Den 1: Praha – Alba

Přes 1200 kilometrů, ráno autem z Prahy, večer v Piemontu, ubytování v Albě, odkud je to do vinařských center co by kamenem dohodil. Barbaresco je vzdálené asi sedm kilometrů, Barolo a La Morra patnáct. Čekají nás ve třech vinařstvích:
Barale Fratelli, Barolo
Domenico Clerico, Monforte d´Alba
Bruno Rocca, Barbaresco
Třikrát seznámení s jejich životem, prací, víny, třikrát degustace.
Ubytování v centru Alby, večer první posezení v jednom z příjemných místních barů. Bohužel, končí se brzy, ve 22:30, 23:00, už je všude zavřeno. Bar I Malpensanti, první Barolo, první Barbaresco, menší chuťovky k vínu, masové kuličky, pohoda. Poté bar 100 vini a druhé Barolo.

Den 2: Barbaresco, Barolo

Barbaresco, návštěva vinařství Bruno Rocca. Barbaresco, to je téměř „pár“ domů, možná stejný počet vinařských sklepů, méně než tisícovka obyvatel. Barbaresco, jeho půda a rodina Rocca, vytvářejí nerozbitné pouto po více než dvě století. Notářské dokumenty z 19. století dokládají přítomnost rodiny Rocca v Barbarescu od roku 1834. V roce 1958 koupil „nonno“ Francesco jednu z nejprestižnějších vinic v Barbarescu – Rabajà. Její víno ochutnáme, pod stovku eur jeho cena neklesá.


Monviso, nejvyšší hora Kottických Alp


Barbaresco


Degustace v Barolu


Ohromující výhled z vinic v Barbarescu

V Barbarescu a blízkém okolí několik kilometrů tam a na druhou stranu lze objevovat řadu menších i větších vinařských rodin a sklepů. O den dříve v baru I Malpensanti jsme ochutnali víno Roccalini, což podnítilo myšlenku navštívit sídlo Cascina Roccalini. Přijal nás Paolo, kterému dle jeho slov všichni říkají Roccalini, ovšem jmenuje se Veglio. Paolo si zachovává řemeslný a tradiční styl, je prvním z rodiny, kdo se věnuje vínu, jeho vášeň a chuť vytvářejí báječná vína. Sklep je jedním z nejstarších v Barbarescu, pochází ze 17. století. Nejen ochutnávka vína, šest eur stojí podívaná z místní věže, volit lze mezi výtahem a 70 schody, výhled do všech stran je ohromující. Zasněžené Alpy, pod nimi vinice.

Barolo, vinařství Fratelli – rodina Barale Fratelli sdílí svůj osud již 150 let a pokračuje v tradici velkého Barola, schopného přetrvat v čase, to se dočteme na jejich webových stránkách. Za ochutnání nepochybně stojí jejich Barolo z vinice Bussia v Monforte d'Alba.

Den 3: Barbaresco, Neive

Pokračujeme v objevování místních vinařství a vín. Obvykle je podstatné objednat si návštěvu a degustaci nějaký den dopředu, nejednou se ale vydaří i nahodilá návštěva, jednoduše, jedete kolem, intuice velí zastavit. Takto to bylo a báječně dopadlo ve vinařství Francone v Neive. Mezi sluncem nasvícenými kopci Langhe a co by kamenem dohodil od Barbaresca, již pátá generace rodinného podniku rozvíjí ta nejlepší vína. Ochutnali jsme postupně tři bílá a tři červená, včetně vinice Gallina, jedna z historických Cru z Barbaresca, produkuje vína s nezaměnitelným charakterem, díky alchymii interakce mezi vápenitou půdou, jižní expozicí a ideálním mikroklimatem. Procházka cantinou, jak se v Itálii říká sklepům. Vyzkoušeli jsme i Cascina Morassino a La Spinona.

V Barbarescu stojí za návštěvu Enoteca v bývalém kostele. Není to stovky a stovky let starý kostel, postavili ho v roce 1833. V současnosti enoteca regionale, za 10 eur možnost ochutnávky šesti vzorků především Barbaresca, v nabídce na zakoupení stovky vín.


Alpské pozadí


V cantině vinařství Francone


Cascina Morassino patří k menším, což neznamená, že jejich vína k méně chutným


Pochybuje někdo, že je to vinařský kraj… novodobý Díogenés

Den 4: Monforte d´Alba, Barolo, La Morra

Již dopoledne návštěva vinařství Domenico Clerico. Po těžkých časech 2. světové války vznikla typická malá piemontská farma, asi 4–5 hektarů půdy. V současnosti to ovšem není typická malá piemontská farma. Na druhou stranu, možná typická ano. Od druhé poloviny minulého století se v Piemontu rozvíjelo množství vinařství a Domenico Clerico a jeho Barola patří k nejlepším. Sídlo vinařství nedaleko Monforte d´Alba je úchvatné, výhled na vinice v okolí i na zasněžené alpské vrcholy v pozadí.


Vinařství Domenico Clerico


Výhled na vinice a Alpy z vinařství Domenico Clerico


Monforte d´Alba


Jedno z mnoha vinařských zákoutí v Monforte d´Alba

Odpoledne vinařská vesnice za vinařskou vesnicí, La Morra, Barolo atd.

Už Plinius Starší, známý římský filosof a autor přírodovědné encyklopedie antického Říma Naturalis historia (ten, který zahynul při pozorování výbuchu Vesuvu a je po něm pojmenována tzv. Pliniovská erupce) psal, že se v kraji kolem města Alba Pompeia, tedy dnešní Alby, pěstuje výborné víno. Někdy na přelomu prvního a druhého tisíciletí se rodila La Morra, název údajně pochází ze slova „loci murrae“ – plot pro ovce, které chovali mniši benediktinského řádu. Necelé tři tisícovky obyvatel a více než 70 vinařů a sklepů. La Morra je vlastně malá vesnice protkaná vinařskými sklepy.

Barolo má necelou tisícovku obyvatel, stejnojmenné slavné víno mu ovšem dodává kouzlo. Vesnici zdobí starý hrad, jehož historie prý začíná někdy v 10. století, ovšem písemné historické dokumenty o tom nejsou. Tehdy král Berengar I., bránící svou zemi proti nájezdům Maďarů a Saracénů, povolil místnímu feudálovi postavit hrad. První písemné zmínky o hradu jsou až ze 13. století, odkdy regionu vládla rodina Falletti. V současnosti je na hradě muzeum vína, co jiného by se v Barolu dalo čekat (více o muzeu ve druhém díle). V Barolu se víno pije všude. Vinařství vedle vinařství, bar za barem.

V Albě jsme si oblíbili malý bar/krámek Il Gourmet della Maddalena. Tři stoly, prodejna vín, sýrů, lze posedět, objednat něco malého k jídlu, například tajarin al ragú (vyzkoušeno, vynikající) nebo si nechat nakrájet úžasné pecorino. Příjemná obsluha s úsměvem, nelze pochybit.