články

Adršpašsko-teplické skály: V ráji dravců
05.05.2012
ČESKO - Články ČESKO

Adršpašsko-teplické skály: V ráji dravců

Zahlédnout dravé ptáky a především sokoly vyžaduje v Česku obvykle jistou dávku trpělivosti. Nic takového neplatí v Adršpašsko-teplických skalách, kde se na jaře nad hlavami návštěvníků přírodní rezervace prolétávají desítky dravců. Během dubna zde hnízdí a na přelomu dubna a května krmí svá ukřičená mláďata. Křik nedávno narozených malých sokolů, poštolek, jestřábů i krkavců se po celý den rozléhá v labyrintech skalních věží.


Komerční prezentace:Cesta do Egypta: Jak se vyhnout potížím
03.05.2012

Komerční prezentace:
Cesta do Egypta: Jak se vyhnout potížím

Půvaby Egypta nadchnou každou romantickou duši. Cestovatele mířící do této nádherné země může zaskočit odlišná mentalita obyvatel.


E. Sarkisjan: V Arménii se dobře jí a pije. I „násilím“.
02.05.2012
ARMÉNIE - Články ARMÉNIE

E. Sarkisjan: V Arménii se dobře jí a pije.
I „násilím“.

Eduard Sarkisjan je předsedou Občanského sdružení Arménský dům, jehož posláním je prezentovat v ČR kulturu a tradice arménského národa, sloužit jako informační zdroj o historii a současnosti Náhorního Karabachu, přispívat k rozvoji vzájemných vztahů mezi ČR a Arménií v oblasti cestování a podnikání a také podporovat humanitární a rozvojové projekty v Arménii a Náhorní Karabašské republice. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o arménské pohostinnosti, vztahu Arménů ke komunismu, a doporučuje navštívit Náhorní Karabach, v současnosti bezpečný a dosud nezasažený a nezkažený turistickým ruchem.


Beiteddine – libanonská Alhambra pro snivou kontemplaci
28.04.2012
LIBANON - Články LIBANON

Beiteddine – libanonská Alhambra pro snivou kontemplaci

Téměř 30 let tvořili nejlepší architekti a stavitelé z Damašku palác pro nejmocnějšího emíra Libanonu. Bašír Chehab II. Veliký ho nazval Beiteddine – Dům víry. Kdyby ho navštívil Karel Čapek, jistě by napsal, že palác byl vystavěn pro duchovní sybarity, kteří ležíce na zádech, oddávali se nevyčerpatelné a snivé kontemplaci. Však se Beiteddine přezdívá libanonská Alhambra.


Týros aneb Tyre, sám jsi řekl: Jsem dokonalý v kráse
24.04.2012
LIBANON - Články LIBANON

Týros
aneb Tyre, sám jsi řekl: Jsem dokonalý v kráse

Týros byl založen již někdy na začátku 3. tisíciletí př. n. l. Říkávalo se mu „Královna moří“ neboť lodě obchodníků a kolonizátorů z Týru ovládaly Středozemní moře stovky a stovky let. Příběhy z Bible vyprávějí o jeho pýše a kráse, které vyvolaly strašlivý boží hněv. V současnosti nosí jiholibanonský Týros arabské jméno Súr (Skála) a je městem s převážně šíitskou populací.


Šimon Pánek: Technologie předběhly naši schopnost chápat, co se to vlastně děje
23.04.2012

Šimon Pánek: Technologie předběhly naši schopnost chápat, co se to vlastně děje

Šimon Pánek je ředitelem společnosti Člověk v tísni, která působí ve 26 zemích světa včetně ČR. Člověk v tísni se věnuje nejen humanitární a rozvojové pomoci, ale též programům na podporu politických vězňů a rozvoje občanských společností. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví Šimon Pánek o práci v Afghánistánu, Barmě i podpoře syrských lékařů. Vysvětluje, jak se pohybovat v Afghánistánu a proč by nám slušela nějaká forma zdrženlivosti ve svobodě vyjadřování.


Ludvík Armbruster: Vždyť já jsem také křesťan, říká si Japonec při čtení Nového zákona
18.04.2012
JAPONSKO - Články JAPONSKO

Ludvík Armbruster: Vždyť já jsem také křesťan, říká si Japonec při čtení Nového zákona

Jezuitský kněz prof. PhDr. Ludvík Armbruster působil v letech 1961 – 1990 na misii v Japonsku a přednášel na univerzitě Sofia. V rozhovoru pro www.cestomila.cz přibližuje dalekou zemi a vypráví, proč Japonci neovládají angličtinu a proč je složité překládat z japonštiny, jak dopadají manželství Japonců s Evropankami a Japonek s Evropany, i o tom, že si Japonci při čtení Nového zákona říkají, že jsou vlastně křesťané.


Laugavegur – čtyřdenní trek mezi islandskými sopkami
17.04.2012
ISLAND - Články ISLAND

Laugavegur – čtyřdenní trek mezi islandskými sopkami

Pravá islandská divočina, takový je čtyřdenní trek Laugavegur, který je právem řazen mezi nejkrásnější túry světa. Hory barvy duhy, koupání v horkých pramenech, lávová pole, ledovcové splazy, brodění ledových řek a divoké rokle vyhloubené valícími se vodami.


Komerční prezentace:Pár praktických rad na cestu Vietnamem
13.04.2012

Komerční prezentace:
Pár praktických rad na cestu Vietnamem

Cestovat po vlastní ose Vietnamem je sice možné, ale bývá to zdlouhavé a komplikované, vyprávěl mi v rozhovoru vietnamista Ján Ičo. Jste-li v Hanoji a toužíte se projet na lodi čarovnou zátokou Ha-Long, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, nejjednodušší je odevzdat se do rukou některé z místních agentur, které se na výlety k moři specializují.


Arabista Zdeněk Müller o humoru, zahalování i erotice v islámu
12.04.2012

Arabista Zdeněk Müller
o humoru, zahalování i erotice v islámu

Arabista a historik PhDr. Zdeněk Müller CSc. žije ve „velkém světě“ v Paříži nebo, jak sám poznamenal, na cestách mezi Paříží a Prahou. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o zahalování žen, sexu a dalších tabu v muslimském prostředí, humoru v arabském světě i karikaturách islámu. Doporučuje, co si přečíst z arabské literatury a na závěr popisuje poselství arabských revolucí.


Český Šternberk: Betlémská hvězda nad meandry Sázavy
11.04.2012
ČESKO - Články ČESKO

Český Šternberk:
Betlémská hvězda nad meandry Sázavy

Asi padesát kilometrů od Prahy se nad okouzlujícím meandrem Sázavy tyčí středověký hrad Český Šternberk, na jehož hradbách vlaje prapor se zlatou betlémskou hvězdou. Tou, která před dvěma tisíci lety v Palestině oznámila narození Spasitele a ukázala cestu třem mudrcům. Od jednoho z nich, Kašpara, odvozují Šternberkové původ svého rodu.


Libanon: Echmoun (Ešmun) aneb Zapomenutý fénický chrám
05.04.2012
LIBANON - Články LIBANON

Libanon: Echmoun (Ešmun)
aneb Zapomenutý fénický chrám

Necelé dva kilometry od Sidonu uprostřed zelených citrusových hájů se schovávají téměř neznámé ruiny jediného fénického chrámu v Libanonu, z něhož se až do 21. století zachovalo více než základové zdivo. Chrám byl zasvěcen bohu lékařství a znovuzrození Ešmunovi, který je spojován se starořeckým „otcem“ všech lékařů Asklépiem.


Mystický vrch Velíz v křivoklátských lesích
29.03.2012
ČESKO - Články ČESKO

Mystický vrch Velíz v křivoklátských lesích

Asi 10 kilometrů severně od hradu Točník se uprostřed křivoklátských lesů vypíná do nadmořské výšky 595 metrů kopec Velíz. Jeho jméno je pravděpodobně odvozeno od pohanského boha stád a pastýřů Velese, neboť na vrcholu kopce bývalo obětiště již v počátcích slovanského osídlení. Veles také kopec nad vesničkou Kublov stráží, přestože pouze v dřevěné podobě.


Salam alejkum Sidon, Salam alejkum Libanon
23.03.2012
LIBANON - Články LIBANON

Salam alejkum Sidon, Salam alejkum Libanon

Sedíme na terase zrekonstruovaného karavanseraje Khan al-Franj, který byl obnoven z peněz nadace zavražděného bývalého premiéra R. Harírího. Uvelebeni v pohodlných polštářích shlížíme na minarety starých i nových mešit, kříže kostelů, malý přístav a křižáckou pevnost. Vítejte v Sidonu, prastarém městě, o kterém se mnohokrát vypráví v Bibli.


Diyarbakir, Nemrut Dagi, Harran, Urfa aneb Putování Anatolií a divokým Kurdistánem (3)
18.03.2012
TURECKO - Články TURECKO

Diyarbakir, Nemrut Dagi, Harran, Urfa aneb Putování Anatolií a divokým Kurdistánem (3)

Diyarbakir leží přímo na hranici záplavového území řeky Tigris. Ukrývá se za rozsáhlými antickými hradbami z černého bazaltu, které obklopují bludiště dlážděných i nedlážděných uliček starého města zdobených mešitami, medresami, trhy a kostely. První pohled na Diyarbakir ale nebyl nijak pozitivní – projížděli jsme nejprve novým městem, chaotickou výstavbou bez jakéhokoliv plánu. Diyarbakir je považován za hlavní město Kurdistánu a přestože nemá v ostatních částech Turecka dobrou pověst, není zde nebezpečno a obyvatelé jsou otevření a velmi vstřícní.


Liduprázdná kráska Anse Source d´Argent na ostrově La Digue
15.03.2012
SEYCHELY - Články SEYCHELY

Liduprázdná kráska Anse Source d´Argent
na ostrově La Digue

Anse Source d´Argent na ostrově la Digue je jednou z nejfotografo­vanějších pláží světa. Oslnivý bělostný písek láká k ulehnutí pod exotickými balvany vyhlazenými jadeitově zbarveným mořem, člověk má pocit, že na světě nemůže existovat idyličtější místo. Ale od pláže očekáváme, že se také vykoupeme. A ve vodách olizujících tuhle seychelskou krásu se koupat nedá. Vylezl jsem na jednu skálu, abych hledal vodu, ale hloubka, ta zde nebývá ani během přílivu.


Erzurum, Ani, jezero Van anebPutování Anatolií a divokým Kurdistánem (2)
10.03.2012
TURECKO - Články TURECKO

Erzurum, Ani, jezero Van aneb
Putování Anatolií a divokým Kurdistánem (2)

Cestou do Erzurumu jsme se většinou pohybovali ve výšce 1600–2000 metrů nad mořem. Nejvýše položeným místem byl průsmyk s Atatürkovým památníkem – 2409 metrů. Pod námi ležela severovýchodní Anatolie, o níž se říká, že je to nehostinná krajina ošlehaná větry. Díky pokročilé době a zapadajícímu slunci padaly na zem prodloužené stíny a světlo dodávalo krajině rozervané erozí magický ráz.


P. Onderka: Súdán, který zažíváme my, je zcela jiný než ten, který popisují v médiích
06.03.2012

P. Onderka: Súdán, který zažíváme my, je zcela jiný než ten, který popisují v médiích

PhDr. Pavel Onderka vede od roku 2009 archeologické expedice Národního muzea do súdánské lokality Wad Ben Naga. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o krásách Súdánu a pohostinnosti místních lidí, o starověkých památkách i potomcích Mahdího. Cestu do Súdánu rozhodně doporučuje a dodává, že čeští turisté budou ve Wad Ben Naga vždy vítáni.


Plavání s delfíny na ostrově Bimini
04.03.2012
BAHAMY - Články BAHAMY

Plavání s delfíny na ostrově Bimini

Plavání s delfíny má překvapivě mnoho lidí na svém seznamu neuskutečněných snů. Od pradávna byli delfíni lidmi ctěni jako bytosti vysoké inteligence a moudrosti. Delfíní radostný tanec na našem obzoru vždy byl, je a bude úchvatnou podívanou a povznášejícím zážitkem. Svět delfínů je jiný než náš lidský – existuje však možnost, jak opustit roli vzdáleného pozorovatele a do světa delfínů nahlédnout přímo. Můžete s divokými delfíny sdílet chvíle, které se zařadí mezi ty nejšťastnější ve vašem životě. Malý bahamský ostrůvek poblíž Floridy, kde jsou takové zázraky na denním pořádku, má jméno Bimini.


Kyjev aneb Přes Kresčatik do rodného domu Mistra Bulgakova (2)
29.02.2012
UKRAJINA - Články UKRAJINA

Kyjev aneb Přes Kresčatik do rodného domu Mistra Bulgakova (2)

Vejdeme dovnitř, kupujeme vstupenky (30 UAH na hlavu) a ve tříčlenné skupině čekáme v prostorné vstupní hale na svou průvodkyni. Ta se zjevuje téměř okamžitě a je stejně úchvatná jako celý interiér domu, vypadá totiž jako postava z Bulgakovova románu. Má bílou průsvitnou pleť, vizáž postarší baletky, jemně exaltované pohyby a procítěný projev. Zavede nás do prvního patra, do přijímací místnosti rodiny a začíná výklad.


Nalezené položky: 814 « První | < Předchozí | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.