články

Nea Kameni a Palea Kameni aneb V sopečných vodách není nikdy nic skončeno
26.01.2014
ŘECKO - Články ŘECKO

Nea Kameni a Palea Kameni aneb V sopečných vodách není nikdy nic skončeno

Působivé fotografie středomořského ostrova Santorini, které nabízejí turistické kanceláře, jsou jedním z nejidyličtějších obrázků Středomoří. Z předražených bílých teras hotelů a taveren na skalních útesech, kde není ničím neobvyklým frappé třeba za osm eur, se nabízí dech beroucí výhled do zatopené sopečné kaldery. Přibližně před třemi a půl tisíci lety se ale v tomto romantickém obraze odehrála jedna z největších sopečných erupcí, které lidstvo zažilo. Erupce, která zahubila minojskou civilizaci a uvrhla řadu říší tehdejšího světa do vleklé krize plné hladomorů.


Aruba – bělostné karibské pláže, tyrkysové moře a oranžské dědictví
18.01.2014
NIZOZEMSKO - Články NIZOZEMSKO

Aruba – bělostné karibské pláže, tyrkysové moře a oranžské dědictví

Rozednívá se až kolem půl sedmé. Jakmile první světlo a první sluneční paprsky pohladí mořskou hladinu a bělostný písek, vyrážím na procházku po pláži. Všude je klid, karibský ostrov se teprve probouzí k životu, jen ptáci zpívají a tak si nerušeně užívám kroky po písku omývaném šumícím mořem. Později během dne už procházka nebude tak romantická, na zdánlivě panenských arubských plážích polehávají turisté. Vítejte na karibském ostrůvku Aruba, který je součástí Nizozemského království.


Domažlice aneb Co jste někdy byly, buďte zas
11.01.2014
ČESKO - Články ČESKO

Domažlice aneb Co jste někdy byly, buďte zas

Podíváme-li se na výrazný obdélný půdorys centra Domažlic z leteckého pohledu, nelze si nevšimnout, že se téměř nezměnil od založení města ve středověku. Už na nejstarším známém vyobrazení Domažlic z roku 1592, které je vystaveno ve sbírkách Muzea Chodska v Chodském hradu, dominují historickému jádru široké ulicové náměstí, Chodský hrad, věž děkanského kostela Panny Marie, Dolní brána a augustiniánský klášter. Dnešnímu centru Domažlic chybí ve srovnání se středověkem jen hradby.


Novoroční výstup na Čerchov aneb Na nejvyšší bod Českého lesa cestou hraběcí
04.01.2014
ČESKO - Články ČESKO

Novoroční výstup na Čerchov aneb Na nejvyšší bod Českého lesa cestou hraběcí

Celá desetiletí byl Čerchov uzavřeným hraničním pásmem, kam nevedly turistické stezky. Až pád komunistického režimu otevřel čerchovské hřbety lepším časům a v posledních letech je novoroční výstup na Čerchov populární akcí v kraji Chodů. Na vrcholu Čerchova (s výškou 1042 metrů nad mořem nejvyšší bod Českého lesa) se i letos 1. ledna sešli lidé ze širokého okolí a mj. starostové chodských Domažlic a bavorského Waldmünchenu.


Tip na prožití Štědrého dne: Zoo Praha
22.12.2013
ČESKO - Články ČESKO

Tip na prožití Štědrého dne: Zoo Praha

Přijďte popřát na Štědrý den zvířatům do pražské zoo. Bude pro ně přichystaná nadílka v podobě vánočních komentovaných krmení, která jistě potěší je i vás. A pokud byste chtěli zvířatům nejen popřát, ale přinést jim i nadílku v podobě něčeho na zub, zvířata ocení tvrdé pečivo, nejrůznější zeleninu a ovoce, oříšky, rozinky nebo piškoty. Zvířata ovšem nekrmte sami, abyste jim místo svátečního přilepšení nezpůsobili zdravotní obtíže. Jídlo předejte zaměstnancům zoo u hlavního vchodu.


Halemaʻumaʻu – kráter sopky Kilauea a zakázaný výlet k lávovému peklu
19.12.2013
USA - Články USA

Halemaʻumaʻu – kráter sopky Kilauea
a zakázaný výlet k lávovému peklu

Vyrážím z městečka Hilo, jednoho z center havajského Big Islandu, a v Kea ´au odbočuji po silnici č. 130 směrem k jižnímu pobřeží… Najednou je konec. Konec silnice, konec života. Smrtonosná láva zaplavila silnici. Úřední budka, strážník, vstup dále je pro obyčejné smrtelníky zapovězen. Pokud… strážník nechybí na svém místě. A tak obcházím ceduli „AREA CLOSED, HAZARDOUS“ a vydávám se na nedlouhou zakázanou trasu přes rozsáhlá havajská lávová pole.


Sabe Amthor Soe, ředitelka Burma Center Prague: Cestujte Barmou zodpovědně
10.12.2013
MYANMAR  - Články MYANMAR

Sabe Amthor Soe, ředitelka Burma Center Prague: Cestujte Barmou zodpovědně

Sabe Amthor Soe, ředitelka Burma Center Prague, vypráví v rozhovoru pro www.cestomila.cz o politickém vývoji v Barmě, setkání s disidentkou Aun Schan Su Ťij a projektu o zodpovědném cestování do Barmy. Vysvětluje také současné problémy mezi muslimy a buddhisty v Barmě i postavení barmských uprchlíků v ČR.


Ondřej Klimeš: Starý východní Turkestán mizí, zbývá mu posledních 10 až 15 let
06.12.2013
ČÍNA - Články ČÍNA

Ondřej Klimeš: Starý východní Turkestán mizí, zbývá mu posledních 10 až 15 let

Mgr. Ondřej Klimeš Ph.D. se specializuje na dějiny a politiku Ujgurské autonomní oblasti Sin-t´iangu, otázku ujgurské národní identity i politické dějiny moderní Číny a její národnostní politiku. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o nerovnoprávném postavení Ujgurů v čínské společnosti, varuje, že se bourají tisíc let staré čtvrti, které by měly být zapsány na seznam UNESCO, popisuje cestování Ujgurskou autonomní oblastí a zdůrazňuje, že Ujgurové mají smysl pro humor a báječnou kuchyni.


30.11.2013

Komerční prezentace:
Klíčové otázky cestovního pojištění

Cesty do zahraničí podnikáme z různých důvodů. Nemusí jít pouze o výlety za poznáním nebo dobrodružstvím, v dnešní době lidé nezřídka cestují také za prací, businessem, výjimkou nejsou ani studijní a jazykové pobyty. Vždy však platí, že cestování za hranice naší republiky by mělo provázet i adekvátní cestovní pojištění.


Choustník aneb Po žebříku do Milána
27.11.2013
ČESKO - Články ČESKO

Choustník aneb Po žebříku do Milána

Zlatý žebřík v modrém štítu, takovým erbem se pyšnili páni z Choustníka díky jednomu ze svých předků jménem Jindřich, který žil v dobách, kdy hrad Choustník ještě nestrážil jihovýchodní Táborsko. A nebyl to samozřejmě žebřík ledajaký. Byl symbolem statečnosti, vždyť Jindřich byl prvním, kdo přelezl hradby Milána během dobývání v roce 1158, v němž se vyznamenali ozbrojenci českého knížete Vladislava II.


Japan Rail Pass
24.11.2013
JAPONSKO - Články JAPONSKO

Japan Rail Pass

Co je to Japan Rail Pass? JRP je časová jízdenka na japonské dráhy označované často zkratkou JR. Lze ho zakoupit mimo území Japonska. Japan Rail Pass má 1. třídu označenou jako GREEN a 2. třídu označenou ORDINARY. Japan Rail Pass je možné zakoupit na 7, 14 a 21 dní.


Preikestolen v zimě aneb Na skok do země fjordů
17.11.2013
NORSKO - Články NORSKO

Preikestolen v zimě
aneb Na skok do země fjordů

Místem přistání je Stavanger, město na jihozápadě Norska. Cílem Preikestolen, ohromující kolmá kamenná terasa tyčící se do výšky 604 metrů nad hladinu Lysefjordu.


Jan Pala aneb Skialpové dobrodružství na kamčatských vulkánech
13.11.2013
RUSKO - Články RUSKO

Jan Pala aneb Skialpové dobrodružství
na kamčatských vulkánech

Jan Pala je předsedou komise tradičního skialpinismu Českého horolezeckého svazu a autorem knihy Hory a sníh – publikace, která je vlastně učebnicí skialpinismu a lyžování v terénu. Jan Pala je také tvůrcem webových stránek http://mountainski.cz. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví Jan Pala o svých cestách na dalekou Kamčatku a skialpinismu na aktivních vulkánech.


Alena Oberfalzerová: Mongolskem na koni i ve furgonu
05.11.2013
MONGOLSKO - Články MONGOLSKO

Alena Oberfalzerová:
Mongolskem na koni i ve furgonu

PhDr. Mgr. Alena Oberfalzerová, Ph.D., vedoucí semináře mongolistiky v Ústavu jižní a centrální Asie FF UK v Praze, říká o cestách do Mongolska, že jede „domů“. Jako první mongolistka nemongolského původu dostala zlatou medaili mongolské státní univerzity (za publikaci Metaphors and Nomads v angličtině). Domů se vrací každý rok a Mongolskem procestovala tisíce kilometrů autem i na koni. V rozhovoru pro www.cestomila.cz Alena Oberfalzerová vypráví, že ohromné mongolské prostory ucítíte již v letadle, doporučuje naučit se alespoň pár mongolských vět a nezneužívat mongolskou pohostinnost. A popisuje cestování mongolskými pláněmi autem i na koni.


Bečov nad Teplou: Šibeniční vrch aneb Jak si kat vybíral manželku
26.10.2013
ČESKO - Články ČESKO

Bečov nad Teplou: Šibeniční vrch aneb Jak si kat vybíral manželku

Kilometr jižním směrem od zámku v Bečově nad Teplou stojí na kopci pozůstatky šibenice, k nimž vede naučná stezka Šibeniční vrch. První informační zastávka je jen pár desítek kroků od vstupu do areálu bečovského zámku. Stezka se věnuje hrdelním soudům, tortuře, šibeničním průvodům, dozvíte se, co se dělo, když se katovi poprava nevydařila i jak bylo nakládáno s těly popravených. Úděsnou minulost má Šibeniční vrch dávno za sebou, dnes je údajně oblíbeným dostaveníčkem mladých.


Komerční prezentace:Cestování po Itálii: lyže i památky
24.10.2013

Komerční prezentace:
Cestování po Itálii: lyže i památky

Chystáte-li se zrovna teď do Itálie, můžete už vyrazit na mimosezónní lyžování na některý z alpských ledovců nebo si užít podzimní romantiku v historických městech. Itálie je prostě destinací, kam proudí návštěvníci, jak je rok dlouhý.


Hrad Ronov:Panství Viléma, jenž miloval půtky
20.10.2013
ČESKO - Články ČESKO

Hrad Ronov:
Panství Viléma, jenž miloval půtky

Čedičový kužel Ronova nabízí z výšky 552 metrů překrásné výhledy do dalekého okolí. Severozápadním směrem vystupuje z roviny kopec Ralsko, v dálce v oparu se ztrácí Ještěd. Jihozápadním směrem se tyčí pouze čtyři kilometry vzdálený Vlhošť a mnohem dále lze rozeznat zdi hradu Bezděz. Kuželovitý suk Ronova je potomkem sopečné činnosti, která v tomto kraji skončila dávno před zrodem lidského rodu, potomkem ztraceného vulkánu, odstraněného erozí trvající miliony let.


Riva del Garda: Outdoorový nářez na obrazech quattrocenta
13.10.2013
ITÁLIE - Články ITÁLIE

Riva del Garda:
Outdoorový nářez na obrazech quattrocenta

„Na Carpacciových obrazech vypadají Benátky nachlup stejně jako dnes, jenomže bez turistů.“ Tak popisoval Karel Čapek světově proslulé město kanálů. Ale benátská krása jako by se zastavila i na březích Lago di Garda. Balkónky, průčelí, podloubí, okna schovaná za okenicemi, okázalé štukatérství, mramor, kašny, portály, orientalismus, všechny myslitelné krásy všech stylů. Dnešní Riva del Garda je ovšem nejen krásou, ale především jedním velkým outdoorovým nářezem. Vždyť malíři quattrocenta nekrotili katamarán na větrem rozvlněném jezeře, neřítili se na horském kole o tisíc metrů níže po úzkých stezkách, ani je lanovka nevyvezla o 1700 metrů výše, aby se kochali ptačím pohledem na modravé vody i sluncem zalité hory. A nebe nad jejich hlavami nebrázdili paraglidisté.


Komerční prezentace:Izrael aneb Kde se každý tak trochu vznáší
08.10.2013

Komerční prezentace:
Izrael aneb Kde se každý tak trochu vznáší

Z malé země uprostřed Evropy má člověk díky zpravodajství občas pocit, že Izrael je neustále uprostřed válek a atentátů. Stačí ale pár kroků večerním Jeruzalémem a Tel Avivem a návštěvník pozná pulzující život optimistických lidí plných humoru, kterým každodenní problémy nevypálily viditelná znamení. Není divu, že zesnulý izraelský spisovatel českého původu Viktor Fischl napsal v jedné své povídce o Jeruzalému: „V tomhle městě se každý tak trochu vznáší. Je potřeba ho trošku stáhnout aby rozeznal rozdíl mezi snem a skutečností.“


Bronislav Ostřanský: Díky lásce se askeze přerodila v súfismus
04.10.2013
SÝRIE - Články SÝRIE

Bronislav Ostřanský:
Díky lásce se askeze přerodila v súfismus

PhDr. Bronislav Ostřanský, Ph.D. pracuje v oddělení Blízkého východu v Orientálním ústavu AV ČR a specializuje se na islámskou mystiku a lidovou religiozitu. V roce 2004 mu vyšla kniha „Dokonalý člověk a jeho svět v zrcadle islámské mystiky“, která se stala inspirací k rozhovoru pro www.cestomila.cz. Bronislav Ostřanský vzpomíná, jak se učil v mešitě na úpatí hory Kásijún, v níž je hrobka Velkého mistra i na slavnostní ramadánové noci, popisuje, jaký význam má láska v súfismu a obává se, že názory a postoje muslimů a jejich odpůrců, jsou vzdálené více než v minulosti.


Nalezené položky: 813 « První | < Předchozí | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.