V rohu velkého náměstí stačí projít podloubím a jsme na menším náměstí Chica, které bylo po celá staletí obchodním centrem. Chica je malé náměstí, spíše náměstíčko (v překladu Maličké), večer jsou na něm rozloženy stole a židle a ve všech restauracích a barech to žije. Netroufám si říci, které z dvou náměstí Zafry je krásnější, obě jsou lemovaná podloubími a obě nepochybně večer zaplavená lidmi, domácími i cizími, kteří mají chuť radovat se ze života. Zatímco Velké náměstí zdobí stará fontána, vzrostlé palmy, menší Chica zapůsobí svým půvabem, jakoby usměvavé, úplně vnímáte ten hlas, jakoby Maličké promlouvalo, to jsem rádo, že jsi přišel, posaď se, dej si sklenku vína a tapas, užívej si moje podloubí. Okna zavřená okenicemi, ale možná večer vykoukne spanilá Španělka z balkónku plného květin. Choďte ale po špičkách, je to taková maličká rajská zahrada, tedy, pokud se v rajské zahradě jí a pije. Ten hlas nás přemohl, najednou vyhrála únava, chuť sedět a bavit se, neplahočit se uličkami starého města, nikde to nebude hezčí. Dáváme si pohov, Chica, to je posezení jak u rodinného krbu.


Plaza Grande


Plaza Grande

V rohu Maličkého náměstí je v podloubí schován tzv. Arquillo del Pan, právě tam sídlil v minulých staletích celní úřad. Je v něm oltářní obrázek Panny Marie Esperanza de Zafra, který místní dodnes uctívají, o čemž svědčí tradiční procesí s její podobou. Obrázek je replika, originál je v Museo del Convento de Santa Clara de Zafra, Esperanza.

Cesta do Zafry je jednoduchá, vždyť Zafra už v dávné minulosti ležela na hodně využívané římské cestě mezi provinciemi Lusitania a Baetica, mezi městy Augusta Emerita (Mérida) a Híspalis (Sevilla). Je tomu tak dodnes, což znamená, že z Méridy do Zafry jezdí autobusů dostatek. Vzdálenost je přibližně 70 kilometrů, cena do 10 € za dvě osoby.

Římská Zafra se jmenovala pravděpodobně Restituta Iulia Imperial (rozšířené jsou i další varianty jména, např. Segida Restituta Iulia). V oblasti Zafry objevili archeologové pozůstatky přibližně dvou desítek římských vil, je zřejmé, že oblast byla hojně osídlena. Jméno Zafra ale zřejmě pochází z doby arabské nadvlády, tehdy se město jmenovalo Cafra či Safra. O Zafře se ve svém díle zmiňuje významný arabský geograf Al-Bakri, který žil v 11. století v Andalusii a po němž je pojmenován jeden z kráterů na Měsíci. Do křesťanských rukou padla Zafra v roce 1241, kdy ji dobyl Ferdinand III. Kastilský, král, který sjednotil Kastilii a León.


Plaza Chica


Plaza Grande

Do historie Zafry vstoupila na věky kolonizace objeveného amerického kontinentu. Stovky obyvatel Zafry vstoupily do služeb slavných conquistadorů, mj. Hernána Cortése, Hernanda de Sota (narodil se v nedalekém Jerez de los Caballeros) a Francisca de Montejo. V Zafře se narodili Hernando de Santana, jeden z dobyvatelů dnešní severní Kolumbie a zakladatel města Valledupar i Sancho de Barahona, který dobýval Guatemalu po boku Hernána Cortése. Známou postavou je Pedrarias Almesto (nebo Pedro Arias de Almesto), který jako sekretář doprovázel Lope de Aguirreho na jeho výpravě za hledáním bájného El Dorada. Děsivou historii této výpravy a její brutální vraždění popsal po návratu do Španělska v knize Aventura del Amazonas. Za svou účast v expedici stál před soudem, ale vyvázl bez trestu. O této šílené výpravě byly natočeny i filmy, nejznámější je Herzogův Aguirre, hněv Boží (Aguirre, the Wrath of God), v němž hlavní roli Aguirreho ztělesnil Klaus Kinski.

Nejen drsní conquistadoři se narodili v Zafře, město má také slavného šachového rodáka – biskup Ruy López de Segura byl šachový mistr a teoretik, který vydal nejvýznamnější šachové dílo 16. století Libro de la invención liberal y arte del juego del Ajedrez (Kniha o vynalézavosti a umění hry šachové). Ruy López se jako první hlouběji zabýval analýzou zahájení, kterému se v češtině říká španělská hra, v angličtině ale nese právě jeho jméno. Španělská hra byla od Lópezových dob neustále rozvíjena a postupně se stala jedním z nejpopulárnějších šachových zahájení.

Na fotografiích ze Zafry bývá často hrad, rozkázali ho postavit v 15. století vévodové z Ferie, ale v současnosti je z něj hotel Parador de Turismo Duques de Feria. Ubytování ve starém šlechtickém sídle se pohybuje od 1800 korun za noc a pokoj nahoru. V úvodu byla řeč o tom, že na Plaza Grande se konaly býčí zápasy, dodnes Zafra hostí jeden z největších veletrhů hospodářských zvířat, který se poprvé konal v roce 1453.

Informace ve španělštině:
www.visitazafra.com
www.turismoextremadura.com