články

Daniel Berounský: Nová generace Číňanů je fascinována Tibetem
09.10.2012
ČÍNA - Články ČÍNA

Daniel Berounský:
Nová generace Číňanů je fascinována Tibetem

Daniel Berounský, Ph.D. vyučuje tibetanistiku na Ústavu jižní a centrální Asie FFUK. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví nejen o svém výzkumu lokálních božstev v Amdu, ale také o fascinaci mladé čínské generace Tibetem a jeho tradicemi, i o tom, že moderní svět vtrhl i do Tibetu a místní mniši hrají fotbal s turisty.


Krávy a policejní hlídky aneb Z Dilijanu ke klášteru Goshavank
08.10.2012
ARMÉNIE - Články ARMÉNIE

Krávy a policejní hlídky
aneb Z Dilijanu ke klášteru Goshavank

Zpočátku mi nedocházelo, proč je Dilijan, docela nehezké město s rozpadající se sovětskou architekturou, jedním z turistických center Arménie. Dilijan obklopují husté lesy, kam se jezdí rekreovat především lidé z horkého Jerevanu. A pouhých 25 kilometrů od Dilijanu stojí klášter Goshavank, který už na konci 12. století patřil k nejvýznamnějším v celé Arménii.


Holíč pět kilometrů za Moravou aneb Svět, který již neexistuje
01.10.2012
SLOVENSKO - Články SLOVENSKO

Holíč pět kilometrů za Moravou aneb Svět, který již neexistuje

Městečko Holíč najdete na mapě hned za řekou Moravou. Kromě zámku v neutěšeném stavu a větrného mlýna není příliš důvodů, proč se v Holíči zastavovat, mezi slovenská „nej“ Holíč nikdo nezařadí. Mě inspirovala (pokolikáté již…) k návštěvě Holíče kniha. Napsal ji H. J. Tauber a vyšla již před deseti lety pod názvem Atlantida holíčských Židů. Jejich svět jsem ale v Holíči nenašel, zmizel pod rasovými zákony za 2. světové války. Holíč má ale leccos společného s naším prvním prezidentem T. G. Masarykem.


27.09.2012

Komerční prezentace:
Užijte si lázeňský trojúhelník jinak

Dokonalý odpočinek i bohatá nabídka léčebných procedur – to jsou největší lákadla trojice západočeských lázní, která se uchází o místo na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Karlovarsko však nabízí mnohem víc, než jen léčivé prameny a hotely pro východoevropskou klientelu.


Noraduz – 800 chačkarů nad jezerem Sevan
25.09.2012
ARMÉNIE - Články ARMÉNIE

Noraduz – 800 chačkarů nad jezerem Sevan

Noraduz by byla docela obyčejná arménská vesnička nedaleko jezera Sevan, do které by cizinec zavítal jen náhodou. Kdyby – na kopci nad Noraduzem nestál starobylý hřbitov s osmi stovkami kamenných stél s motivem kříže. Nejstarší z nich pocházejí z 10. století. Těmto stélám se říká chačkary a nikde na světě jich není tolik, jako v Noraduzu.


24.09.2012

Komerční prezentace:
Kladruby nejsou jen nad Labem

Když se řekne Kladruby, většina z nás si nejspíš vybaví slavný hřebčín, kde se chovají bělouši českého plemene starokladrubských koní. Ve skutečnosti u nás ale máme na jedenáct obcí s tímto názvem, z nichž minimálně Kladruby u Stříbra si určitě zaslouží stejnou pozornost jako jejich známější jmenovce nad Labem.


Khor Virap aneb Jak jsem se v Arménii (ne)stal kmotrem
18.09.2012
ARMÉNIE - Články ARMÉNIE

Khor Virap aneb Jak jsem se v Arménii (ne)stal kmotrem

Ta kobka je hluboká asi sedm metrů a slézá se do ní úzkým otvorem po žebříku s 27 schůdky. Baťůžek jsem musel nechat nahoře, s tím bych neprolezl. Ale žádné obavy, kdo by ho v Arménii kradl a ještě k tomu v klášteře. V této kobce se před přibližně 1700 lety rozhodlo o náboženství Arménů, tady byl údajně 13 let vězněn sv. Řehoř Osvětitel, který obrátil na víru krále Trdata III. (Trdat Veliký) a Arménie se tak stala první křesťanskou zemí světa.


Honza Homola aneb Když Wohnout jede do světa
16.09.2012

Honza Homola
aneb Když Wohnout jede do světa

Jan Homola je nejen kytaristou kapely Wohnout, která je již 16 let stálicí na naší hudební scéně, ale také vášnivým čundrákem a cestovatelem. Každoročně se vydává s kapelou, přáteli, rodinou nebo i sám do dalekých zemí za jejich atmosférou a na své cesty vždy přibalí kytaru. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví nejen o jamování s domorodci, ale také o tom, jak se jí tarantule a jak zkoušel dělat rikšáka v Barmě. A že se v nejbližší budoucnosti chystá vyzkoušet jízdu přeplněným bangladéšským vlakem.


Klára Jelínková: Ženy jsou nadějí Afriky, ale je to dlouhá cesta
14.09.2012

Klára Jelínková: Ženy jsou nadějí Afriky, ale je to dlouhá cesta

Klára Jelínková pracuje v Angole již pátým rokem. Pracovala tu pro Masarykovu univerzitu a loni ji do Angoly vyslala společnost Člověk v tísni. V zemi, jíž si pamatujeme především díky krvavé občanské válce, koordinuje vzdělávací projekty ČvT a vede tým angolských spolupracovníků, kteří mají za úkol vzdělávat angolské učitele a zavádět do praxe nové didaktické metody. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví nejen o své práci v Angole, ale také o zkušenostech z daleké africké země.


Andreas Pieralli: Hravost, lehkost bytí a vstřícnost mají Italové v sobě
10.09.2012
ITÁLIE - Články ITÁLIE

Andreas Pieralli: Hravost, lehkost bytí
a vstřícnost mají Italové v sobě

Andreas Pieralli se narodil ve Florencii, ale již 7 let žije v Praze. Protože pochází z italsko-české rodiny, mluví perfektní češtinou a jako novinář se věnuje i blogům na iHned a Respektu, kde se věnuje nejen italské politice, ale též srovnání Italů a Čechů. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví nejen o rozdílech ve stravování v ČR a v Itálii, ale také o „campanilismu“, italské blbé náladě, doporučí, kam se v Itálii podívat a na závěr i jakým filmem se naladit na cestu do Itálie.


Napime sa aneb do královského města Uherské Hradiště na slavnosti vína
10.09.2012
ČESKO - Články ČESKO

Napime sa aneb do královského města Uherské Hradiště na slavnosti vína

My nejsme lakomci, my jen tak vypadáme“ žertoval jeden bodrý Moravák uprostřed vinohradů a sadů nad Uherským Hradištěm. „Napime sa“ a doléval dalšího panáka. V Uherském Hradišti se o víkendu konaly Slavnosti vína a otevřených památek, které jsou milým setkáním se slováckou muzikou a posezením nad sklenkou vína, burčáku nebo něčeho ostřejšího.


Libanonský Anjar aneb Když Arabové stavěli podle římských vzorů
03.09.2012
LIBANON - Články LIBANON

Libanonský Anjar aneb Když Arabové stavěli podle římských vzorů

Není na světě mnoho měst postavených umajjovskými chalífy podle římského vzoru. Znám jediné – libanonský Anjar. Přestože je mladší a méně známý než Baalbek, Týros, Sidon a další prastará libanonská obchodní města, je právem zapsán na seznam světového kulturního dědictví.


Komerční prezentace:Ani svatý Mikuláš neuchránil Bari od pohromy
30.08.2012

Komerční prezentace:
Ani svatý Mikuláš neuchránil Bari od pohromy

Hlavní město stejnojmenné provincie na západě Apeninského poloostrova zmítala občanská válka, dostalo se do područí Berberů. Ovšem tragédie se mu nevyhnuly ani ve dvacátém století. Bari je jediným místem na území Evropy, které okusilo útrapy chemického útoku za druhé světové války.


Jak na to: Pronájem aut v Austrálii
27.08.2012
AUSTRÁLIE - Články AUSTRÁLIE

Jak na to: Pronájem aut v Austrálii

Volba odpovídajícího dopravního prostředku pro cestování po Austrálii je důležitá a proto by jí měl každý věnovat náležitou pozornost. V následujícím textu můžete nalézt užitečné tipy a rady ohledně pronájmu aut na území Austrálie.


Hrad Roštejn: Divadelní prohlídka a koupání ve Velkém pařezitém rybníce
24.08.2012
ČESKO - Články ČESKO

Hrad Roštejn: Divadelní prohlídka a koupání
ve Velkém pařezitém rybníce

Uprostřed lesů Jihlavských vrchů se v nadmořské výšce 667 metrů ukrývá hrad Roštejn. Byl postaven přibližně v letech 1348–53 a původně pojmenován Rossenstein podle rodového znaku pánů z Hradce a divokých skal. Výlet na Roštejn nabízí nejen prohlídku hradu, ale i krásné přírodní koupání v nedalekém Velkém pařezitém rybníce. A jen osm kilometrů od Roštejna se tyčí nejvyšší bod Českomoravské vrchoviny – Javořice.


Jan Zouplna: Tel Aviv a Jeruzalém – židovský střet kultur
21.08.2012
IZRAEL - Články IZRAEL

Jan Zouplna:
Tel Aviv a Jeruzalém – židovský střet kultur

PhDr. Jan Zouplna, Ph.D. je členem několika celoevropských asociací (European Association for Jewish Studies, European Association of Israel Studies) a vědeckým pracovníkem Orientálního ústavu AV ČR. Zabývá se především moderními židovskými dějinami, sionismem a židovským nacionalismem. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví nejen o „moderním“ Tel Avivu a „tradičním“ Jeruzalému, ale i o „izraelství“ a ortodoxním židovství.


Příběhy z arménských silnic
17.08.2012
ARMÉNIE - Články ARMÉNIE

Příběhy z arménských silnic

V Arménii platí na silnicích jiná pravidla než tady, vyprávěl mi se smíchem Eduard Sarkisjan, předseda Občanského sdružení Arménský dům. A tak jsem byl na ty divoké arménské řidiče zvědavý. Během mého arménského putování jsem se stal – minimálně na dvě hodiny denně – jejich spolujezdcem, zákazníkem, ale také hostem. A být hostem v Arménii, to si lze opravdu užít, Arméni jsou pohostinným národem. Kde jinde svým zákazníkům kupují taxikáři kila meruněk.


Noravank – arménský klášter v červených horách
12.08.2012
ARMÉNIE - Články ARMÉNIE

Noravank – arménský klášter v červených horách

Na konci osmikilometrového kaňonu, jakoby na konci světa, kde končí silnice, stojí pod červenými skalami jeden z nejkrásnějších klášterů v Arménii. Postavil ho ve 14. století uznávaný architekt Momik, který využil místního načervenalého kamene a vystavěl klášter v dokonalé barevné harmonii s okolními horami.


Pavel Hošek: Lemura mi na Madagaskaru k jídlu nenabídli
10.08.2012
MADAGASKAR

Pavel Hošek:
Lemura mi na Madagaskaru k jídlu nenabídli

Kdo jiný by měl vyprávět o Madagaskaru než Pavel Hošek, autor několika knih o jeho kultuře a historii včetně publikace Dějiny Madagaskaru, která vyšla v NLN. Pavel Hošek zavítal na Madagaskar poprvé v roce 1993 a ostrov u afrických břehů se na další desítky let stal jeho srdeční záležitostí. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o obyvatelích ostrova, o lemurech, a také poradí, jak se na ostrově pohybovat a co si před cestou na Madagaskar přečíst.


Saské Švýcarsko: Basteibrücke a stolová hora Lilienstein
03.08.2012
NĚMECKO - Články NĚMECKO

Saské Švýcarsko:
Basteibrücke a stolová hora Lilienstein

Když se švýcarský malíř a mědirytec Adrian Zingg toulal romantickou krajinou mezi Drážďanami a českou hranicí, ještě se tomuto regionu neříkalo Saské Švýcarsko. Právě Zingg pojmenoval tyhle kytice skal, které mu připomínaly krásy domova. To se psala druhá polovina 18. století a ve skalním labyrintu 194 metrů nad hladinou Labe ještě nestál most Bastei, z něhož je okouzlující výhled na stolové hory Labských pískovců.


Nalezené položky: 812 « První | < Předchozí | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.