Více než dvě stě dní v roce zalévá slunce hladinu Lago di Garda. Nuže, vzhůru na pohupující se vlny. V neobvyklém dopoledním bezvětří spíše vlnky, pro začátečníky bez zkušeností plavení se na katamaránech možná lepší, než odpolední vítr Ora, který hladinu jezera přece jen více rozčeřil. Instruktora jsme našli snadno, společnost Sailing Du Lac sídlí hned na břehu nedaleko centra Riva del Garda. Přidělený instruktor nebyl na první pohled žádný mořský vlk, někdo, o kom nebude člověk pochybovat, že vlny zvednuté větry z hor, by ho vystrašily. Naopak, dívka kolem pětadvaceti, s katamaránem si ale tykala. Kdo se bojí katamaránu, na výběr je windsurfing, kajak, canyoning nebo stand up paddle, což je pádlování ve stoje – člověk stojí na surfu a pádluje (tato „zábava“ pochází údajně z Polynésie). Užívat si na katamaránu nepatří k nejlevnějším zábavám, ale místní hotely nabízejí různé balíčky ubytování spojené s výukou na katamaránu, zapůjčením horského kola apod. Více na stránkách www.sailingdulac.com.

Více o širokých možnostech aktivní dovolené u jezera v článku:
Lago di Garda – dovolená pro sportovce i rodiny s dětmi

Cyklostezek není v okolí Lago di Garda bezpočet, ale stovky kilometrů to jsou a vyberou si i nejnáročnější. Stránky www.gardatrentino.it nabízejí třináct cyklostezek (http://www.gardatrentino.it/it/percorsi-mountain-bike-lago-garda/). Jedna z nich vede z pulzujícího Riva del Garda o 600 metrů výše k jezeru Ledro. První část cyklostezky vede pěšinami a tunely ve skalách vysoko nad vodami jezera Garda (báječné výhledy na okolní hory zalité sluncem, Riva del Garda v pozadí i plážičky hluboko dole), cesta ale není nebezpečná, přestože betonové zábrany jsou někde vystřídány jen lanem a v některých úsecích jakákoli ochrana před zřícením chybí. Pěšiny jsou dostatečně široké a jen extrémní neopatrnost by mohla vést k smrtelným úrazům. V klidném údolí Ledro, které spojuje s Riva del Garda i silnice, je několik hotelů a kempů, a atmosféra je vhodná pro ty, kteří preferují klid lesů a hor. Břehy jezera Ledro byly osídleny již v pravěku, podrobné informace o nálezech a vykopávkách nabízí místní archeologické muzeum. Mimochodem, kolo lze vyvézt i nedalekou lanovkou z Malcesine na Monte Baldo (www.funiviedelbaldo.it) až do výše téměř 1800 metrů.


.
.
.

Letní Trentino odjakživa lákalo umělce okouzlené jeho skalními věžemi a jezery. Na svých italských cestách se u Lago di Garda zastavil Albrecht Dürer, pobýval tu Franz Kafka i malíř Giuseppe Dallabrida, který proslul obrazy místní krajiny. Hory Trentina jsou rájem pro milovníky via ferrat a pravými perlami regionu jsou místní jezera, jejichž vody jsou temně modré jako egyptské noci, jak je popisoval před sto lety Douglas Freshfield, prezident londýnské Královské geografické společnosti.

Trentino, přestože je domovem adrenalinových dobrodružství, nabízí zároveň pokojnou italskou středomořskou atmosféru. Riva del Garda není kamenné krajkoví, do něhož jsou oblečeny benátské paláce, ale prosté domy se zavřenými okenicemi, hezkých barevných fasád, pod okny stolky, protože nikde nemůže chybět kavárna, restaurace či jiný druh pohoštění, to by nebyla Itálie a středomořská atmosféra. Malebné prostředí, jež neváhá člověka s potěšením vítat. A když slunce vysvitne nad těmi kopci svírajícími hladinu jezera, hemžení lidí v restauracích a na trávnících na břehu je přebohaté, je to jako na pláži někde u moře stovky kilometrů jižněji.


.
.
.
.
.

Po outdoorovém vyžití přicházejí pravé italské vlahé večery, které člověk vnímá všemi smysly, stačí jen posedět na břehu jezera na hlavním náměstíčku Piazza 3 Novembre s věží Apponale, na balkóncích na ten ruch shlíží v klidu odpočívající Italové a Italky. Nebo se vrhnout bez cíle do úzkých uliček, Riva del Garda není velké město, těch uliček tolik není, nelze nikdy zabloudit. V Trentinu se rodí báječná vína včetně unikátního Teroldego Rotaliano DOC, kterému se nedaří nikde jinde než v údolích severně od hlavního města regionu Trenta. Právě Teroldego jsme v Riva del Garda pravidelně ochutnávali, víno rubínově červené intenzivní barvy s fialovými odlesky, vůní fialek, malin i pražených mandlí.