Když umělci v roce 1997 poprvé přistáli ve vnitrozemí Západní Papuy, uvědomili si, že mají poslední možnost nechat původní pravěké lidi promluvit předtím, než tato první kultura lidstva definitivně zmizí. Do oblastí Západní Papuy a Papuy-Nové Guiney podnikli v dalších letech ještě 8 výprav a obraz duše těchto přírodních lidí se snaží zachytit prostřednictvím soch, maleb, fotografií a videí. V letech 2012 a 2013 zprostřed­kovali na přání Papuánců jejich setkání s astronauty z NASA – Leroyem Chiao a Koichim Wakatou.


Barbora Šlapetová, Cyklus Mužský dům v časové smyčce

„Papuánci věří, že oči živých bytostí, které v noci spí, cestují na Nebe a pozorují zpět svá spící těla. Tím hvězdy svítí. Další schopnost vybraných osob je cestovat dýmem do vrchního patra světa, do Nebe. Astronauti tedy symbolicky zhmotňují představu domorodců – byli v Nebi a jejich oči je odtamtud pozorovaly,“ vysvětluje Barbora Šlapetová přání domorodých lidí. Fotografie oba umělci ukázali i domorodcům. „Před lety bych tam fotografie nevezla, ale dnes už znají i mobilní telefony. Naše černobílé snímky ovšem nechápali – vždyť kůže je přece barevná.“

Výstavu tvoří nejen fotografie Barbory Šlapetové, ale také její kresby, které zachycují to, co nelze vyfotit či natočit, ale přesto podle autorky zásadně ovlivňuje papuánskou mysl. Lukáš Rittstein pak na venkovní terase a dvoře DOXu představuje sochařský cyklus Dálnice. Ztvárňuje v něm fragmenty a symboly civilizace i technického pokroku, které se rozplývají, propojují a mění v přírodní bytosti. „Uvědomili jsme si, že posledních pár stovek lidí vstupuje do světa civilizace a tím zmizí z povrchu světa lidé doby kamenné. Je to nezastavitelný proces, domorodci touží po informacích, po kontaktu, po vymoženostech moderního světa. Dotýkáme se něčeho mizejícího a předáváme to dál“, vysvětluje Lukáš Rittstein.


Lukáš Rittstein, Křídla touhy

Na výstavě se seznámíme i s papuánskými mýty a odpověďmi náčelníka kmene Yali Mek na otázky českého náčelníka Václava Havla.

Za knihu Proč je noc černá, která obsahuje autentické rozhovory s přírodními lidmi domorodých kmenů ze Západní Papuy a Papuy-Nové Guiney, získali Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein v roce 2005 cenu Magnesia litera v kategorii objev roku. Materiály z jejich cest pak byly vydány v roce 2009 v knize Nepřistupuj blíž. Letos vychází v rámci výstavy Všechno je jinak jejich kniha Jak se dotknout Nebe.