Bhútán je malý stát v jižní Asii, který je v České republice znám především díky horolezcům a cestovatelům. Rozlohou je menší než Česká republika a počet jeho obyvatel nedosahuje ani poloviny počtu obyvatel Prahy. Než se vzácné předměty, jejichž pojistná hodnota se pohybuje v řádu miliónů korun, dostaly do Náprstkova muzea, urazily dlouhou cestu. Jejich doprava znamenala logisticky náročnou akci a začala na letišti v bhútánském Thimphu, které patří mezi nejnebezpečnější a pro piloty nejnáročnější letiště světa. Z bhútánského hlavního města byly převezeny místními aerolinkami Drukair, ve kterých působí také čeští piloti, do indického Dillí, odkud je přepravil vládní speciál na kbelské letiště v Praze.

Tradiční tkalcovská výroba jako symbol Bhútánského království

Výstava návštěvníky seznámí s jednou z nejvýraznějších dominant Bhútánu, kterou je tradiční tkalcovské řemeslo. Textil v Bhútánu odjakživa symbolizoval bohatství rodiny a společenské postavení. Důležitost textilií podtrhuje i fakt, že darování oděvu hraje významnou roli ve složité bhútánské etiketě. Bhútánské textilie vynikají nádhernými vzory, které vznikají složitou technikou. Tkaní bylo vždy doménou žen, včetně těch z aristokratických rodin, a v této tradici pokračují členky královské rodiny i v současnosti. Její výsost Ashi Sangay Choden Wangchuck, královna-matka, je dokonce patronkou Královské textilní akademie, která jedinečné předměty pro výstavu zapůjčila.

Výstavní prostor oživují fotografie Zdeňka a Michala Thomových. I nádvoří Náprstkova muzea se ponese v bhútánské atmosféře a návštěvníci zde mohou obdivovat model bhútánské buddhistické stavby čhörtenu s modlicími mlýnky a výstavu velkoformátových fotografií, které poskytl partner výstavy CK Livingstone.

Národní muzeum připravilo v průběhu konání výstavy pro všechny malé i velké návštěvníky bohatý doprovodný program. Čekají je tkalcovské workshopy, cestovatelské a odborné přednášky, výtvarné dílny a lektorované programy. Pro dětské návštěvníky budou u vstupu do výstavy připraveny pracovní listy a trojrozměrné skládačky bhútánských „hradů“ dzong.

Kreativní dílny

Tkalcovské workshopy pod vedením Kumbu Lhamo
13. – 20. 3. 2015, každý všední den 10 – 12 hod., 16 – 18 hod., o víkendu 10 – 18 hod.
Návštěvníci mají mimořádnou příležitost se poprvé v České republice zúčastnit tkalcovské dílny, vedené zkušenou bhútánskou tkadlenou Kumbu Lhamo (foto). Účastníci workshopu si budou moci tkaní také vyzkoušet, výklad bude v anglickém jazyce. Pro zájemce je možné na objednávku uskutečnit výklad také v češtině.

Přednášky

26. 3. 2015, 17.30, Tibetský a bhútánský oděv (Lenka Gyaltso)
Přednáška v úvodu představí tibetský oděv v jeho pestrosti a regionálních specifikách. Následně se zaměří na bhútánský oděv v jeho tradiční i současné podobě.
1. 4. 2015, 17.00, Blízko nebe (Slavomír Pískatý)
Všichni zájemci o cestování, cyklistiku a létání jsou zváni na přednášku o Bhútánu Slavomíra Pískatého, který v tomto malém himalájském království pracuje jako pilot místních aerolinek. Letiště Paro se řadí mezi 10 nejobtížnějších mezinárodních letišť na světě, a návštěvníky čeká poutavé vyprávění o zajímavém zaměstnání a životě českého pilota v Bhútánu. Přednáška bude doprovázena projekcí fotografií a videí.
9. 4. 2015, 17.30, Krkavec – národní symbol Bhútánu (Jaroslav Cepák)
Podle legend přivedl v 17. století prvního sjednotitele země do Bhútánu právě krkavec. Jedná se o pouhou legendu, nebo tomu tak opravdu bylo? Na přednášce se účastníci dozvědí několik zajímavostí o ptačím druhu, jehož hlava zdobí bhútánskou královskou korunu.

23. 4. 2015, 17.30, Tradiční architektura země draka (Petr Jandáček)
Posluchači budou stručně seznámeni s obvyklými bhútánskými typy staveb, jako jsou například pevnosti, kláštery, chrámy, stúpy, paláce a tradiční domy.
14. 5. 2015, 17.30, Cestování Bhútánem (Michal Thoma)
Jak se do Bhútánu a dostat a co je tam možné zažít? Je Bhútán skutečně příslovečná „země štěstí“, nebo je to jen šikovně budovaný mediální obraz? Tyto a další otázky zodpoví v rámci besedy s projekcí fotograf a publicista Michal Thoma. 4. 6. 2015, 17.30, Létání na křídlech draka (Jozef Mikula)
Na přednášce si návštěvníci vyslechnou zážitky česko-slovenského pilota, který se dostal od Českých aerolinií až k bhútánským královským aerolinkám Drukair. Popovídá například o tom, jaké to je přistávat a vzlétat na jednom z nejobtížnějších letišť světa nebo jak se našinci žije v Bhútánu. Přednášku budou doprovázet autentické letecké snímky nádherné bhútánské krajiny.

Akce

Bhútánský den – Pražská muzejní noc, 13. 6. 2015
Návštěvníci Náprstkova muzea si v den Pražské muzejní noci užijí tematický program v duchu bhútánských tradic. Čeká je promítání fotografií, bhútánská hudba, exotické ochutnávky, přednášky, workshopy a mnoho dalšího.

Více informací k výstavě a doprovodnému programu naleznete na www.nm.cz a zpravodajském portálu Národního muzea www.muzeum3000.cz.