Labuan Bajo – brána do národního parku Komodo

Cesta na ostrov Komodo bývala bez leteckého spojení komplikovaná. Dnes stačí nasednout do letadla na letišti na Bali a nechat se hodinovým letem přenést do nádherného přístavního městečka Labuan Bajo na ostrově Flores. Toto přístavní městečko nežije pouze rybařením a rozrůstá se neskutečnou rychlostí. Spousta usedlíků z Bali oceňuje zdejší klid a pohodu, a nejen, že si zde staví „chaty“, které využívají k odpočinku od pulzujícího života na Bali, ale otevírají zde restaurace a penziony. Uprostřed malebné zátoky, která je většinu času schována v mírném oparu, není takové horko, jako ve vnitrozemí.

Zmiňuji-li usedlíky z Bali, mám na mysli hlavně komunitu, která v Labuan Baju otevřela několik italských restaurací. Ty jsou příjemným zpestřením pro ty, kteří cestují po Asii déle a nepřejí si nic jiného než pořádnou porci špaget. Takže už jen chybí zapít občerstvení populárním indonéským pivem Bintang a můžeme vyrazit za varanem komodským.

.

Lodí za komodskými draky

Z Labuan Baja vyplouvají lodě na ostrov Komodo. První zastávka je na ostrůvku Rinca, který je součásti národního parku Komodo. Zde je nutné uhradit poplatek za vstup do parku a po zaplacení je skupině přidělen místní ranger, který turisty provádí celým parkem a chrání je před možným nenadálým útokem „veleještěra“. Těch žije na ostrově přibližně 1300 (celkový počet je odhadován na 5000 kusů). Varani jsou na turisty docela zvyklí, takže pokud budete dodržovat povely rangera, držet se za ním a nesnažit se varanovi z těsné blízkosti vyfotit „sedmičku vlevo nahoře“, tak vám nehrozí žádné nebezpečí. Ale obrovská hlava, tělo vážící 70 až 90 kilogramů a strašlivé drápy, z draků jde strach. Jsou to opravdu nádherná stvoření, která celé dny leží a spí, a šetří energii na útok na jelena nebo divočáka, kterých je tu nespočet. Komodský drak se ale nezalekne ani buvola. Varani se živí převážně zdechlinami, které cítí až na vzdálenost 5 km, zároveň jsou ale úspěšní lovci. Taktika jejich lovu spočívá v momentu překvapení a bleskovém útoku, při kterém vyvinou velké zrychlení a na krátké vzdálenosti dosáhnou rychlosti až 18 km/h. Pokousané zvíře pomalu ochromuje jed a draci díky mimořádnému čichu umírající zvíře i několik dní stopují a jen vyčkávají, až na následky zranění a otravu zemře. Teprve v roce 2009 prokázal Bryan Fry z univerzity v Melbourne, že varan komodský produkuje ve slinných žlázách účinné jedy, které mj. potlačují strážení krve.

Při přesunu z ostrova Rinca na Komodo přerušíme naši výpravu šnorchlováním. Díky zákazu lovu ryb a ochraně přírody je naprosto úchvatné a jedno z nejlepších v Indonésii. Před očima se nám prohánějí ty nejpestřeji zbarvené rybky, jaké si dokážeme představit.

Domov komodských draků

Mezi ostrovy jsme se plavili celé dva dny. Konečně Komodo, kde žije až 1700 gigantických ještěrů, přibližně stejně jako lidí. Jelikož jsou draci nejaktivnější ráno a pozdě večer, vyrazili jsme za nimi hned v brzkých hodinách. Náš první pohled po probuzení o půl sedmé ráno byl na azurovou vodní hladinu. Rychle jsme posnídali banánové palačinky, které připravila posádka, zapili je sklenkou melounového džusu a přesně v sedm jsme odcházeli s průvodcem do zdejší savany. Náš ranger byl vybaven pouze dřevěnými vidlemi, kterými chránil během výletu sebe i nás. Vidle jsme nejednou ocenili, když je ranger použil proti nadmíru zvědavým jedincům. Procházeli jsme se parkem celé dvě hodiny a zblízka se seznámili s tvory, kteří byli poprvé vědecky popsáni až v roce 1912 P. A. Ouwensem. Volný pohyb po ostrově je oficiálně zakázaný. Není divu, před agresivními ještěry si nemohou být jisti ani dospělí lidé. Naposledy v říjnu minulého roku napadl na ostrově Rinca varan ženu připravující potravu pro hospodářská zvířata. Ženě byly sešity rozsáhlé rány na noze a dán protijed letecky přivezený z Bali. Ne všechny útoky končí uzdravením obětí, během posledních pěti let jsou známy nejméně dva případy, kdy lidé napadení varanem nepřežili.

Zátoka kaloňů

Na západ slunce míří kapitán k ostrovu kaloňů. Vypíná motor a vyčkáváme na obrovská hejna kaloňů. Kaloň malajský (Pteropus vampyrus) je největší létající savec na světě živící se ovocem a květy. Každý soumrak odlétají tito tvorové hledat potravu na ostatní ostrůvky. Jsou jich opravdu stovky či tisíce, západ slunce a svištění „křídel“ těchto velkých netopýrů je opravdu kouzelný.

Gabriela Charvátová (http://www.bali-indonesie.cz)
Gabriela se po dlouholetém putování „po světě" usadila na Bali, které ji uchvátilo hned od první minuty. Žije tady už druhým rokem a volný čas tráví cestováním po Indonésii, charitativními akcemi, organizováním svateb a zdokonalováním se v indonéštině. Pracuje pro českou pobočku Go2Indonesia na Bali a kromě publikační činnosti a fotografování, se zabývá i pravidelným průvodcováním na Bali a ostatních ostrovech Indonésie.

Další informace na:
www.komodonationalpark.org