články - Asie

Amra - jak A. Musil fotografoval nahé muslimky
16.11.2010
JORDÁNSKO - Články JORDÁNSKO

Amra - jak A. Musil fotografoval nahé muslimky

Evropští odborníci na Blízký východ dlouho odmítali uvěřit pověstem o tajuplných freskách ve starém pouštním zámku nedaleko dnešní jordánské metropole Ammánu. Zámek znali jen kočovní beduíni, kteří byli v poušti doma. Český badatel Alois Musil, který o něm první podal zprávy, se setkal s výsměchem a urážkami, dokud na své druhé výpravě na začátku 20. století fresky nevyfotografoval. Šokovanému světu tak Musil představil zámeček Amra, postavený na začátku 8. století chalífou al-Validem I.


Gerasa – kde se proháněli římští vozatajové
14.11.2010
JORDÁNSKO - Články JORDÁNSKO

Gerasa – kde se proháněli římští vozatajové

Jordánské Gerase se přezdívá „Město 1000 sloupů“. Když do ní poutník vstupuje z jihu od Philadelphie, prochází nejdříve pod triumfálním obloukem císaře Hadriána. Cesta pokračuje kolem hipodromu, na němž si lze představit závody vozatajů před rozvášněnými 15 tisíci diváky a konečně se jižní bránou v dnes již dávno rozbořených hradbách vstupuje do města před chrám samotného Dia.


Welcome to Iran
13.11.2010
ÍRÁN - Články ÍRÁN

Welcome to Iran

Turečtí celníci mě zamkli do slabě osvětlené místnosti plné lidí tlačících se u východu na druhé straně. Na stěně fotografie imáma Chomejního, všude kolem ženy v černých čádorech. Plné dvě hodiny jsem strávil na tomto nevlídném místě, než se otevřely dveře a sloužící íránský důstojník mi podal ruku a řekl větu, kterou jsem od tohoto okamžiku slyšel nejčastěji – Welcome to Iran.


Chogha Zanbil – taxíkem jižním Íránem za zikkuratem
11.11.2010
ÍRÁN - Články ÍRÁN

Chogha Zanbil – taxíkem jižním Íránem za zikkuratem

Zikkuraty. Tyčily se z rovinaté mezopotamské krajiny jako posvátné hory k nebi. Zikkuraty stály v Uru, Eridu, Nippuru, Aššuru a dalších mezopotámských městech. Ale také v Elamu, říši, která po stovky let soupeřila se sumerskou. Elam ležel dále na východ směrem do dnešního Íránu a jeho hlavním městem byly Susy.


Sultaníje (Soltaniyeh) aneb Jak Íránci učili Mongoly islám
10.11.2010
ÍRÁN - Články ÍRÁN

Sultaníje (Soltaniyeh)
aneb Jak Íránci učili Mongoly islám

Sultaníje – hrobka sultána Öldžejtüa – osmiúhelníkové mauzoleum s osmi minarety a kupolí vysokou 49 metrů. Jakoby ji stvořil Brunelleschi, tvůrce kupole florentského dómu, jenže ten postavil své obdivované dílo o stovku let později. Možná se chodil učit do íránských stepí.


Kambodžským venkovem do Angkoru
05.11.2010
KAMBODŽA - Články KAMBODŽA

Kambodžským venkovem do Angkoru

Centrum mocné khmerské říše, která pět set let dominovala jihovýchodní Asii, opustili její obyvatelé v polovině 15. století. Do tajemství chrámů, ztracených v neproniknutelné kambodžské džungli, pak pronikal „starý svět“ jen pomalými krůčky díky zprávám portugalských a španělských misionářů.


Kambodža – Tonlesap, plovoucí vesnice
05.11.2010
KAMBODŽA - Články KAMBODŽA

Kambodža – Tonlesap, plovoucí vesnice

Jezero Tonlesap je nepřehlédnutelnou vodní plochou na mapě jihovýchodní Asie. Na březích jezera vzkvétala do 15. století legendární angkorská říše. Současný život na jezeře však slavnou minulost Khmerů ničím nepřipomíná. Dnes zde najdete plovoucí rybářské vesnice, podle jejichž vzhledu se zdá, že se snad i ryby z kdysi tolik bohatých vod odstěhovaly.


Symbol Kambodži – Angkor Vat
05.11.2010
KAMBODŽA - Články KAMBODŽA

Symbol Kambodži – Angkor Vat

V horkém poledním slunci byl Angkor Vat liduprázdný. Sedl jsem si do stínu až 65 metrů vysokých věží a pročítal poutavé verše Rámájany. Příběhy o vítězství dobra nad zlem, tolik aktuální po celou existenci lidstva, příběhy o lásce a odříkání.


Kambodža – Ta Prohm v džungli
05.11.2010
KAMBODŽA - Články KAMBODŽA

Kambodža – Ta Prohm v džungli

Aby si dnešní návštěvník dokázal představit půl tisíciletí trvající střet přírody a velkolepého lidského díla, rozhodla na začátku 20. století francouzská společnost École française d'Extreme-Orient, která restaurovala angkorské chrámy, že Ta Prohm, impozantní a přece napůl zničený, ponechá v podobě, v jaké byl nalezen.


Kambodža – Bayon a Banteai Srei
05.11.2010
KAMBODŽA - Články KAMBODŽA

Kambodža – Bayon a Banteai Srei

V okolí kambodžského Angkoru se tyčí k nebi z původního tisíce jen posledních několik desítek chrámů, z nichž kromě Angkor Vatu a Ta Prohmu uchvátí především Bayon a Banteai Srei.


Kambodža – z historie nedávné a krvavé
05.11.2010
KAMBODŽA - Články KAMBODŽA

Kambodža – z historie nedávné a krvavé

Lidé zde jakoby nebyli lidmi, ale roboty ze vzdáleného temného světa, kde nikdo ani nepromluvil“ (Philip Short v knize Pol Pot, dějiny zlého snu).


Turecko – Toulky starověkou Lýkií 2aneb V troskách měst Xanthos a Letoon
02.11.2010
TURECKO - Články TURECKO

Turecko – Toulky starověkou Lýkií 2
aneb V troskách měst Xanthos a Letoon

Jihoturecké pobřeží je poseté antickými sloupy, rozvalinami divadel, starověkými hrobkami, obelisky, křesťanskými bazilikami. K nejkrásnějším příkladům antické architektury patří dvě významná lýkijská města – Xanthos a Letoon, jejichž pozůstatky byly zapsány na seznam chráněných památek UNESCO.


Mamallapuram – přístav sedmi pagod
21.10.2010
INDIE - Články INDIE

Mamallapuram – přístav sedmi pagod

Indie se podobá bohu Šivovi, bohu nespočetného množství podob a tváří. Šiva je ztělesněním všeho živého, ničitelem i spasitelem. Šiva je asketou pohrouženým do nejhlubší meditace, zároveň je – uctívaný ve formě falického symbolu – přeplněný neukojitelnou sexuální náruživostí. Takovou cítím i Indii. Každičkou hodinu a každičký kilometr odlišnou, pro cizince nepřístupnou a nepochopitelnou.


Cochin, královna Arabského moře
19.10.2010
INDIE - Články INDIE

Cochin, královna Arabského moře

Na konci 15. století přistály v jižní Indii, v dnešním státě Kerala, první evropské lodě. Vasco da Gama přivezl dary, nad kterými se prý místní vládce společně s arabskými obchodníky rozverně zasmáli. Smích je ale brzy přešel, příště přijeli Portugalci s děly a celý Indický oceán od Mombasy po indické pobřeží ovládli během necelých dvou desítek let. Arabský obchodní monopol a zvyšování cen koření padly. Hřebíček, pepř, skořice nebo muškátový oříšek se na portugalských lodích valily do Evropy.


Jeruzalém aneb každý se tak trochu vznáší
10.10.2010
IZRAEL - Články IZRAEL

Jeruzalém aneb každý se tak trochu vznáší

Z malé země uprostřed Evropy má člověk díky zpravodajství občas pocit, že Izrael je neustále uprostřed válek a atentátů. Stačí ale pár kroků večerním Jeruzalémem a návštěvník pozná pulzující život optimistických lidí plných humoru, kterým každodenní bolesti nevypálily viditelná znamení. Není divu, že nedávno zesnulý izraelský spisovatel českého původu Viktor Fischl napsal v jedné své povídce o Jeruzalému: „V tomhle městě se každý tak trochu vznáší. Je potřeba ho trošku stáhnout aby rozeznal rozdíl mezi snem a skutečností.“


Mrtvé moře – tady si nezaplavete
08.10.2010
IZRAEL - Články IZRAEL

Mrtvé moře – tady si nezaplavete

Mrtvé moře – člověk si v něm připadá trochu jako ve světě zázraků, neboť se udrží na vodní hladině. Pohodlně si lehne na záda, rozevře knížku a relaxuje. A až dostane chuť vrátit se na břeh, natře se černým lepkavým bahnem a cítí se jako znovuzrozený.


Putování Šrí Lankou – díl 1. anebMezi potomky lvů
18.09.2010
ŠRÍ LANKA - Články ŠRÍ LANKA

Putování Šrí Lankou – díl 1. aneb
Mezi potomky lvů

Časté vpády dobyvatelů z blízkého a mocného kontinentu, evropští kolonizátoři, nekončící občanská válka za rozdělení země, nám východoevropanům podezřelé slovo „socialistický“ v názvu státu, v době nedávné i zničující tsunami. Nespočet ran udeřilo na ostrov, který jeho obyvatelé přesto označují šťastným již v samotném jméně – Šrí Lanka.


Putování Šrí Lankou – díl 2. anebAnuradhapura, první královské město
18.09.2010
ŠRÍ LANKA - Články ŠRÍ LANKA

Putování Šrí Lankou – díl 2. aneb
Anuradhapura, první královské město

Vidžaja, syn legendárního Síhabáhy, zrozeného ze síly lva, přivedl svůj kmen na ostrov Lanka. Čtvrtý ze sinhálských panovníků Pandukabhaja založil osadu jménem Anurádhagáma. Později se pod jménem Anuradhapura stala na tisíc let mocenským a kulturním centrem buddhistické Lanky. Anuradhapura stojí i u počátků nevraživosti mezi Sinhálci a Tamily, byla totiž rozvrácena a zničena jednou z nejmocnějších tamilských dobyvačných vln v 10. století.


Putování Šrí Lankou – díl 3. anebPolonnaruwa, druhé královské město
18.09.2010
ŠRÍ LANKA - Články ŠRÍ LANKA

Putování Šrí Lankou – díl 3. aneb
Polonnaruwa, druhé královské město

V roce 933 obsadil tamilský panovník Rádžarádža I. severní provincie Šrí Lanky a zničil přes tisíc let staré královské město Anuradhapuru. Téměř sto let trvalo povstání a boje proti dobyvatelům, než je Vidžajabáha vyhnal a nechal se v polorozbořeném starém sídle svých sinhálských předků korunovat králem.


Putování Šrí Lankou – díl 4. anebSigiriya, symbol šrílanské zrady
18.09.2010
ŠRÍ LANKA - Články ŠRÍ LANKA

Putování Šrí Lankou – díl 4. aneb
Sigiriya, symbol šrílanské zrady

Z mlžného ranního oparu vznášejícího se nad džunglí se do výše asi dvou set metrů vypíná holá skála, jakási stolová hora, která vstoupila do historie ostrova jako symbol zrady a krutosti – Sigiriya. Na jejím vrcholu stával nedobytný palác, který měl svého panovníka uchránit před trestem za vraždu vlastního otce.


Nalezené položky: 182 « První | < Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.