články - Asie

Koráb pouště na saúdských silnicích
27.01.2023
SAÚDSKÁ ARÁBIE - Články SAÚDSKÁ ARÁBIE

Koráb pouště na saúdských silnicích

Projíždíme neobydlenou krajinou ve vnitrozemí Saúdské Arábie. Poušť. Minimum provozu na silnici, kolem působivé holé skály, jen některé částečně zakryté navátým pískem. Poměrně časté jsou značky upozorňující na nebezpečí velbloudů na silnici. A nejsou bezdůvodné. Najednou se do silnice vřítí jeden bílý velikán, dupnutí na brzdy, několik rychlých velbloudích kroků a byl na druhé straně.


Džidda (Jeddah): Staré město Al Balad a jeho dřevěné barevné rawashin
18.01.2023
SAÚDSKÁ ARÁBIE - Články SAÚDSKÁ ARÁBIE

Džidda (Jeddah): Staré město Al Balad a jeho dřevěné barevné rawashin

Džidda je nazývána bránou do Mekky, nejsvětějšího města islámu, kam ovšem noha nemuslima vkročit nesmí. Blízkost k posvátné Mekce vždy zvyšovala význam Džiddy. V minulosti přístavem, v současnosti především přes letiště, cestují poutníci do Mekky. Stará čtvrť Džiddy Al Balad byla založena v 7. století, její domy zdobí dřevěné arkýře rawashin, jejichž původ sahá do neznámých historických časů. Rawashin jsou jedinečným architektonickým stylem zahrnujícím tisícileté umělecké dědictví. V současnosti se Al Balad – i díky těmto arkýřům – znovu probouzí k životu.


Saúdská Arábie: Pár rad na cestu do země, která se turistům teprve otevírá
09.01.2023
SAÚDSKÁ ARÁBIE - Články SAÚDSKÁ ARÁBIE

Saúdská Arábie: Pár rad na cestu do země, která se turistům teprve otevírá

Vízum, letenky, bezpečnost
Platební karty, půjčovny aut, smlouvání
Oblečení, fotografování, alkohol
Mekka, Medína, mešity


Stařičkou toyotou přes černá vulkanická pole až na bílé sopky Saúdské Arábie
01.01.2023
SAÚDSKÁ ARÁBIE - Články SAÚDSKÁ ARÁBIE

Stařičkou toyotou přes černá vulkanická pole až na bílé sopky Saúdské Arábie

V Saúdské Arábii jsou sopky, a dokonce spousta sopek. Jedno z nejrozsáhlejších vulkanických polí je známé jako Harrat Khaybar, pojmenované podle města, které leží na jeho západní straně. Klenotem Harrat Khaybar je přímo v jeho středu vzácný druh sopek z křemene bohatého na komendit, který jim dodává krémovou až bělavou barvu. Jabal Abyad je nejvyšším vulkánem Saúdské Arábie, dosahuje nadmořské výšky 2093 metrů. O něco nižší je sousední Jabal Bayda s největším kráterem o průměru 1,5 km. Všude doslova šachovnice sopek, některé jsou černé, jiné bílé, Harrat Khaybar je neuvěřitelnou, téměř mimozemskou podívanou.


Saúdskoarabský deník
05.12.2022
SAÚDSKÁ ARÁBIE - Články SAÚDSKÁ ARÁBIE

Saúdskoarabský deník

Až v roce 2019 začali v Saúdské Arábii vydávat turistická víza. Země, v níž se nacházejí dvě nejsvětější místa islámu – Mekka a Medína. Dnes, na rozdíl od časů před rokem 2019, je Saúdská Arábie přístupná turistům. Navíc, v prosinci 2022 žádná omezení kvůli covidu-19, bez očkování, bez testu, bez roušek či respirátorů. Vízum lze vyřídit online, do Džiddy (Jeddah) létají z Prahy např. turecké aerolinky s přestupem v Istanbulu. A platí u nich totéž, co v případě SA – žádná omezení kvůli covidu-19, bez očkování, bez testu, bez roušek či respirátorů.


Lukáš Rittstein: Jsme poslední generace objevující spiritualitu doby kamenné
01.06.2020
INDONÉSIE - Články INDONÉSIE

Lukáš Rittstein: Jsme poslední generace objevující spiritualitu doby kamenné

Sochař Lukáš Rittstein s malířkou a experimentální filmařkou Barborou Šlapetovou se po pěti letech vracejí do Centra současného umění DOX v Praze a opět nám představují střetávání dvou tolik odlišných světů – domorodé pravěké kultury a současné civilizace. Uplynulo už 23 let od okamžiku, kdy poprvé vystoupili z vojenského kargo letadla na misijním letišti na západě ostrova Nová Guinea – v oblasti nyní zvané Papua. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví Lukáš Rittstein o jejich nové výstavě nazvané ULTRASUPERNATURAL, která je dosavadním vyvrcholením jejich jedenácti výprav do Papuy. Nechte se inspirovat jejich dekády dlouhým příběhem, v němž hrají role papuánští kanibalští náčelníci, astronauti, Václav Havel a moderní výtvarné umění. Jedním z vrcholů jejich inspirativního životního příběhu je společný odlet kmenových kouzelníků – astronautů pravěku – a skutečného astronauta NASA do vrchního patra světa.


Šrí Lanka: Pijákem palmového vína na tamilském ostrově Nainativu
12.05.2019
ŠRÍ LANKA - Články ŠRÍ LANKA

Šrí Lanka: Pijákem palmového vína na tamilském ostrově Nainativu

Ostrůvek Nainativu najdeme na mapě na úplném severu Šrí Lanky, do Indie, co by jeden kamenem dohodil. V hotýlku v Jaffně dostáváme tip na ochutnání tamní kallu, což nebude nic jiného než palmové víno. A vypadá to, že zábavná bude nejen ochutnávka, ale také cesta. Nejprve se autobusem dostáváme do Kurikattuwanu na ostrově Pungudutivu, odkud snad každou hodinu pendlují lodě na Nainativu a zpět. No, lodě…


Jaroslav Klokočník: Čínské pyramidy
18.08.2017
ČÍNA - Články ČÍNA

Jaroslav Klokočník: Čínské pyramidy

„Byla to trošku drzost jet do Číny na konferenci referovat o čínských pyramidách“ říká Jaroslav Klokočník, vědecký pracovník Astronomického ústavu AV ČR. Přestože o pyramidách v Číně kolovaly zvěsti již od 2. světové války (a výjimečně i dříve), čínské úřady jako by se slova „pyramida“ obávaly. Jaroslav Klokočník se nejprve vydal na virtuální prohlídku stovky pyramid v okolí města Si-an (Xi´an) na Google Earth v roce 2008 na doporučení své kolegyně, v roce 2011 měřil přímo v Číně jejich orientaci a výsledkem jeho objevitelských aktivit je kniha Čínské pyramidy, která vyšla v roce 2015. A o čínských pyramidách vyprávěl Jaroslav Klokočník i v rozhovoru pro www.cestomila.cz.


31.07.2017
ČÍNA - Články ČÍNA

Knižní tipy: Čínské pyramidy

Čínské pyramidy jsou pro většinu veřejnosti doposud velkou neznámou. Oblast Xi´anu (Sianu), ve které se nacházejí dokonce stovky čínských pyramid, byla pro cizince dlouhou dobu zcela nepřístupná. Sami Číňané své pyramidy úmyslně tajili důkladným zalesňováním tak, aby vypadaly jako přirozené kopce. Možná je však tímto způsobem chtěli jen ochránit před erozí. V dnešní době družicových snímků je ovšem snaha pyramidy utajit už zcela marná. A tak nám autor této knihy, Prof. Ing. Jaroslav Klokočník, DrSc., vědecký pracovník Astronomického ústavu Akademie věd ČR, postupně odkrývá dlouho utajované tajemství čínských pyramid.


Svatý Jeruzalém s Dvořákovou biblickou písní na rtech
20.03.2017
IZRAEL - Články IZRAEL

Svatý Jeruzalém s Dvořákovou biblickou písní na rtech

V Jeruzalémě vám hlavou proběhnou tisíce myšlenek, není divu, vždyť je to prastaré svaté město, jehož historie sahá tisíce a tisíce let zpět. Zeď nářků, Chrámová hora se Skalním dómem, Via Dolorosa, bazilika Božího hrobu… prostě opravdové svaté město.


Miriam Löwensteinová: Být hostem je někdy v Koreji obtížné
04.03.2017
KOREA - Články KOREA

Miriam Löwensteinová:
Být hostem je někdy v Koreji obtížné

Koreanistka Miriam Löwensteinová přednáší korejskou literaturu a dějiny Koreje na FF UK. Je autorkou řady překladů korejské literatury, např. sbírky povídek Loď pokladů nebo románu Básník. Více než dvacet let navštěvuje pravidelně Koreu a její kniha V Koreji se Korejcům nevyhneme, v níž zasvěceně i zábavně vypráví o současné Koreji, byla inspirací k rozhovoru pro www.cestomila.cz.


Viliam Poltikovič: Nejsem jen já na cestě a mé zájmy, ale jsem součástí prostředí
17.12.2016
INDIE - Články INDIE

Viliam Poltikovič: Nejsem jen já na cestě
a mé zájmy, ale jsem součástí prostředí

Viliam Poltikovič je dokumentarista a spisovatel, autor řady dokumentárních filmů, např. Duše východu (1993), Kapka z poháru nesmrtelnosti (2001),  Dalajlama v Buddhových stopách (2015). Nedávno mu v nakladatelství Jota vyšlo druhé rozšířené vydání známé knihy Touha po absolutnu. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví Viliam Poltikovič o Indii, návštěvě slavnosti Mahá kumbhaméla, svatých mužích, řece Ganze, Šivově městě Váránasí a o tom, že i na cestách bychom měli vnímat propojení s druhými a nikoli jen sebe a svá přání.


Knižní tipy: Touha po absolutnu
29.11.2016
INDIE - Články INDIE

Knižní tipy: Touha po absolutnu

Legendární kniha Viliama Poltikoviče Touha po absolutnu se v nakladatelství Jota dočkala nového rozšířeného vydání. Sádhuové, jógíni, guruové, svámí, nágové, asketové – za nimi putuje Viliam Poltikovič. A my s ním. Fundovanějšího průvodce za indickými svatými muži u nás stěží najdete. Vydejte se tedy s autorem na daleký subkontinent, jeho putování vyvrcholí na největším náboženském setkání světa – na hinduistické slavnosti Mahá kumbhaméla.


Tomáš Pojar: Pro cestování je Izrael stále vlídnější
18.11.2016
IZRAEL - Články IZRAEL

Tomáš Pojar:
Pro cestování je Izrael stále vlídnější

Tomáš Pojar býval v 90. letech ředitelem humanitární organizace Člověk v tísni, později náměstkem ministra zahraničních věcí a v letech 2010 až 2014 českým velvyslancem v Izraeli. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví právě o Izraeli, fascinující zemi rozmanitých kultur a svobodných aktivních lidí, které příliš neovlivňují každodenní hrozby, nenávist a rezoluce. Tomáš Pojar mj. poradí kdy a kam v Izraeli cestovat, doporučí výlety do pouště i co si přečíst od izraelských spisovatelů.


Knižní tipy: Když němí promluví
13.11.2016
INDIE - Články INDIE

Knižní tipy: Když němí promluví

„Mahávírova mrtvola tam ležela celou noc. Všichni slavili. Cpali se khičrím, praženým zrnem. Celou noc se popíjela kořalka. Ten, kdo utloukl Mahávíra kamením, byl dnes hrdinou celé kasty. Stateční bojovníci, kteří umlátili bezbranného, ukamenovali svázaného, se dmuli pýchou. Vždyť zachránili čest svou, své společnosti a svých žen. Čest žen, kterou jim muži poskytli za celoživotní otroctví.“


Akko – s pózující kočkou v řezníkově mešitě a v křižáckém podzemí
05.09.2016
IZRAEL - Články IZRAEL

Akko – s pózující kočkou v řezníkově mešitě
a v křižáckém podzemí

Staré Akko je pulzující orientální shluk a ucítíte ho, jakmile vstoupíte. Typické arabské město plné neuvěřitelných zákoutí, nemá cenu koukat do mapy, prostě se ponořte do těch kroutících se úzkých uliček. Tady všechny nevedou do Říma, ale do přístavu… a tam to žije. Spousta lodí, malé, větší, výletní, rybářské, jedna vedle druhé, na balvanech mola se povalují teenageři, sem tam kočka, jak by mohly v přístavu chybět.


Recenze: Turistický průvodce Nepál
07.07.2016
NEPÁL - Články NEPÁL

Recenze: Turistický průvodce Nepál

Asi žádná země není v myslích turistů tolik spojena s horami. Nepál a hory, to jsou vlastně synonyma. Není divu. Malá země sevřená mezi Indií a Tibetem se pyšní nejvyšší a nejúchvatnější částí Himálaje. Pro milovníky aktivní turistiky (nejen) vydali v nakladatelství JOTA do češtiny přeložené aktualizované 8. vydání průvodce Nepálem Rough Guides.


02.05.2016
JEMEN - Články JEMEN

Knižní tipy: Moderní jemenské povídky

Kniha Moderní jemenské povídky z brandýského nakladatelství Dar Ibn Rushd je antologií dvaadvaceti povídek z pera převážně ženských spisovatelek. O překlad se postaralo kolegium významných arabistů a čerstvých absolventů či studentů arabistiky. Ti předkládají českým posluchačům sérii příběhů, které vzájemně propojují především témata jako společenské postavení žen, význam rodiny, cena vlastního života, nešťastná láska, rozmarnost, vyloučení ze společnosti či dědičné prokletí fyzické krásy.


Haifa: setkání s vírou Bahá´í
27.04.2016
IZRAEL - Články IZRAEL

Haifa: setkání s vírou Bahá´í

Asi každý, kdo stojí v Haifě na Sderot Ben Gurion, se vydá nahoru k zahradám svatyně víry Bahá´í. Vstup hlídá ochranka, kontrole baťůžků se nevyhnete. Jenže… zádrhel, nahoru se tudy nesmí, jen po pár schodech a dál je schodiště uzavřené. Nahoru se musí oklikou. Takže zase ven a po pravé ruce je zastávka autobusu a hned u ní schody, vstup je až nahoře z ulice Hatsiyonut. Vstupné se neplatí, strážci každému dvěma větami vysvětlí, co se nesmí. Jenže, svatyně není přístupná, jen jeden postranní výklenek plný květin. Musíme se zout a jakmile promluvím, jsem napomenut strážcem, tady se dodržuje ticho. Seznamujeme se s vírou Bahá´í.


Haifa – dědictví po templerech German Colony, Elijášova jeskyně a Stella Maris
18.04.2016
IZRAEL - Články IZRAEL

Haifa – dědictví po templerech German Colony, Elijášova jeskyně a Stella Maris

German Colony je nejhezčím místem v Haifě, rekonstruované kamenné domy staré přes sto let, nad nimi se na svahu hory Karmel zvedají terasy zahrad a svatyně bahaiské víry. German Colony založili v roce 1868 templeři, členové německé protestantské sekty (německy Tempelgesellschaft nebo Deutscher Tempel), kteří v očekávání druhého příchodu Ježíše Krista přesídlili do Svaté země, kde založili několik zemědělských osad. Jednu z nich na úpatí hory Karmel, jejím centrem byl bulvár, který později dostal jméno prvního premiéra Izraele Bena Guriona.


Nalezené položky: 182 « První | < Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.