Z Jeruzaléma je to k Mrtvému moři co by kamenem dohodil a autobusy jezdí každou chvíli. Vstup na autobusové nádraží v Jeruzalémě je střežen podobně pečlivě, jako vstup do letadla v jiných zemích, nezatížených napůl válečným stavem. Přísné kontroly zavazadel mají pozitivní dopad – cítil jsem se v autobusu bezpečně. Vydrželo mi to přibližně 10 minut. To jsme zastavili na zastávce na kraji Jeruzaléma a letmý pohled z okna mi napovídal, že tady to s kontrolami pravděpodobně nebylo nijak horké. A už se cpaly kufry dolů do zavazadlového prostoru, už nastupovali neprověření pasažéři do autobusu.

Jeruzalém leží v nadmořské výšce kolem 800 metrů a Mrtvé moře přes 400 metrů pod úrovní moře, je to tedy na této krátké vzdálenosti pořádný sešup dolů. Dlouho jsme jeli směrem na jih k Masadě po silnici kopírující břeh, na druhé straně za jezerem se v oparu zdvíhaly holé pahorky biblické země Moab. Kolem silnice jsem vídával stany beduínů, jejich velbloudy, kozy, ovce a najednou… nejen kolem silnice, jeden velbloud si to šinul prostředkem, to jeho majitel poněkud agresivněji lovil autobusy turistů a nabízel svezení. Pobřeží bylo většinou pusté, jen skály, sem tam malá oáza palem s dostatkem čerstvé sladké vody, která se časem proměňuje v komplex hotelů s lázeňskými službami. Nejznámějšími jsou Ein Gedi, Ein Bokek a Neve Zohar.


Salinita je smrtelná pro ryby i rostliny

Mrtvé moře je nejnížeji položeným jezerem na světě. Skály, které ho z jordánské strany obklopují, dosahují výšek kolem 400 metrů a jsou tedy v úrovni hladiny moře. Rozloha jezera je 1050 km2, délka 67 km a šířka dosahuje až 18 km. Maximální hloubka jezera je 380 metrů. Mrtvé moře patří k nejslanějším jezerům na světě, jeho salinita se pohybuje mezi 30–35 procenty. Salinita klesá či stoupá podle přívalu dešťové vody, ale v těchto pouštních podmínkách opravdu neprší vydatně. Protože je slaná jezerní voda smrtelná pro ryby i rostliny, žije zde pouze několik druhů archeí a baktérií, které si libují v teplém prostředí s vysokou salinitou. Po deštivých zimách, kdy salinita poklesne, se objevují řasy, např. Dunaliella salina, která si taktéž hoví ve slaných vodách. Běžně se udává, že je Mrtvé moře nejslanějším jezerem světa, ale to není pravdivý údaj. Slanější jsou vody jezera Assal v Džibuti a také Garabogazkől u Kaspického moře. Nemluvě o hypersalinních jezerech v Antarktidě (Vanda, Don Juan Pond).

Jediným zdrojem vody je pro Mrtvé moře posvátná řeka Jordán. Jenže řeka, v níž byl pokřtěn Ježíš, již dávno není řekou, ale spíše líně se pohybujícím potokem, především díky zvyšujícímu se využívání vody na zavlažování. Hladina Mrtvého moře tak neustále klesá. Údaje, které jsem četl a slyšel, se značně lišily – od několika milimetrů až po metr ročně. Hebrejsky se Mrtvé moře řekne Jam ha-Melach, tedy doslova „Slané moře“ či „Moře soli“. V minulosti se mu prý říkávalo i Jam ha-Mizrachi (Východní moře) a Arabové ho někdy nazývají také Lotovo moře (Bár Lut), to jsem však od nikoho neslyšel. V dobách biblických zde stála hříšná Sodoma, smetená hněvem božím, jemuž unikli jen Lot a jeho dcery. A egyptská královna Kleopatra, milenka Caesara a Marka Antonia, odtud prý získávala léčebnou kosmetiku, která se dodnes vyrábí podle oněch prastarých receptů (jak nejlépe přilákat zájemce – přece když budeme tvrdit, že již Kleopatra, nejslavnější z královen).


Hotel a pusté, skalnaté břehy

Mrtvé moře je dnes turistickou oblastí. Hotely a služby jsou drahé, většinou jsou zde pěti či čtyřhvězdičkové komplexy specializující se na lázeňské služby (ale jsou zde i kibucy a kempy). Bohužel se ve vodě nedá plavat. Hustota soli a minerálů udrží člověka na hladině, takže je možné se pohodlně uvelebit na záda do slané lázně a v klidu si přečíst noviny. Mrtvé moře má vysokou koncentraci hořčíku (až 30× vyšší než ve Středozemním moři), sodíku, vápníku, draslíku, bromu, což pomáhá pro relaxaci, uvolnění, zmírnění revmatických bolestí, proti ekzémům, lupence. Léčba koupelemi bývá doplňována zábaly v minerálním bahně. Celá oblast je vhodným prostředím pro alergiky a astmatiky. Že je zde na 300 slunečních dní za rok a průměrná roční teplota kolem 23 %, to již zní jako z reklamního letáku.

Izraelci by rádi zastavili klesající hladinu Mrtvého moře a proto již roky vytvářejí plány na vybudování kanálu spojujícího Mrtvé moře s Rudým. Záměry přivádět do Mrtvého moře mořskou vodu mají své příznivce i odpůrce. Ti na jedné straně varují, že do poloviny století Mrtvé moře vyschne, ti z druhé strany se děsí narušení křehkého ekosystému.