESKO

Novoroční výstup na Kleť

Novoroční výstup na Kleť, nejvyšší horu Blanského lesa v podhůří Šumavy, na Českokrumlovsku zdomácněl a pokud se počasí usměje teplým sluncem, je nejpopulárnější akcí regionu na přelomu roku. Od zámku v Českém Krumlově je to na vrchol pouhých 8 kilometrů.


Český Krumlov v silvestrovském hávu
03.01.2011
ČESKO - Články ČESKO

Český Krumlov v silvestrovském hávu

Blíží-li se člověk k Českému Krumlovu regionálním vláčkem, přetěžko v něm příjezd vyvolává pocity, že se zanedlouho ocitne v jednom z českých měst na seznamu památek Unesco. Pouze nápisy accomodation či guide na nádražní budově dávají na vědomí, že jsme blízko mimořádnému dědictví renesančních časů.


Lesotho – na koni africkými horami
02.01.2011
LESOTHO - Články LESOTHO

Lesotho – na koni africkými horami

Lesotho je romantická projížďka na koních, do barevných dek zahalení přívětiví domorodci a hory a hory a hory. Lesotho je sice africká země, ale na cestu je rozhodně nutné si přibalit teplé prádlo. Jak již bylo řečeno, Lesotho jsou hory a hory a hory. Vysoké hory. Však je Lesotho nazýváno Horské království nebo Africké Švýcarsko.


Mount Kenya: v rukavicích a čepici na rovník do Keni
28.12.2010
KEŇA - Články KEŇA

Mount Kenya:
v rukavicích a čepici na rovník do Keni

Dvě holky si zabalily do báglů stan, teplé spacáky, kulichy, bundy, rukavice a vyrazily do Afriky na rovník. Na Mount Kenya, druhou nejvyšší horu černého kontinentu, jejíž vrchol Batian se tyčí do výšky 5 199 metrů. Batian je ale přístupný jen horolezcům, my vystoupily na vrchol Lenana, kterému do pěti tisíc metrů patnáct chybí.


Nalezené položky: 813 « První | < Předchozí | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.