Podobně jako Al Balad v Džiddě – a i díky prastarým arkýřům – se staré město v Yanbu znovu probudilo k životu. Ještě to pár let zabere, ovšem v Saúdské Arábii na rekonstrukci svého architektonického dědictví finanční prostředky mají. Do Yanbu jsme dorazili za tmy (stmívá se již o šesté večerní), dali kávu i džus, několika lidem vysvětlili, že jsme z té země uprostřed Evropy, z níž pochází i Pavel Nedvěd, který hrával za Juventus. Na trávnících u moře posedávají rodiny, děti hrají fotbálek (však byl čas světového šampionátu), prošli jsme rekonstruovaným starým trhem v kryté galerii, pravda, autentická hlučná atmosféra orientálního suku mu poněkud chyběla. Pokračovali jsme kolem přístavu, pečlivě dvojitě oploceného, směrem k ikonickému majáku jsou cesty uzavřeny.


Ještě to zabere čas, ale v Saúdské Arábii na rekonstrukci architektonického dědictví finanční prostředky mají


Yanbu leží asi 350 kilometrů severně od Džiddy a po Džiddě je druhým největším saúdským městem na pobřeží Rudého moře


Večerní ulice byly plné…


…dokonce hudba hrála

Z původně plánované ranní návštěvy domu Lawrence z Arábie sešlo. Na internetu jsem objevil řadu článků, že dům bude otevřen turistickému ruchu ke konci roku 2020. Jenže, po večerním příjezdu jsme zjistili, že fasáda je stále pod lešením, na první pohled bylo zřejmé, že několik let staré plány nebyly naplněny, pravděpodobně kvůli restrikcím v covidových časech. Dvoupatrový dům byl dlouhodobě opuštěný, údajně dokonce od odjezdu slavného Lawrence, podle arabského tisku se šířily pověsti, že ho obývají duchové. Zřícení zabránila rekonstrukce, datum dokončení ovšem neznáme. Naopak velká část starého města je vkusně opravená a je místem večerních setkávání.

Yanbu leží asi 350 kilometrů severně od Džiddy a po Džiddě je druhým největším saúdským městem na pobřeží Rudého moře. Jeho historie sahá nejméně 2500 let do minulosti, v dávných časech hrálo významnou roli v obchodě s kořením a kadidlem. Mnohem později sloužilo jako zásobovací a operační základna pro britské a arabské jednotky bojující proti Osmanské říši během první světové války. Současné Yanbu se rozrostlo jižním směrem. Jedete-li po dálnici do Džiddy, kilometry a kilometry míjíte průmyslovou část města a ropné rafinérie.


Dřevěné arkýře rawashin, jejichž původ sahá do neznámých historických časů


Do Yanbu jsme dorazili za tmy, dali kávu i džus


Historie Yanbu sahá nejméně 2500 let do minulosti


Všude kavárny, jídlo, pití, spousta lidí, ženy chodí zahalené, vidíme pouze oči, ale smějí chodit bez doprovodu mužů

Příběh Lawrence z Arábie, jak se mu říká, proslavil stejnojmenný film Davida Leana z roku 1962, který získal sedm Oscarů. V hlavní roli se představil Peter O´Toole, dále hráli Anthony Quinn, Omar Sharif a Alec Guinness. Thomas Edward Lawrence byl britský důstojník, který hrál od roku 1916 vůdčí roli během arabského povstání proti Osmanské říši. Začalo to sabotážemi a dynamitem na jediné Osmany ovládané železniční trati v regionu, skončilo dobytím Damašku v roce 1918. T. E. Lawrence věřil v nezávislost arabského světa, ovšem oblast si po válce rozdělili Britové a Francouzi. Po návratu do vlasti se postupně stáhl z vojenského, politického i veřejného života, sepsal paměti (Sedm sloupů moudrosti) a v roce 1935 zemřel při motocyklové havárii. Spekulovalo se, že nebyla náhodná…

Yanbu má tři části. Nejvíce obyvatel žije ve starém Yanbu Al-Bahr. Jižní Yanbu Al-Sina'iya (průmyslové Yanbu) bylo založeno v roce 1975 a má průmyslovou i moderní obytnou oblast, kde převážně žijí zaměstnanci ropných rafinerií. V hornatém regionu asi 40 km od moře severovýchodním směrem leží Yanbu Al-Nakhl (Palmy), což je oblast starých vesnic a farem, nejvýznamnější je Jabriya. Nepochybně stojí za návštěvu, zbývá-li čas, venkovské oblasti Saúdské Arábie nabízejí jiný obrázek než bohatá moderní města. Název Yanbu (Prameny) je odvozen od pramenů právě v této oblasti plné vody a palem. Al-Nakhl je zároveň archeologickou lokalitou se starobylými stavbami, které připomínají dávnou arabskou minulost.

Starověký řecký historik Diodóros Sicilský, mj. autor monumentálního díla Bibliothéké historiké (Historická knihovna), popsal přístav, jehož poloha není dodnes s jistotou určena, ale není vyloučeno, že se nacházel 15 kilometrů severně od centra města. „Velký záliv, pobřeží dominují duny, které jsou nekonečně široké a mají černou barvu. Za těmito dunami se objevuje poloostrov a přístav jménem Charmuthas, nejkrásnější z těch, které historie zná. Vjezd je široký 200 stop a poskytuje chráněný přístav pro 2000 lodí. Kromě těchto výhod má mimořádně dobré zásoby sladké vody, protože do něj ústí velká řeka. Je velmi podobný přístavu v Kartágu“. Podíváte-li se na mapu, záliv jménem Sharm Yanbu najdete okamžitě.