články

Klatovy aneb Pařezy pýchou království
25.01.2015
ČESKO - Články ČESKO

Klatovy aneb Pařezy pýchou království

Odkud pochází jméno Klatovy? Prý od jakéhosi Klata, mocného velmože. Pokud je to pravda, musel to být pořádný chlapík, když po něm město královské pojmenovali. Ale strčme Klata rovnou do říše pohádek a legend. A tak zbývají další dvě verze: „Klaty“ bývaly včelí úly nebo pařezy, které zbyly po šumavských lesích, když se nově založené město rozrůstalo. Nejpravděpodobnější je poslední verze: protože ves Klatov stála na výhodném místě na cestě do Bavorska, král Přemysl Otakar II. zde kolem roku 1260 založil královské město. Ves se stala jeho součástí a město dostalo název Klatovy.


Jan Záhořík:  Etiopie je kontinentem v kontinentu – to není klišé, ale pravda
17.01.2015
ETIOPIE - Články ETIOPIE

Jan Záhořík: Etiopie je kontinentem
v kontinentu – to není klišé, ale pravda

Jan Záhořík pracuje na Katedře historických věd na Filozofické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Zabývá se mj. etnickými konflikty v severovýchodní Africe a dějinami Etiopie, země, která bývá považována za kolébku lidstva. Jan Záhořík je v Etiopii jako doma, navštívil ji již třináctkrát. V rozhovoru pro www.cestomila.cz se rozpovídal o turisty opomíjených místech, pochválil etiopské pivo a především radí, jak se pohybovat Etiopií a jak se v Etiopii chovat.


Vladimír Plešinger: Na nájem auta bez šoféra Etiopie v podstatě není zavedená
13.01.2015
ETIOPIE - Články ETIOPIE

Vladimír Plešinger: Na nájem auta bez šoféra Etiopie v podstatě není zavedená

Vladimír Plešinger je autorem řady cestopisných knih a článků především z Afriky a Jižní Ameriky. Za Knihu Konga z roku 2007 dostal Cenu Egona Erwina Kische. V rozhovoru pro www.cestomila.cz jsme se zaměřili na Etiopii, zemi, která bývá považována za kolébku lidstva. Vladimír Plešinger vydal na základě svých zkušeností z pobytů a cest v Etiopii knihu Na střeše Afriky, která vyšla před dvěma lety v Nakladatelství Jo­ta.


Jindřichův Hradec adventní aneb Do zákulisí hradeckých domů
08.01.2015
ČESKO - Články ČESKO

Jindřichův Hradec adventní aneb Do zákulisí hradeckých domů

V zimních měsících je zámek v Jindřichově Hradci uzavřen, na prohlídku je nutné počkat do začátku dubna. A tak zbývá více času na poznání hradeckých domů a ulic. Při toulkách uličkami a náměstími Jindřichova Hradce mě vedla kniha „Jindřichův Hradec – pod střechami domů“, v níž jsem si pročítal nejen architektonické popisy jednotlivých domů, ale především poutavě podanou historii, přibližující bývalé obyvatele i krámky či dílny, žijící v jejich krásných zdech. Ta historie není nudná, naopak, přenášela mě hlouběji časem a přibližovala život měšťanů, obchodníků, vojáků, diplomatů i prostých lidí. Bylo zábavné číst si historky o obyvatelích města právě před domy, v nichž se odehrály.


Slovinsko: tip na ubytování v regionu Štajerska
17.12.2014
SLOVINSKO - Články SLOVINSKO

Slovinsko: tip na ubytování v regionu Štajerska

Tento článek nebude pouze vyprávět o krásách Dolního Štýrska (Štajerska), ale poradí s praktickou otázkou – kde se ubytovat. Nápověda – místní moderní a barevné hostely překvapí a potěší. Nejen peněženku – v zemi, kde je ubytování obvykle nečekaně drahé – ale také mladou duši, hostely mají svou historii, jsou moderní, barevné, čisté, mají spoustu výhod včetně zapůjčení kol v ceně a řídí je pozitivně naladění lidé (alespoň jsem je takové potkal). Slovinské hostely jsou místem setkání mladých a kultury. Tak jsem je poznal, rozhodně to nejsou nějaké levné, sešlé a napůl ztracené podniky.


Pivo Rebel: Za báječným pivem a Karlem Havlíčkem do města rebelů
11.12.2014
ČESKO - Články ČESKO

Pivo Rebel: Za báječným pivem a Karlem Havlíčkem do města rebelů

V roce 1333 udělil král Jan Lucemburský Německému Brodu právo várečné, jímž se majitelům domů uvnitř hradeb povolovalo vařit pivo. Pivo se ve městě, které nese v současnosti jméno svého nejslavnějšího občana, vaří dodnes a havlíčkobrodský pivovar je pokračovatelem jedné z nejstarších tradic v republice – majiteli se po pádu komunistického režimu stali potomci původních právovárečníků, jak napovídá název Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod a. s. A jak pojmenovat havlíčkobrodské pivo? Rebel, jak jinak ve městě, v němž žil Karel Havlíček Borovský a kde se narodil i Pavel Landovský.


Freistadt: Pivo (nejen) jako v kruhu rodinném
03.12.2014
RAKOUSKO - Články RAKOUSKO

Freistadt:
Pivo (nejen) jako v kruhu rodinném

Právo vařit pivo ve svých vlastních domech obdrželi freistadtští občané už v roce 1363 od vévody Rudolfa IV. (jeho manželkou byla Kateřina Lucemburská, dcera Karla IV. a Blanky z Valois) a týkalo se každého, kdo vlastnil dům uvnitř freistadtských hradeb. Historie současného pivovaru se začala psát koncem roku 1770, kdy se majitelé domů dohodli s obcí na zakoupení pozemku za hradbami pro stavbu nového pivovaru. Aby ochránili svá práva, spojili se majitelé 149 domů do společnosti „Braucommune in Freistadt“. Práva a povinnosti vyplývající ze smlouvy jsou platné dodnes, což je ve světě globalizace až neuvěřitelné. Společnost je považována za poslední svého druhu v Evropě.


Ázerbájdžán – čarovná země ohně
01.12.2014

Ázerbájdžán – čarovná země ohně

V Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur je od 28. listopadu otevřena výstava Ázerbájdžán – čarovná země ohně, která představuje vzácné předměty ze sbírek Národního muzea historie Ázerbájdžánu z doby od starověku po 19. století. Návštěvníci se přenesou do této starobylé země díky jedinečným archeologickým nálezům, mezi které patří například keramické nádoby či půvabné bronzové figurky. Svou barevností a rozmanitostí zaujme i kolekce ázerbájdžánských koberců a atmosféru dokreslují překrásné hudební nástroje, šperky a ukázky tradičních oděvů.


28.11.2014

Recenze:
Miloslav Stingl – Vúdú, zombie, karnevaly

Posvátného hada Dambalu představují při vúdúistických obřadech hunsi, které jsou mu zasvěceny. Tyto dívky si lehají na zem a těžce – prý jako had – dýchají. V některých chrámech jsou hadi na počest Dambaly chováni, v jiných vúdúistických komunitách se konají procesí, při nichž věřící nesou v rukou živé hady.“ Tak vypráví Miloslav Stingl o obřadech vúdú, kterých se na Haiti zúčastnil. Kniha Vúdú, zombie, karnevaly ale není pouze vyprávěním o tajuplném vúdú, které v Evropanech vyvolává strach a spoustu nezodpovězených otázek.


Vít Moudrý: Route 66 je cestou za nostalgií
22.11.2014
USA - Články USA

Vít Moudrý: Route 66 je cestou za nostalgií

Route 66 je patrně nejproslulejší silnicí světa. Rolling Stones dokonce skladbu Get Your Kicks On Route 66 zařadili jako první píseň svého prvního alba. Route 66 je nejenom snem všech milovníků motorismu, ale i milovníků americké historie. Nepochybně málokdo z těch, kteří projeli Route 66, to zvládli tak stylově, jako Vít Moudrý. Po třech letech příprav a zdokumentování starých, neznámých tras, si užil slavnou Route 66 ze sedla stejně slavného Harley-Davidsona Road King Classic a navíc po dalších čtyřech letech práce vydal knihu Expedice Route 66 – 5000 mil legendami USA. Právě o Expedici Route 66 vyprávěl Vít Moudrý v rozhovoru pro www.cestomila.cz.


Smrk – na nejvyšší horu Jizerek společně s Hennrichem, Šámalem a Körnerem
20.11.2014
ČESKO - Články ČESKO

Smrk – na nejvyšší horu Jizerek společně s Hennrichem, Šámalem a Körnerem

Auto necháváme na parkovišti pod Bukovcem a vyrážíme směr osada Jizerka a tradiční cestou dále na Smrk, nejvyšší horu Jizerských hor (na české straně). Počasí napovídá, že jsme si na výlet opět nevybrali ten nejsprávnější den. Doufáme, že se mlha rozptýlí a Jizerky ze Smrku uvidíme. Nerozptýlila. A tak jsme se místo výhledy bavili historkami o proslulém pytlákovi Hennrichovi, kancléři prezidenta Masaryka Šámalovi i německém romantickém básníkovi Körnerovi. Se všemi se na Smrku a pod Smrkem setkáte.


Klášter Žiče, Gastuž, vinařství Zlati Grič aneb Do nejstarší slovinské restaurace
12.11.2014
SLOVINSKO - Články SLOVINSKO

Klášter Žiče, Gastuž, vinařství Zlati Grič
aneb Do nejstarší slovinské restaurace

V průvodci Lonely Planet jsem se dočetl, že region Štajerska (Dolní Štýrsko) se netěší u ostatních Slovinců zrovna velké přízni (rozuměj – cestovatelské). Místní obyvatele si prý dobírají tím, že je nazývají venkovskými balíky. Já jsem se mezi „venkovské balíky“ vypravil. Ochutnat jejich skvělá vína a za tajemnou atmosférou nejstaršího kartuziánského kláštera mimo Francii a Itálii, který byl založen téměř 200 let předtím, než kartuziáni dorazili do českých zemí.


Ladislav Hladký: Slovinsko? Zamiloval jsem si oblast vinic mezi Ljutomerem a Ormoží.
05.11.2014
SLOVINSKO - Články SLOVINSKO

Ladislav Hladký: Slovinsko? Zamiloval jsem si oblast vinic mezi Ljutomerem a Ormoží.

Doc. PhDr. Ladislav Hladký, CSc. je vědeckým pracovníkem Historického ústavu Akademie věd ČR se zaměřením na dějiny jihoslovanských a dalších balkánských národů, zejména v 19. a 20. století a historii česko-jihoslovanských vztahů. Je jedním z autorů publikace Dějiny Slovinska, kterou vydalo Nakladatelství Lidové noviny a autorem publikace Slovinsko vydané nakladatelstvím Libri. V rozhovoru pro www.cestomila.cz se Ladislav Hladký rozpovídal o cestování Slovinskem, „národní“ hoře Triglav, slovinském Jeruzalemu, o blízkosti Čechů a Slovinců, kteří kdysi žili v jednom státě, známém masopustu Kurentovanje a také o historii a kultuře Slovinska.


Velenje / Titovo Velenje aneb Hornický socialistický skanzen ve Slovinsku
30.10.2014
SLOVINSKO - Články SLOVINSKO

Velenje / Titovo Velenje aneb Hornický socialistický skanzen ve Slovinsku

Velenje je mladé a moderní město píše se v průvodcích a reklamních letácích, které mají do Titova města přilákat turisty. Ano, Titova města – Velenje se do roku 1990 jmenovalo Titovo Velenje a vřelý vztah ke komunistickému vládci bývalé Jugoslávie dosvědčuje největší socha Tita na světě na hlavním náměstí, které se jmenuje – Titovo (Titov trg). Město postavily tisíce a tisíce dobrovolníků na zelené louce. Říkají mu „Město v parku“ nebo „Socialistický zázrak“. Ideální město ideálního socialistického řádu. Vítejte v socialistickém skanzenu.


Ptuj: Kurentovanje, dny poezie a vína, římská minulost a hrad Valdštejnova vraha
23.10.2014
SLOVINSKO - Články SLOVINSKO

Ptuj: Kurentovanje, dny poezie a vína, římská minulost a hrad Valdštejnova vraha

Symbolem města Ptuj je Orfeův památník stojící před městskou věží na náměstí Slovenski Trg. Mramorový sloup s reliéfy je vysoký pět metrů a je nejznámější a nejviditelnější připomínkou na římskou minulost Ptuje. Hlavním motivem zobrazeným na sloupu je příběh proslulého hudebníka a pěvce Orfea, jehož překrásná hra a tklivý zpěv dojaly i vládce podsvětí, který mu dokonce vydal milovanou ženu Eurydiku (zemřela po uštknutí hadem), ale, jak známo, vše dopadlo smutně… V současném Ptuji je naopak veselo, zvláště na Kurentovanje.


Celje aneb Svět je krásný
15.10.2014
SLOVINSKO - Články SLOVINSKO

Celje aneb Svět je krásný

Ráno v Celje, to znamená „zajtrk prvakov“, jak říkají Slovinci, neboli po česku „snídaně šampionů“. Jednoduše – burek. Ve Slovinsku je burek populární snídaní (či svačinou), přestože není národním jídlem a specialitou, tedy není vysloveně „local“. Burek býval populární už za Osmanské říše a je dodnes nejen v Turecku, ale i v Bosně, Srbsku, Makedonii a leckde jinde, kam turecká noha v minulých staletích vkročila. Snídaně šampionů proto, že burek je dost kalorický a dodává tělu spoustu energie a síly, takže ze mne přes den bude jakási varianta Pepka námořníka.


Závišův kříž aneb Rubíny, smaragdy i ostatky dřeva z Kristova kříže
12.10.2014
ČESKO - Články ČESKO

Závišův kříž aneb Rubíny, smaragdy i ostatky dřeva z Kristova kříže

Vyšebrodský klášter se v loňském roce „hodil do gala“ na 1. zemskou příhraniční výstavu jižní Čechy – Horní Rakousko. Díky výstavě byly vytvořeny podmínky pro bezpečné vystavení proslulého Závišova kříže, který je stavěn na roveň korunovačních klenotů a v němž je dle legend uschován i úlomek z kříže, na kterém byl ukřižován Ježíš Kristus. Během mé loňské návštěvy – ještě před výstavou – byl Závišův kříž uschován v trezoru a při prohlídkách se ukazovala pouze obyčejná maketa. Nuže, vzhůru opět do Vyššího Brodu za křížem zvaným Závišův.


Přemysl Rabas: Pytlačení a vybíjení nosorožců je genocida druhu
01.10.2014

Přemysl Rabas: Pytlačení a vybíjení nosorožců je genocida druhu

Na podporu mezinárodní kampaně proti nelegálnímu obchodování s rohovinou bylo v neděli 21. září v zoo Dvůr Králové spáleno přes 50 kilogramů nosorožčích rohů. Ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové Přemysl Rabas v rozhovoru pro www.cestomila.cz vysvětluje, jak zastavit genocidu nosorožců, kterých pytláci zabijí více než tisíc ročně díky zvyšující se poptávce v Asii a rostoucí ceně rohoviny, která dosahuje závratné výše 65 tisíc dolarů za kilogram.


Petr Peniška: Spolehlivý místní doprovod se v Africe vyplatí
28.09.2014
KAMERUN - Články KAMERUN

Petr Peniška:
Spolehlivý místní doprovod se v Africe vyplatí

S Petrem Peniškou jsme se sešli v pražské městské knihovně po jeho přednášce o afrických kmenech, které dodnes žijí tradičním venkovským životem a v co nejtěsnějším souladu s přírodou. V rozhovoru pro www.cestomila.cz se Petr Peniška rozpovídal o drsném světě Afriky, o potížích s fotografováním i „povinných“ dárcích pro domorodce. A přidal pár základních rad, jak se v tomto pro Evropany tolik cizím světě pohybovat. Největší pozornost jsme v rozhovoru věnovali Kamerunu a setkání s kmenem Kapsiki, žíjícím v pohoří Mandara na severozápadě země. Vulkanická krajina pohoří Mandara okouzlila již v minulých staletích nejednoho cestovatele.


10 krkonošských zastavení (2. díl) – Sněžné jámy, pramen Labe a Pančavský vodopád
19.09.2014
ČESKO - Články ČESKO

10 krkonošských zastavení (2. díl) – Sněžné jámy, pramen Labe a Pančavský vodopád

Mlha se jen pomalu rozestupovala a před Sněžnými jámami (Śnieżne Kotły) jsem si připadal jako v dramatické scéně z pohádek bratří Grimmů. Jako nedostupný pohádkový hrad se v mlze náhle zjevila bouda na polské straně. A pod ní divoká alpská skála – jaké kamenné drama – žulové stěny padají střemhlav dolů. Zřejmě nikde jinde v Krkonoších tak dramatickou přírodní scenérii nespatříte (určitě ne na turistických trasách), nikde pod vámi nejsou kolmé stěny hluboké až 250 metrů. A na dně tohoto skalního amfiteátru se třpytí ledovcová jezírka Śnieżne Stawki.


Nalezené položky: 813 « První | < Předchozí | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.