Gigantické sekvoje rostou v horském jehličnatém lese – kterému dominuje borovice Lambertova s obřími šiškami – v nadmořské výšce mezi 1700 až 2700 metry. Největším stromem parku dle objemu dřeva je proslulý Generál Sherman. Strom, pojmenovaný po generálovi vojsk Severu v americké občanské válce (po němž se jmenují i americké tanky) je vysoký 83,8 metrů a obvod kmene měří 31,3 metrů. Odhaduje se, že objem dřeva je téměř 1500 m3 a strom váží kolem 2145 tun. Právě ke Generálu Shermanovi míří kroky místních turistů, které často doprovázejí rangeři (když mají dobrou náladu, možná někdo dostane malou šišku sekvojovce na památku), u stromu je plno, všichni se před ním fotí, přestože, díky té gigantické výšce, se nikdo nevyfotí s celým stromem v pozadí. Navíc je kolem stromu zábradlí, starého generála si člověk jen tak neosahá, to musíme nejen po chodníčcích, ale kus dále do lesa, kde již sekvoje nejsou oplocené, například na Crescent Meadow. Kousek nad Generálem Shermanem je na zemi z dlažebních kostek vytvořený obvod sekvoje, takže když si na něj člověk stoupne, může vychutnávat, jak široké jsou tyto neuvěřitelné stromy.

Národní park Sequoia byl vyhlášen už v roce 1890 a jeho rozloha je 1635 km čtverečních. Park sousedí s národním parkem Kings Canyon a oba jsou spravovány společně pod jménem Sequioa & Kings Canyon National Parks. A vážně to není žádná rovina, ale divoké těžce dostupné hory. Rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším bodem parku je přibližně 4000 metrů, vždyť nejvyšším bodem je vrchol Mount Whitney (4421 m), což je nejvyšší hora kontinentálních Spojených států (mimo Aljašky, tzv. Lower States). Jako by se mezi sekvojovci člověk vrátil do časů před příchodem evropských osadníků, tak působí krajina obřích stromů, borovicových lesů a rozeklaných hor. Potkat v nich medvěda není nijakou zvláštností, i nám se to podařilo, pomalý, ale rozhodný ústup to byl. Žijí zde baribalové (Ursus americanus), podle úřadů byl poslední grizzly v Kalifornii zastřelen v roce 1922. Tvrzení amerických úřadů má ale jeden háček – kolega Karel trvá na tom, že to byl grizzly.

Pravidla chování v parku jsou medvědům přizpůsobena, v kempech nesmějí turisté nechávat ve stanech jídlo, dokonce ani kosmetiku, vše se uzavírá do železných skříní, koše se otevírají nadvakrát, aby se do nich medvědi nedostali. Především je přísně zakázáno jakkoli přenechávat jídlo medvědům, takže připravit barbecue, ale poté vše pečlivě uklidit. Varování se týkají i jídla v autech, do kterých se medvědi dokáží vloupat. Pokud si medvědi navyknou na výlety mezi lidi, dobývání se do aut, výsledkem může být jejich zastřelení. Kempů je v parku sedm, ne všechny přijímají rezervace, nejlepší je v takovém případě dorazit v časných hodinách. Nedaleko vstupu do parku a Foothills Visitor Centre je kemp Potwisha s přibližně 40 místy, mnohem hlouběji v parku v Obřím lese je kemp Lodgepole s více než dvěma stovkami míst. Nejlepší ubytování je ve Wuksachi Lodge nedaleko Lodgepole, ale ceny pokoje šplhají – zvláště v letních měsících – až přes dvě stovky dolarů. Seznam kempů: http://www.nps.gov/seki/planyourvisit/campgrounds.htm. Vstupné do parku je 10 dolarů za osobu, pokud jede na kole, motocyklu, za auto se platí dalších 20 dolarů. Pro ty, kteří plánují delší americký pobyt a návštěvu více parků, lze doporučit celoroční permanentku do všech národních parků USA za 80 dolarů.

Mnohé sekvojovce v parku nesou stopy požárů. Vlastně, s ohněm je spojeno největší překvapení, které se většina návštěvníků dozví až v muzeu Giant Forest – požáry totiž pomáhají sekvojovcům přežít. Když vypukne požár, chrání sekvojovce před zničením jejich kůra, která je měkká a obsahuje značné množství vody. Díky tomu oheň kůru, která je až 90 cm tlustá, neprohoří. Navíc je okolí stromu požárem zbaveno obtěžujícího podrostu a popel vytváří živnou půdu pro další rozmnožování. Stromy jako by neumíraly, prostě padnou k zemi, protože je podloží neudrží. A mnohé jsou uvnitř duté, přesto stojí a dále žijí. Dřevo sekvojovců je odolné vůči hnilobě, takže stromy leží na zemi a jsou atrakcí pro turisty.

Kromě Generála Shermana jsou turisticky nejoblíbenější místa parku:
Tunnel Log – přes silnici padlý sekvojovec s vyříznutým otvorem, kterým projíždějí auta.
Crescent Meadow – sekvojovci lemovaná louka, cedule informuje, že John Muir ji nazval
 „Gem of the Sierra“ tedy Sierrský drahokam. Louka leží asi tři míle od Giant Forest
 Museum u Generals Highway.
Moro Rock – žulová skála v nadmořské výšce 2050 metrů, pouhé dva kilometry od
 Generals Highway, odkud je úchvatný výhled. První dřevěné schody nahoru byly
 vybudovány již v roce 1917.
Crystal Cave – jediná jeskyně parku přístupná veřejnosti.
Giant Forest Museum – v muzeu se seznámíte se životem sekvojí.
Tokopah Falls – nejkrásnější vodopády parku asi 4 míle od Lodgepole.

Národní park protíná silnice nazvaná Generals Highway podle jmen nejmohutnějších stromů – v Kings Canyonu se totiž vypíná k nebi sekvojovec Generál Grant, pojmenovaný po Ulyssovi Grantovi, bývalém prezidentovi USA a generálovi v občanské válce. Generál Grant je vysoký 81,5 metru, obvod měří 32,8 metrů a jeho stáří podle posledních údajů dosahuje přes 1600 let. Generals Highway spojuje národní park Sequoia s Kings Canyon Visitors Centre, ale není sjízdná po celý rok. Silnice je úzká, šplhá v serpentinách do vysokých nadmořských výšek a v zimě ji zakrývá sníh.


.

Z Crescent Meadow lze vyrazit na 72 mil dlouhý trek – High Sierra Trail, který vede až na východní hranici parku a vrchol Mount Whitney. Na podobné výlety do divočiny je nutné povolení. Vydávají ho rangeři, kteří limitují počet lidí v přírodě (povolení na Mount Whitney je nutné rezervovat předem). Z vrcholu Mount Whitney vede další proslulá stezka John Muir Trail až do Yosemite NP. John Muir (1838–1914) byl přírodovědec pocházející ze Skotska, který věnoval svůj život ochraně americké přírody a má významný podíl na zákonech týkajících se právě národních parků Sequoia a Yosemite.

Území dnešního národního parku Sequoia bylo kdysi domovem indiánů Monache, kteří se živili především lovem. Prvním známým evropským osadníkem, který se v regionu usadil, byl Hale Tharp, který si svůj dům kolem roku 1856 jednoduše vystavěl v dutém kmeni padlého sekvojovce v Obřím lese u řeky Kaweah. V doprovodu Indiánů byl prvním bělochem, který spatřil Crescent Meadow. Údajně ho navštěvoval i John Muir. V 80. letech 18. století se v oblasti usadili bílí osadníci, kteří založili utopickou společnost Kaweah Colony. Jejich ekonomické přežití souviselo s těžbou sekvojového dřeva, které se ovšem časem ukázalo jako naprosto nevhodné pro stavební účely, protože bylo náchylné k lámání a překvapivě křehké. Právě nevhodnost sekvojového dřeva k obchodu byla jednou z příčin pádu Kaweah Colony, další bylo vytvoření Sequoia National Park a zákaz těžby dřeva. Členové Kaweah Colony v té době dokonce žádali odškodnění za ztrátu těžebních i obchodních příležitostí, ale u amerických soudů neuspěli. Mimochodem, General Sherman se v časech socialistické (alespoň tímto termínem je společnost označována) Kaweah Colony jmenoval Karl Marx Tree.

Další informace na:
www.sequoia-park.cz
www.nps.gov/seki/index.htm
www.facebook.com/SequoiaKingsNPS