Riquewihr má kolem tisícovky obyvatel. Hlavní ulici Charlese de Gaulla lemují barevné hrázděné domy, v nich najdete restaurace i obchůdky nabízející ochutnání místních vín. Alsasko má mimořádně vhodné klima pro vinařství, za což vděčí pohoří Vogézy, přirozené hradbě proti západním dešťům a větrům. Je zde překvapivě sucho vzhledem k poloze až na severovýchodě Francie, léta jsou teplá a zimy vinicím neublíží. Pěstují se zde báječná bílá vína – mj. odrůdy Gewürztraminer, Pinot Gris, Riesling a Muscat. Nezapomeňte si koupit na cestu domů nějaké alsaské víno, mělo by mít na etiketě Alsace AOC (Appellation d'origine contrôlée) a nejlépe Alsace Grand Cru. V takovém případě popíjíte víno z nejlepších alsaských vinic (připravte si kolem 20 eur). Nejvyhlášenější vinicí v okolí Riquewihru je Schoenenbourg – 53 ha nejlepší půdy ve výšce mezi 265–380 m. n. m. Najdete ji severně od vesnice na stejnojmenném kopci obrácenou na jih a jihovýchod.

Alsasko protíná 170 km dlouhá cyklistická vinařská stezka. Vede většinou po silničkách, ale také přes vinice a malebné vesnice. Příležitostí k zastávce a okoštování výborného vína u místních vinařů je dost a dost. Stezka vede nejen přes Riquewihr, ale také nedaleké vesnice Hunawihr (3 km), Ribeauvillé (4 km) a Kaysersberg (10 km). Z Riquewihru pochází jedna z nejproslulejších francouzských vinařských rodin. Firma Hugel a synové (Hugel et fils) byla založena v roce 1639 a i ve 21. století je stoprocentně v rodinných rukách. Vůdčí postava vinařství v celém poválečném období Jean „Johnny“ Hugel, který zemřel před dvěma lety, je považován za nejvýznamnější osobnost alsaského vinařství celého 20. století.

. .
Riquewihr

Nejstarší stopy po osídlení Riquewihru a jeho okolí sahají až do římských dob. Stály zde pozorovací věže, opevnění a pravděpodobně tudy vedla římská silnice. Nelze vyloučit, že zde Římané také pěstovali víno. Hroby v okolí vesnice prokazují existenci osady již v 8. a 9. století, na přelomu tisíciletí vlastnili region alsaští vévodové. První písemná zmínka o vesnici je z roku 1049 na darovací listině klášteru Sainte-Croix-en-Plaine nedaleko Colmaru. Tehdy se jmenovala Richovilare. Je prokázáno, že již na konci 11. století vlastnil klášter v Richovilare vinice. Jméno Riquewihr snad pochází od mýtického bohatého obchodníka Richa, který prý žil v 6. století – postupně se vyvíjelo na Richovilla, Richovilare a Riquewihr. Majitelé se střídali, Riquewihr patřil hrabatům Eguisheim-Dabo, poté Reichensteinům, Horbourgům. Ti nechali Riquewihr opevnit, nejstarší části hradeb tedy pocházejí z přelomu 13. a 14. století. Již tehdy se zde rodilo výborné víno, které se prodávalo v celé říši. V roce 1324 koupili panství Württemberkové a v jejich majetku zůstalo až do Francouzské revoluce (s výjimkou prudkých zvratů za Třicetileté války, která zpustošila celý region a způsobila hlad i epidemie moru). V roce 1796 byl Riquewihr připojen k Francii.

Riquewihr byl jako zázrakem ušetřen ničení za 2. světové války a má na 50 budov vyhlášených za národní památku. Vstup do obce střeží brána Dolder, druhá věž na opačné straně vesnice byla zničena již před 200 lety. Dolder znamená „nejvyšší bod“ – věž je vysoká 25 metrů. Uvnitř bydlely rodiny strážců, kteří měli mj. za úkol každý večer zavírat bránu. Dnes je ve věži muzeum.

Adresy, které se mohou hodit:
http://riquewihr.reseaudescommunes.fr
www.les-plus-beaux-villages-de-france.org
www.ribeauville-riquewihr.com
www.visit-alsace.com/riquewihr
www.visit-france.com/riquewihr
www.tourisme-alsace.com
www.vinsalsace.com
www.alsace-wine-route.com
www.alsaceroutedesvins.com