články - Afrika

Tunisko: Brána do arabského světa
17.03.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Tunisko: Brána do arabského světa

Tunisko je arabskou zemí vhodnou pro začátečníky. Cestování např. Egyptem, Alžírskem, Jemenem nebo Irákem nelze v současnosti z bezpečnostních důvodů doporučit, a to především cestování individuální. Tunisko je tak bránou do arabské kultury a způsobu života, navíc i bránou na Saharu, na jihu Tuniska jsou písečné duny největší pouště světa vskutku za humny.


Kartágo: V římských lázních Hannibalova města
10.03.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Kartágo: V římských lázních Hannibalova města

Kartágo. Jméno, které v myslích vyvolává ozvěnu předlouhé a krvavé historie světových dějin. Historie plné na svou dobu mimořádné mořeplavecké zdatnosti i krutých válek bez slitování. Co zůstalo v Kartágu, v současnosti na předměstí Tunisu, až do 21. století? Vždyť římští dobyvatelé a zároveň kati dokonali zničující zkázu, když nejen vyvrátili hradby Kartága, ale punskou metropoli srovnali se zemí, aby již nikdy nepovstala a dějiny na něj zapomněli.


Tunis: Čtvrť Sidi Bou Said a toulání medínou
21.02.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Tunis: Čtvrť Sidi Bou Said a toulání medínou

Tuniská medína bývá přeplněná, ovšem co jiného od medíny očekávat. V uličkách medíny se dá snadno ztratit, medína je labyrint, za pár okamžiků člověk neví, ze kterého směru přišel. Nevadí, najednou se prostě ocitnete v maličko chaotickém arabském světě. A když vyjdete ze súku a uliček plných obchodníků, jste před druhou nejstarší mešitou v Tunisku – Ez-Zitouna, v překladu Mešita olivovníku.


Amfiteátr El Jem: Vítejte ve starověkém africkém Římě
13.02.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Amfiteátr El Jem: Vítejte ve starověkém africkém Římě

El Jem byl třetí největší amfiteátr antického věku a největší v Africe. Na africkém kontinentu je nejen největší, ale také nejzachovalejší. Jeho návštěvnost dosahovala až 35 tisíc diváků, vyšší mívaly pouze proslulé Colosseum v Římě a kapujský amfiteátr nedaleko Neapole, ten je ovšem v mnohem zbědovanějším stavu než El Jem. Chorvatská Pula, francouzské Nîmes a Arles, italská Verona, tam všude jsou dobře zachovalé římské amfiteátry, před žádným z nich ale nečekají na své zákazníky velbloudi. Nejen velbloudi, také blízkost saharské pouště dodává amfiteátru El Jem nádech africké exotiky.


Přes solné jezero Chott el Djerid za Prsty světla – Deglet Nour
01.02.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Přes solné jezero Chott el Djerid za Prsty světla – Deglet Nour

Jsou údajně nejlepší na světě. Nemám vážnější důvod tomuto tvrzení nedůvěřovat. Kdo ochutná Deglet Nour v Tozeuru, doma už mu nikdy nebudou dovážené datle chutnat. Za nejlepšími datlemi jsme z Douz do Tozeuru jeli naší Toyotou Land Cruiser přes solné jezero Chott el Djerid. Neuvěřitelná pláň slibující fatu morgánu, kde se pod žhnoucím sluncem rodí kamenné pouštní růže.


Zmela – kemp v saharských dunách na jižní hranici Římské říše
24.01.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Zmela – kemp v saharských dunách na jižní hranici Římské říše

Když na Saharu, tak na Saharu. Spát mezi dunami, daleko od civilizace, ve stanu v poušti. Tam, kam zabloudí snad jen kočovní Berbeři nebo účastníci Africa Eco Race, např. Lukáš Kvapil, který na své husqvarně trénoval v dunách u oázy Ksar Ghilane právě před startem na závodě po afrických cestách necestách. Zmela je nic než kemp a všude kolem písečné duny. Stany (vojenského typu), teplota v noci pod nulou. Konec světa to ale není. Tady na jihu Tuniska už začíná pravá Sahara.


Kairouan – ve čtvrtém městě islámu, které ovlivnilo svět barev
15.01.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Kairouan – ve čtvrtém městě islámu, které ovlivnilo svět barev

Kairouan je po Mekce, Medině a Jeruzalému čtvrté nejposvátnější město islámského světa a sedm poutí do Kairouanu se vyrovná pouti do Mekky. Tak alespoň dokolečka opakují některé informační letáky. Kairouan je ovšem také město, v němž maloval Paul Klee a které tak ovlivnilo moderní umění.


Festival International du Sahara: Mezi berberskými jezdci (2. díl)
09.01.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Festival International du Sahara:
Mezi berberskými jezdci (2. díl)

Poprvé se tzv. Camel Festival v Douz konal již v roce 1910, tehdy bylo Tunisko francouzským protektorátem. V současnosti je to největší mezinárodní festival nomádské a berberské kultury. Přes rok poklidné městečko Douz se během festivalu promění, denně přijíždějí hosté, aby zažili slavnost berberských komunit z celé Sahary.


Festival International du Sahara: Mezi berberskými jezdci (1. díl)
03.01.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Festival International du Sahara:
Mezi berberskými jezdci (1. díl)

Prosinec, předvánoční čas. V městečku Douz na jihu Tuniska a na severní hranici Sahary žije přibližně 12 tisíc obyvatel a roste na 300 tisíc palem. Na 51. ročníku Festival International du Sahara (20. – 23. prosince) poznávala Cestomila umění a tradice saharské Afriky. Prastaré berberské Afriky. Závody velbloudů, berberští koně, lovící pouštní psi, beduínské obřady, tance, poezie.


Tuniský deník: Festival International du Sahara
18.12.2018
TUNISKO - Články TUNISKO

Tuniský deník:
Festival International du Sahara

Závody velbloudů, arabští koně, tradiční svatební beduínské obřady, písně a tance, poezie, lovící pouštní psi, berberské ženy ozdobené nádhernými šperky – to vše na festivalu v městečku Douz na severním okraji Sahary. Přezdívaný jednoduše Camel Festival, nejstarší a nejnavštěvovanější podobná událost v Tunisku. Na 51. ročníku Festival International du Sahara nechybí Cestomila.


Jan Záhořík:  Etiopie je kontinentem v kontinentu – to není klišé, ale pravda
17.01.2015
ETIOPIE - Články ETIOPIE

Jan Záhořík: Etiopie je kontinentem
v kontinentu – to není klišé, ale pravda

Jan Záhořík pracuje na Katedře historických věd na Filozofické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Zabývá se mj. etnickými konflikty v severovýchodní Africe a dějinami Etiopie, země, která bývá považována za kolébku lidstva. Jan Záhořík je v Etiopii jako doma, navštívil ji již třináctkrát. V rozhovoru pro www.cestomila.cz se rozpovídal o turisty opomíjených místech, pochválil etiopské pivo a především radí, jak se pohybovat Etiopií a jak se v Etiopii chovat.


Vladimír Plešinger: Na nájem auta bez šoféra Etiopie v podstatě není zavedená
13.01.2015
ETIOPIE - Články ETIOPIE

Vladimír Plešinger: Na nájem auta bez šoféra Etiopie v podstatě není zavedená

Vladimír Plešinger je autorem řady cestopisných knih a článků především z Afriky a Jižní Ameriky. Za Knihu Konga z roku 2007 dostal Cenu Egona Erwina Kische. V rozhovoru pro www.cestomila.cz jsme se zaměřili na Etiopii, zemi, která bývá považována za kolébku lidstva. Vladimír Plešinger vydal na základě svých zkušeností z pobytů a cest v Etiopii knihu Na střeše Afriky, která vyšla před dvěma lety v Nakladatelství Jo­ta.


Petr Peniška: Spolehlivý místní doprovod se v Africe vyplatí
28.09.2014
KAMERUN - Články KAMERUN

Petr Peniška:
Spolehlivý místní doprovod se v Africe vyplatí

S Petrem Peniškou jsme se sešli v pražské městské knihovně po jeho přednášce o afrických kmenech, které dodnes žijí tradičním venkovským životem a v co nejtěsnějším souladu s přírodou. V rozhovoru pro www.cestomila.cz se Petr Peniška rozpovídal o drsném světě Afriky, o potížích s fotografováním i „povinných“ dárcích pro domorodce. A přidal pár základních rad, jak se v tomto pro Evropany tolik cizím světě pohybovat. Největší pozornost jsme v rozhovoru věnovali Kamerunu a setkání s kmenem Kapsiki, žíjícím v pohoří Mandara na severozápadě země. Vulkanická krajina pohoří Mandara okouzlila již v minulých staletích nejednoho cestovatele.


František Raboň: Po Cape Epic se v jižní Africe již koukám po nemovitostech
04.04.2014
JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA - Články JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA

František Raboň: Po Cape Epic se v jižní Africe již koukám po nemovitostech

František Raboň se před pár dny vrátil z Jihoafrické republiky, kde se zúčastnil osmidenního závodu na horských kolech Cape Epic, který je mnohými považován za Tour de France horských kol. S Františkem jsme se naposledy sešli v Průhonické Sokolovně, kde se rozpovídal o svém přechodu ze silničního kola na horské a také o jižní Africe, kde mezi mladými stoupá obliba horských kol. František strávil na jihu Afriky tři měsíce a vyprávěl, jak se mu zalíbilo africké slunce a teplo, nevynechal povídání o setkání s kobrou a vyjádřil přesvědčení, že se do jižní Afriky brzy vrátí.


Hana Hindráková: Do slumů nechoďte bez místního doprovodu
24.02.2014
KEŇA - Články KEŇA

Hana Hindráková:
Do slumů nechoďte bez místního doprovodu

Spisovatelka Hana Hindráková je autorkou románů z afrického prostředí Děti nikoho, Karibu Keňa a Dobrovolnice. Zároveň je spoluzakladatelkou neziskové organizace Fair, zaměřující se na rozvojové projekty v Keni. Kromě psaní ráda cestuje a právě Keňa je pro ni největší inspirací. O svém silném vztahu ke Keni a o knize Děti nikoho, která vypráví o životě dětí na ulicích Nairobi, se rozpovídala v rozhovoru pro www.cestomila.cz.


Aleš Opekar: Cestování je můj další hudební nástroj
30.09.2013
KAPVERDY

Aleš Opekar:
Cestování je můj další hudební nástroj

PhDr. Aleš Opekar CSc., muzikolog, publicista, kritik, pracuje jako dramaturg world music, jazzové, alternativní a etnické hudby na stanici Český rozhlas Vltava. Přednáší na vysokých školách, publikuje v odborném tisku, v 90. letech například pro časopis Rock & Pop seriál z USA pod názvem Stručný americký pop zeměpis. Je autorem knih Excentrici v přízemí a Matadors – Beatová aristokracie z Prahy. Spolupracoval s ČT na výrobě dokumentárního cyklu Bigbít. V rozhovoru pro www.cestomila.cz Aleš Opekar vzpomíná na své dvě cesty na africké festivaly – na Kapverdské ostrovy a do Jihoafrické republiky.


Knižní tipy: Svátek na zemi
01.09.2013
LIBYE - Články LIBYE

Knižní tipy: Svátek na zemi

Poušť sice neplodí trávu, plodí však hodnoty a zásady. Bezprostřední dotek pouště je pro mnohé lidi – nejen proroky a beduíny – druhým nejsilnějším dotekem v životě po doteku matky. Toto vysoce inspirativní prostředí jen musí najít svého nadaného vypravěče, který dokáže vytvořit jeho plný obraz.


Zora Hesová: Životy egyptských mužů a žen jsou oddělené
06.01.2013
EGYPT - Články EGYPT

Zora Hesová: Životy egyptských mužů a žen jsou oddělené

Zora Hesová vystudovala politologii, filosofii a islamologii ve Francii a Německu a arabštinu na Damašské univerzitě v Sýrii. Pracuje jako analytička Výzkumného centra AMO a koordinátorka projektů AMO v Egyptě. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vysvětluje problémy egyptské společnosti, vypráví o egyptských ženách i mužích, doporučuje navštívit oázu Siwa a dodává, že pro Egypťany není pes nečistým zvířetem, vždyť se svými psy běžně korzují po káhirských ulicích.


Knižní tipy: Jakobijánův dům
28.12.2012
EGYPT - Články EGYPT

Knižní tipy: Jakobijánův dům

„Noviny a televizi tehdy zaplavila reklama, v níž inzeroval, že se zavazují k tomu, že každé ženě věnují několikery decentní šaty a barevné šátky na hlavu, pokud se dotyčná rozhodne nosit hidžáb a do obchodu na důkaz vážnosti svého rozhodnutí přinese výměnou své staré šaty odhalující vnady.“


Arabista Zdeněk Müller doporučuje: Jakobijánův dům
04.12.2012
EGYPT - Články EGYPT

Arabista Zdeněk Müller doporučuje:
Jakobijánův dům

Román egyptského zubaře Alá al-Aswáního se stal navzdory své otevřenosti a kritičnosti před deseti lety v Egyptě bestsellerem. Právě pro tuto otevřenost nebyl ovšem každému v Egyptě po chuti. Leč tento opus nepředstavuje v žádném případě nějakou lacinou politickou agitku. Jde o vynikající román, který lze zařadit do linie románů egyptského spisovatele Nagíba Mahfúze, nositele Nobelovy ceny za literaturu v roce 1988.


Nalezené položky: 55 « První | < Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.