Nás dnes nebudou zajímat ani papežova prokletí, ani Jindřich VIII. Ale to Vino Nobile, které zraje ve sklepích vinařů z Montepulciana, pitoreskního toskánského městečka na hranici s Laziem, daleko od Florencie, Sieny a turistických tras. Vino Nobile di Montepulciano, perlu mezi toskánskými (a tedy i světovými) víny není třeba doporučovat, již jen ten název a člověk začne tušit, že půjde o něco mimořádného. A dostane chuť.

Víno pěstovali v Toskánsku již Etruskové a to je velký let časem zpět. Jednoduše řečeno – Toskánsko a víno, to je tradice z nejtradičnějších. Za ta tisíciletí se člověk musí něco naučit. A že v Toskánsku vyrostly generace vinařských mistrů, poznáte na první pohled. Vždyť právě neúnavný, pracovitý člověk vytvořil tuto kultivovanou krajinu vinic a olivových hájů. Legendy zůstávají legendami, ale krásně se poslouchají. A tak nám jedna – které v Montepulcianu nepochybně rádi věří – vypráví, že město založil v dávnověku etruský král Porsenna a již v jeho časech se zde pěstovalo báječné víno. Pravdivá je ovšem postava Francesca Rediho, lékaře a vědce 17. století, který vydal básnické dílo „Bacchus v Toskánsku“, v němž antický bůh ochutnává toskánská vína a nakonec označí víno z Montepulciana jako krále všech vín. A ještě dávno před ním, v 1. polovině 16. století, jistý Lancerio, sklepmistr papeže Pavla III., označil právě Vino Nobile za nejvhodnější pro svého pána. Kdo ví, možná tedy Pavel III. opravdu popíjel právě Vino Nobile, když se rozhodoval, zda uvalit církevní klatbu na anglického krále. Víno z Montepulciana zmiňuje i Voltaire ve svém díle Candide neboli optimismus: „Pokloní se, osloví je, pozve je do svého hostince na makaróny, lombardské koroptve, kaviár a na víno z Montepulciana…“


Kašnu před palácem Contucci v Montepulcianu kreslil Filip Trnka

Nobile znamená „urozený“

Jistě znáte lýkem obalené láhve Chianti, které byly u nás populární v komunistických časech. Tento komerční trik mají na svědomí Britové, kteří se v Toskánsku usadili, pravý Toskánec by takové víno neservíroval. Chianti se pěstuje severně od Sieny a zůstává dodnes nejznámějším italským vínem. Ovšem jen nejznámějším. V kvalitě zaostává za vínem z Montepulciana, pojmenovaném Nobile. Tohle slovíčko znamená v italštině urozený, aristokratický, šlechtický, vznešený. Spolehlivou informaci, jak přišlo ke svému jménu, nedostanete ani v Montepulcianu. Možná bude zdrojem pro pojmenování Nobile jeho obliba u bohatých vrstev v minulých staletích. Každopádně jméno Nobile jistě přispívá ke komerčnímu úspěchu. Dnes se tohoto vína může napít téměř kdokoli – za dvacet euro koupíte „riservu“, která zraje nejméně tři roky v dubových sudech a další dva v láhvi. Vino Nobile nemá kolísavou úroveň jako Chianti a u „riservy“ se můžete na vysokou kvalitu spolehnout. Nobile je bezesporu ideální k dlouhé archivaci, takže nepospíchejte.

Nobile se skvěle hodí ke šťavnatému bifteku alla Fiorentina, ke zvěřině a pečeným masům. Je to elegantní, harmonické víno rubínové barvy (po zestárnutí probleskuje oranžová) s dokonalou, plnou chutí připomínající švestky či ostružiny. Zaujme majestátní vůní vanilky a koření. Nejlepší ročníky doslova nabízejí příležitost k meditaci a filozofickému zamyšlení – však se mu říká také „Vino da Meditazione“. Z posledního desetiletí vynikají na pětihvězdičkové stupnici ročníky 2006 a 1999 s nejvyšším označením – výjimečné. Ale jen o hvězdičku méně, tedy čtyři, mají ročníky 2005, 2004, 2003, 2001, 2000 a 1998 (mladší vína ještě nejsou ohodnocena, víno musí roky zrát). V Čechách se v poslední době objevily lahve ročníku 2002, který má nejhorší hodnocení za poslední dvě desítky let. Nobile není nikdy lehké víno a před servírováním by se rozhodně mělo nadýchat v široké karafě.


Montepulciano, kamenné toskánské městečko

Montepulciano není Montepulciano

Čtenář možná namítne, že Montepulciano prodávají levně v našich supermarketech. Ale kdeže! Tohle pití nevalné kvality, prodávané pod názvem Montepulciano d´Abruzzo, není ani z Montepulciana ani z Toskánska. Vino Nobile di Montepulciano s ním nemá nic společného. A v samotném Montepulcianu – a dokonce ze stejné odrůdy – produkují ještě Rosso di Montepulciano. Do Nobile však tomuto vínu chybí několik „maličkostí“. Např. je vyráběno z méně kvalitních hroznů, které se nehodily pro Nobile, a také nezraje roky v dubových sudech. Jednoduše řečeno, záludné jsou cestičky vedoucí nezkušeného k těm nejlepším vínům. Hlavní odrůdou, z níž se Nobile vyrábí (až 80 procent), je Sangiovese, přesněji její klon Prugnolo. Jméno pochází ze švestky (prugna) a především barva hroznů ji připomíná. Odrůdu Sangiovese, jak napovídá již jméno – Sangue di Giove znamená krev Jupiterova – pěstovali již staří Římané. A ti měli k vínu kladný vztah, vždyť učili pěstování révy i předky dnešních Francouzů.

V šedesátých letech minulého století bylo v Itálii zavedeno hodnocení vín, jehož smyslem bylo upřednostnění kvality před kvantitou. Označení DOCG dnes v Itálii užívá více než dvacítka vín (samozřejmě především toskánských). Zkratka znamená Denominazione di Origine Controllata e Garantita a lze ji jednoduše přeložit jako záruku původu a druhu s určitým spolehnutím se na kvalitu. Tímto symbolem se právem chlubí i Vino Nobile di Montepulciano. V Toskánsku – a tedy i v celé Itálii – mu kvalitou, slávou a tradicí konkuruje Brunello z blízkého Montalcina.


Vino Nobile nemá kolísavou úroveň jako Chianti a u „riservy“ se můžete na vysokou kvalitu spolehnout.

V paláci Contucciů

Čím by bylo Montelpulciano bez Vina Nobile? Okouzlujícím kamenným městem, které bylo osídleno již Etrusky a Římany a poprvé jsou o něm zmínky v dokumentu z roku 715. Centrem Montelpulciana je náměstí Piazza Grande přestavěné v 16. století. Již z té doby pocházejí paláce nejstarších vinařských rodin Contucciů, Avignonesiů, Crocianiů, Gattavecchiů. Palác Contucciů najdete přímo na Piazza Grande. Contucciové návštěvníky rádi nechají vklouznout do sklepů a kochat se sudy vína, z nichž zraje Nobile. Nejstarší láhev sklepů, o které se již 40 let stará svým umem pan Adamo Pallecchi, prý pochází z roku 1887. Šedesát procent prodeje Nobile probíhá přímo v Montepulcianu, zbytek se prodává do celého světa včetně Japonska či USA. Contucciové patří mezi zakladatele slávy Vina Nobile, jak dokazují dokumenty, medaile a osvědčení z minulých století. Jejich předci patřili k předním hodnostářům města již ve 14. století. Městečkem nelze projít bez degustace. Před vchody do vinoték či enoték (z řečtiny) jsou vystaveny láhve Vina Nobile (často v kombinaci s Rosso Montepulciano) v balení i s cenou. A pokud by těch ochutnávek bylo příliš, Contucciové své hosty rádi ubytují, co si dopřát třeba lůžko pod baldachýnem a la 17. století.

Z Montepulciana nelze odjet bez zásoby Vina Nobile. Vždyť kdo by se doma svým hostům nechtěl pochlubit toskánskou perlou, které holdovali papežové již před staletími a nazývali ho „králem toskánských vín“.

Ukázka z knihy: Voltaire – Candide neboli optimismus (překlad Radovan Krátký)

Rozhovor s A. Contuccim o vinařství v Toskánsku:
Moji předkové pěstují víno od 12. století