články - Severní Amerika

Pohodová koloniální kráska Antigua Guatemala (1. díl)
10.04.2018
GUATEMALA - Články GUATEMALA

Pohodová koloniální kráska Antigua Guatemala (1. díl)

Ráno na pražském letišti Václava Havla, večer v penzionu Casa Elena v koloniální krásce jménem Antigua Guatemala. Dle názoru mnohých je Antigua nejkrásnějším městečkem Střední Ameriky, v Guatemale neexistuje srovnatelné. A zároveň – přestože je Antigua turistickým místem – se nám v ní otevřel mayský svět, samozřejmě nikoli naplno, ale i tak to bylo otevření fascinující, mayské minulosti i současnosti.


Guatemalský deník: Den 15 – Rozloučení s Guatemalou
24.03.2018
GUATEMALA - Články GUATEMALA

Guatemalský deník: Den 15 – Rozloučení s Guatemalou

Jednoduše řečeno, v Guatemale (a v Chiapasu) se nám otevřel mayský svět, samozřejmě nikoli naplno, ale i tak to bylo otevření fascinující – mayské minulosti i současnosti.


Milan Jána: Proč Guatemala? Kvůli místním mayským komunitám.
07.02.2018
GUATEMALA - Články GUATEMALA

Milan Jána: Proč Guatemala? Kvůli místním mayským komunitám.

Milan Jána je tulák srdcem i duší, táhne ho to do všech světových stran, a udává, že na cestách strávil více než sedm let života. V současné době pracuje jako průvodce na volné noze, organizuje a průvodcuje vlastní turistické výpravy a expedice. Jednou z jeho oblíbených zemí je středoamerická Guatemala. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o svém prvním překročení guatemalských hranic před 15 lety, cestování proslulými guatemalskými chicken busy, bezpečnosti v zemi a přepadení na sopce Agua i o setkání s mayským světem a tradicemi.


Olga Vilímková: Guatemala je nejautentičtější zemí Střední Ameriky
30.01.2018
GUATEMALA - Články GUATEMALA

Olga Vilímková: Guatemala je nejautentičtější zemí Střední Ameriky

Olga Vilímková je autorkou řady knih o indiánech Latinské Ameriky, např. Mayové, Učitelkou v Peru, Peruánské mýty a tradice podle vyprávění indiánů. Zároveň publikuje i jazykové učebnice – Základy jazyka kečua a Španělština na cesty do Latinské Ameriky. Guatemala je podle jejího názoru nejkrásnější zemí Střední Ameriky, do které podnikla množství výprav sama, se studenty i jako průvodkyně turistů. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o ztracených městech v peténské džungli, o hrůzách občanské války, mayské kultuře, i o tom, jakou knihu čte nejraději u mayských pyramid.


Roman Tadič: Vidět šajenský sluneční tanec na videu? To by to s nimi bylo špatné.
18.05.2017
USA - Články USA

Roman Tadič: Vidět šajenský sluneční tanec na videu? To by to s nimi bylo špatné.

Roman Tadič se zabývá etnologií a historií Šajenů z Velkých planin. Už v roce 2010 sepsal v knize Cesty do posvátné hory (nakladatelství Volvox Globator) šajenské mýty, čímž přiblížil českému čtenáři šajenskou mytologii, historii a způsob života. Roman Tadič také přeložil známou knihu Šajeni od Johna H. Moora, která vyšla v Nakladatelství Lidové noviny. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví Roman Tadič o šajenské představě světa, posvátném slunečním tanci, válečnických spolcích i šajenské současnosti, tedy o tom, kdo je dnes vlastně Šajen.


Yellowstone – království gejzírů, medvědů, bizonů a barev (2. díl)
20.02.2017
USA - Články USA

Yellowstone – království gejzírů, medvědů, bizonů a barev (2. díl)

Nejznámějším a největším termálním pramenem v Yellowstonu je Grand Prismatic Spring v Midway Geyser Basin severně od Old Faithfulu. Byl pojmenován právě pro své nápadné zbarvení, jeho barvy odpovídají duhovému rozptylu bílého světla rozloženého optickým hranolem – červená, oranžová, žlutá, zelená a modrá. Grand Prismatic Spring je fascinující svou barevností, ovšem jeho zabarvení se během střídání ročních období mění, závisí totiž na množství živých organizmů, bakterií a řas. Většinou vídáme uprostřed sytě modrou barvu, která směrem ke krajům přechází do tyrkysové a poté okrové až žluté. A od břehů jako by šlehaly až červené plameny.


Yellowstone – království gejzírů, medvědů, bizonů a barev (1. díl)
13.02.2017
USA - Články USA

Yellowstone – království gejzírů, medvědů, bizonů a barev (1. díl)

Stovky gejzírů, vroucí prameny, fumaroly, jezírka zabarvená do neuvěřitelných barev, pára stoupající ze země… a najednou vám zkříží cestu bizon nebo grizzly. Yellowstone – nejstarší národní park světa – byl už prvními evropskými trapery popisován jako místo ponurých hrůz, síry a kouře. Bylo to přibližně před 200 lety a lidé na východě se těm historkám smáli.


Antelope Canyon: Barevná skalní zahrada v arizonské pustině
06.11.2016
USA - Články USA

Antelope Canyon:
Barevná skalní zahrada v arizonské pustině

Antelope canyon je velmi obtížné popsat, na to musí mít člověk nejen cestovatelské, ale i básnické srdce. Karel Čapek kdysi napsal, že „na tomto světě má se vidět všechno, vše stojí za vidění“. A já dodávám, zvláště takovou hru světla, barev a kamene. Člověk by rád v těchto místech, které do dnešní podoby vymodelovaly voda a eroze, prolézal volně, bez překážek a podmínek, ale… nic takového, jsme na indiánské půdě, v rezervaci Navahů. V minulosti prý bylo možné jet vlastním autem až k hornímu kaňonu, kdo se chtěl projít, mohl pěšky, ty doby jsou dávno pryč, vládne turistický ruch a musí se vydělávat. Přece nebudete jen tak šlapat Navahům po jejich písku a skalách.


Irena DeLave:Guatemala s láskou a otevřeným srdcem
13.10.2016
GUATEMALA - Články GUATEMALA

Irena DeLave:
Guatemala s láskou a otevřeným srdcem

Když Irenu DeLave vybídnete, aby povídala o Guatemale, rozzáří se jí oči a na tváři se objeví šťastný úsměv. Kdysi studovala v USA, cestovala po světě a pak… ji od prvního okamžiku uchvátila Guatemala, mayské ženy a jejich kultura. Od té doby je v Guatemale „jako doma“ a časem vytvořila projekt Love for Guatemala, který na jedné straně pomáhá mayským ženám, na druhé straně zve zájemce o blízké poznání mayské kultury do Guatemaly rovnou do mayských rodin. V rozhovoru pro www.cestomila.cz Irena DeLave vypráví o… Guatemale. Jste zváni…


Jak matriarchát nesplnil moje očekávání
23.09.2016
MEXIKO - Články MEXIKO

Jak matriarchát nesplnil moje očekávání

Pokud někdy některá z vás zatoužila po životě v matriarchátu, vězte, že to není žádný med. V tlupě Amazonek si musíte umět vydobýt své místo. Jinak vás ostatní ženské zadupou. A proto moje začátky u mexických Zapotéků z Tehuantepecké šíje nebyly příliš úspěšné. Asertivní, až agresivní způsoby zdejších žen totiž dokázaly jemnější povahy, jako jsem já, občas pořádně vyděsit.


Iveta Kopicová: Kultura na Kubě tepe
31.01.2016
KUBA - Články KUBA

Iveta Kopicová: Kultura na Kubě tepe

Fotografka Iveta Kopicová představuje v pražském Centru současného umění DOX projekt zaměřený na současné kubánské umění. Výstava CUBA EN VIVO (Kuba naživo) ukazuje, že umění je v Havaně velkým společenským tématem a reprezentuje nezávislé kubánské umělce, kteří odmítají Kubu opustit. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví Iveta Kopicová nejen o výstavě, ale také o tom, jak na Kubě kultura tepe, o rozpadající se Havaně, a doporučuje koupit letenky a poznat současnou Kubu.


Sequoia National Park aneb V zemi obrů
01.04.2015
USA - Články USA

Sequoia National Park aneb V zemi obrů

Jak název napovídá, Sequoia National Park je domovem sekvojovců obrovských, nejmohutnějších živých organismů planety. Sequoiadendron giganteum se dožívá požehnaného věku 2 až 3 tisíc let (nejstaršími stromy ale sekvojovce nejsou) a zlatý věk prožíval v časech druhohor, kdy se po Zemi proháněli dinosauři. Přes svou velikost mají malé a na první pohled docela obyčejné šišky (velikost do 7 cm), které se samozřejmě v parku nesmějí sbírat. Turisté ale spíše obdivují a odvážejí ty největší šišky dlouhé až 50 cm, které ovšem nejsou ze sekvojí, ale z místních borovic.


Lenka Philippová: Jazyk rastafariánů povznáší a bojuje proti falši Babylonu
01.03.2015
JAMAJKA - Články JAMAJKA

Lenka Philippová: Jazyk rastafariánů povznáší a bojuje proti falši Babylonu

Lenka Philippová vyučuje náboženství africké diaspory na Karlově univerzitě. Ve svém dizertačním projektu se věnuje křesťanským kořenům rastafariánského hnutí a je naším předním odborníkem na afrokaribská náboženství. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o jazyce rastafariánů, návratu Krista v osobě etiopského císaře Haileho Selassieho, hnutí Back to Africa a nevynechává uctívání posvátné marihuany. A dodává, že její užívání bude v nejbližší době na Jamajce legální.


Anita Balejíková: Akí budete vy k Jamajke, taká bude Jamajka k vám
19.02.2015
JAMAJKA - Články JAMAJKA

Anita Balejíková: Akí budete vy k Jamajke, taká bude Jamajka k vám

Anita Balejíková je na Jamajce jako doma už od roku 2002. Je autorkou čtyř cestopisných knih o Jamajce a Jamajčané o ní tvrdí, že má černou (jamajskou) duši a že už patří mezi ně. Anita je zároveň turistickým průvodcem na Jamajce a nabízí itineráře, které překvapí svou originalitou. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví, že reggae převálcoval agresivní dancehall, že miluje nebezpečný Kingston a že si Jamajčany nakloníte zábavnou „easygoing“ povahou.


Vít Moudrý: Route 66 je cestou za nostalgií
22.11.2014
USA - Články USA

Vít Moudrý: Route 66 je cestou za nostalgií

Route 66 je patrně nejproslulejší silnicí světa. Rolling Stones dokonce skladbu Get Your Kicks On Route 66 zařadili jako první píseň svého prvního alba. Route 66 je nejenom snem všech milovníků motorismu, ale i milovníků americké historie. Nepochybně málokdo z těch, kteří projeli Route 66, to zvládli tak stylově, jako Vít Moudrý. Po třech letech příprav a zdokumentování starých, neznámých tras, si užil slavnou Route 66 ze sedla stejně slavného Harley-Davidsona Road King Classic a navíc po dalších čtyřech letech práce vydal knihu Expedice Route 66 – 5000 mil legendami USA. Právě o Expedici Route 66 vyprávěl Vít Moudrý v rozhovoru pro www.cestomila.cz.


Halemaʻumaʻu – kráter sopky Kilauea a zakázaný výlet k lávovému peklu
19.12.2013
USA - Články USA

Halemaʻumaʻu – kráter sopky Kilauea
a zakázaný výlet k lávovému peklu

Vyrážím z městečka Hilo, jednoho z center havajského Big Islandu, a v Kea ´au odbočuji po silnici č. 130 směrem k jižnímu pobřeží… Najednou je konec. Konec silnice, konec života. Smrtonosná láva zaplavila silnici. Úřední budka, strážník, vstup dále je pro obyčejné smrtelníky zapovězen. Pokud… strážník nechybí na svém místě. A tak obcházím ceduli „AREA CLOSED, HAZARDOUS“ a vydávám se na nedlouhou zakázanou trasu přes rozsáhlá havajská lávová pole.


Josef Opatrný o Mexičanech: S angličtinou jim k srdci nepřirostete
13.06.2012
MEXIKO - Články MEXIKO

Josef Opatrný o Mexičanech:
S angličtinou jim k srdci nepřirostete

Prof. PhDr. Josef Opatrný, CSc. je vedoucím Střediska ibero-amerických studií FF UK. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o Mexiku, vztazích Mexičanů ke gringům, o bezpečí a nebezpečí na cestách Mexikem i českých kořenech mexického folklóru. A doporučuje naučit se před cestou do Mexika alespoň základům španělštiny.


New York – týden ve městě divů (2)
19.05.2012
USA - Články USA

New York – týden ve městě divů (2)

Jedeme metrem na stanici Bowling Green u Battery Parku. Zde končí (nebo začíná) svou jednadvacetiki­lometrovou pouť proslulá Broadway. Samotný Battery Park přiléhá k Hudsonovu zálivu a odtud vyjíždějí lodi k dobře viditelné Soše Svobody.


New York – týden ve městě divů (1)
16.05.2012
USA - Články USA

New York – týden ve městě divů (1)

New York – město, které svou atmosférou poznamenalo tvorbu mnoha umělců. Fascinující je čistý vzduch, žádný smog, zřejmě i díky poloze Manhattanu mezi dvěma rameny řeky Hudsonu. Kde to urbanistická koncepce dovolí, tam je alespoň malý parčík s lavičkami nebo fontánou. Žádná odlidštěná, hlučná a uspěchaná džungle betonu a skla, ale prostor a zeleň.


Plavání s delfíny na ostrově Bimini
04.03.2012
BAHAMY - Články BAHAMY

Plavání s delfíny na ostrově Bimini

Plavání s delfíny má překvapivě mnoho lidí na svém seznamu neuskutečněných snů. Od pradávna byli delfíni lidmi ctěni jako bytosti vysoké inteligence a moudrosti. Delfíní radostný tanec na našem obzoru vždy byl, je a bude úchvatnou podívanou a povznášejícím zážitkem. Svět delfínů je jiný než náš lidský – existuje však možnost, jak opustit roli vzdáleného pozorovatele a do světa delfínů nahlédnout přímo. Můžete s divokými delfíny sdílet chvíle, které se zařadí mezi ty nejšťastnější ve vašem životě. Malý bahamský ostrůvek poblíž Floridy, kde jsou takové zázraky na denním pořádku, má jméno Bimini.


Nalezené položky: 49 « První | < Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.