články

Pohodová koloniální kráska Antigua Guatemala (1. díl)
10.04.2018
GUATEMALA - Články GUATEMALA

Pohodová koloniální kráska Antigua Guatemala (1. díl)

Ráno na pražském letišti Václava Havla, večer v penzionu Casa Elena v koloniální krásce jménem Antigua Guatemala. Dle názoru mnohých je Antigua nejkrásnějším městečkem Střední Ameriky, v Guatemale neexistuje srovnatelné. A zároveň – přestože je Antigua turistickým místem – se nám v ní otevřel mayský svět, samozřejmě nikoli naplno, ale i tak to bylo otevření fascinující, mayské minulosti i současnosti.


Komerční prezentace:Poznávejte Maltu a studujte angličtinu
27.03.2018

Komerční prezentace:
Poznávejte Maltu a studujte angličtinu

Malta je nejmenší členskou zemí Evropské unie – uprostřed Středozemního moře přibližně 300 km od afrického pobřeží. Hlavní město Valletta je nepochybně jedním z nejmenších hlavních měst světa, měří 600×1000 metrů. Nese zdánlivě ženské jméno, bylo ale vidinou odhodlaných mužů, jejichž příběh je jedním z nejhrdinštějších dobrodružství, jaké za tisíce a tisíce let napsaly dějiny válečnictví. V současnosti se na Maltě neválčí, baví se a studují zde mladí i starší z celé Evropy. Připojte se. A nechte si vyprávět, co si nesmíte na Maltě nechat ujít…


Guatemalský deník: Den 15 – Rozloučení s Guatemalou
24.03.2018
GUATEMALA - Články GUATEMALA

Guatemalský deník: Den 15 – Rozloučení s Guatemalou

Jednoduše řečeno, v Guatemale (a v Chiapasu) se nám otevřel mayský svět, samozřejmě nikoli naplno, ale i tak to bylo otevření fascinující – mayské minulosti i současnosti.


Komerční prezentace:Nejžhavější cestovatelské destinace pro rok 2018
22.03.2018

Komerční prezentace:
Nejžhavější cestovatelské destinace
pro rok 2018

I jednotlivé destinace a země vcházejí a vycházejí z módy. Čas od času se do popředí dostane pár koutů světa, které se stanou jakousi cestovatelskou mekkou pro dobrodruhy, ale i obyčejné sezónní turisty. Zkušení cestovatelé, odborníci na cestovní ruch nebo samotní představitelé jednotlivých zemí se snaží odhadnout, které oblasti budou v nejbližší době mezi turisty nejpopulárnější. Takových žebříčků je celé množství, a ne vždy se shodnou. Své favority přidáváme i my. Kterých 5 zemí nebo oblastí stojí za to v roce 2018 navštívit?


Řím – 10krát z Věčného města: Forum Romanum (10. díl)
26.02.2018
ITÁLIE - Články ITÁLIE

Řím – 10krát z Věčného města:
Forum Romanum (10. díl)

Nejstarší památky římského fóra pocházejí z nejdávnějších časů římského království, z 8. a 7. stol. př. n. l. Forum Romanum je výlet hluboko do římské historie, za prvními kroky města, jehož původ – jak popisuje Livius – je v hořící Tróji. V každém, kdo do těch úchvatných ruin vstoupí, se probouzejí představy, jaký byl ten Řím, když po jeho dlažbě chodili Gaius Julius Caesar, Seneca nebo Vergilius. A ještě dávněji král Tarquinius Superbus.


Zimní Boubín pod sněhovou pokrývkou a v zářícím únorovém slunci
15.02.2018
ČESKO - Články ČESKO

Zimní Boubín pod sněhovou pokrývkou
a v zářícím únorovém slunci

Od železniční stanice Kubova Huť je to nahoru na Boubín přibližně 4 kilometry po modré značce, výškový rozdíl je zanedbatelných 367 metrů, to člověk ani nepozná. Podél cesty zamlžený zasněžený les, jehož popadané stromy navozují dojem známého Boubínského pralesa, ovšem ten je kus dále na jižním svahu Boubína. Výhled z dřevěné boubínské rozhledny je okouzlující, panorama Šumavy, Plechý, Třístoličník, Boubínský prales. A někde tam dole ve skalách se prý ukrývají boubínští rytíři.


Milan Jána: Proč Guatemala? Kvůli místním mayským komunitám.
07.02.2018
GUATEMALA - Články GUATEMALA

Milan Jána: Proč Guatemala? Kvůli místním mayským komunitám.

Milan Jána je tulák srdcem i duší, táhne ho to do všech světových stran, a udává, že na cestách strávil více než sedm let života. V současné době pracuje jako průvodce na volné noze, organizuje a průvodcuje vlastní turistické výpravy a expedice. Jednou z jeho oblíbených zemí je středoamerická Guatemala. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o svém prvním překročení guatemalských hranic před 15 lety, cestování proslulými guatemalskými chicken busy, bezpečnosti v zemi a přepadení na sopce Agua i o setkání s mayským světem a tradicemi.


Olga Vilímková: Guatemala je nejautentičtější zemí Střední Ameriky
30.01.2018
GUATEMALA - Články GUATEMALA

Olga Vilímková: Guatemala je nejautentičtější zemí Střední Ameriky

Olga Vilímková je autorkou řady knih o indiánech Latinské Ameriky, např. Mayové, Učitelkou v Peru, Peruánské mýty a tradice podle vyprávění indiánů. Zároveň publikuje i jazykové učebnice – Základy jazyka kečua a Španělština na cesty do Latinské Ameriky. Guatemala je podle jejího názoru nejkrásnější zemí Střední Ameriky, do které podnikla množství výprav sama, se studenty i jako průvodkyně turistů. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví o ztracených městech v peténské džungli, o hrůzách občanské války, mayské kultuře, i o tom, jakou knihu čte nejraději u mayských pyramid.


Évora Monte – kam až oko z věže dohlédne, všude to pravé Alentejo
22.01.2018
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Évora Monte – kam až oko z věže dohlédne, všude to pravé Alentejo

Vesnice Évora Monte je vzdálená 30 kilometrů severovýchodním směrem od Évory, jakoby ztracená uprostřed Alenteja. Už zdaleka je ze silnice vidět hrad dominující svým postavením na kopci širokému okolí. Zdi hradu zdobí uzly dynastie Braganzů, jeden ze symbolů jejich moci. Z věže hradu je úchvatný výhled dolů na bílou vesničku schovanou v hradbách a… Alentejo. Tam, kde v minulosti bránily hrad (či pevnost) dělostřelecké baterie, se turisté kochají krajinou Alenteja, na první pohled až vyprahlou, bez čerstvé zeleně, zvláště na konci léta. Ne každého krajina Alenteja osloví, má ovšem své kouzlo a řád.


Fátima křesťanská, Fátima komerční
15.01.2018
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Fátima křesťanská, Fátima komerční

Netuším, jak vypadala portugalská Fátima před rokem 1917, pravděpodobně o existenci obyčejné vesnice se dvěma tisíci obyvateli věděl málokdo i v samotném Portugalsku. Současná Fátima má ovšem daleko do idylické staré vesničky, naopak, Fátima je spíše místem komerčního nevkusu. Jakmile věřící opustí posvátný areál a vkročí do ulic města, hotel vedle hotelu, obchod se suvenýry s náboženskou tématikou vedle obchodu se suvenýry s náboženskou tématikou. Panna Maria všech velikostí a z mnoha materiálů, Ježíš Kristus všech velikostí a z mnoha materiálů, sem tam restaurace a wellness.


Obidos: Půvabné městečko portugalských královen z kilometr dlouhých hradeb
29.12.2017
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Obidos: Půvabné městečko portugalských královen z kilometr dlouhých hradeb

Obidos byl po dlouhá staletí královským svatebním darem. A královny své městečko milovaly, nepochybně též díky jejich péči je i ve 21. století Obidos plný malebných a romantických zákoutí. Pouze poněkud přeplněných. Nejkrásnější pohled na Obidos je z jeho více než kilometr dlouhých hradeb. Nuže, vzhůru na hradby Obidosu.


Vila Viçosa: Mramorová kráska Braganzů
23.12.2017
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Vila Viçosa: Mramorová kráska Braganzů

Vila Viçosa je nejelegantnějším městečkem tzv. portugalského mramorového trojúhelníku. Mramor v jejích ulicích potkáváme na každém kroku. Pro místní je běžným materiálem, z něhož jsou i lavičky na centrálním Praça da República. Vila Viçosa se honosí přezdívkou Princesa do Alentejo, což jistě není nutné překládat.


Klášter Alcobaça: Vejde se celý vůl do komína, nebo nevejde?
14.12.2017
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Klášter Alcobaça: Vejde se celý vůl do komína, nebo nevejde?

Klášter Alcobaça patří k nejkrásnějším dílům portugalské historie a byl v roce 2007 zařazen mezi tzv. 7 portugalských zázraků. Alcobaça byla jedním z prvních klášterů cisterciáckého řádu v Portugalsku, byla založena v roce 1153 na paměť dobytí Santarému prvním portugalským králem Afonsem Henriquesem. V posledních staletích je známá nejslavnější portugalskou kuchyní a nejdramatičtějším portugalským příběhem o lásce a pomstě.


Seznamte se: Tristan Otto
04.12.2017
NĚMECKO - Články NĚMECKO

Seznamte se: Tristan Otto

Co lze stihnout za jeden šedivý podzimní den v Berlíně? V několika světoznámých muzeích se vrátit časem zpět o tisíce až stovky milionů let. V Pergamonském muzeu uvidíte mj. proslulou babylonskou Ištařinu bránu a trhovou bránu z Milétu, v Egyptském muzeu neméně známou bustu královny Nefertiti a v Muzeu přírodní historie jedinou kostru Tyrannosaura rexe stále vystavenou v Evropě. Jmenuje se Tristan Otto.


Coimbra: Sé Velha, co nezaplňuje katedrála, zabírají auta
27.11.2017
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Coimbra: Sé Velha, co nezaplňuje katedrála, zabírají auta

Snad nejhezčím místem, kde zvolit v Coimbře ubytování, je malé náměstí, které téměř celé zaplňuje katedrála – Sé Velha. Co nezaplňuje katedrála, zabírají auta. A přes ta početná auta je to půvabné místo s úžasnou atmosférou. Jako bychom spali uprostřed portugalské historie. Té dávné i té novější 20. století. Asi se mi ještě nikdy tak nelíbil pohled na zaparkovaná auta, která navíc berou domácím i cizím to málo prostoru.


Conímbriga: Svět římských mozaik
20.11.2017
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Conímbriga: Svět římských mozaik

Conímbriga je nejlépe zachovaným římským městem v dnešním Portugalsku a její ozdobou je nebývalé množství barevných podlahových mozaik. Podle velikosti amfiteátru se odhaduje, že Conímbriga měla více než 10 tisíc obyvatel. Ti nejbohatší stavěli domy jako Casa dos Repuxos – Dům fontán, v jehož peristylu se zachovala originální vodní infrastruktura, v současnosti se její restaurované fontány rozehrají po vhození mince 50 centů. Fontány ve vodní zahradě jsou obklopeny mozaikami, kromě geometrických vzorů představují i lovecké či mytologické scény.


Divoká Praia São Jacinto: Tady se posaď a vydechni, člověče
13.11.2017
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Divoká Praia São Jacinto:
Tady se posaď a vydechni, člověče

Kdo vyhledává pláž, na níž se pobaví u baru s tisícem přátel, kde se téměř nelze posadit, protože všude někdo sedí a není kam, bude zklamán. Praia São Jacinto taková není, je intimní, voní oceánem, tady člověk neříká nic a v tichu se odevzdá divoké přírodě a její nezkrotné kráse. Ovšem tichá pláž São Jacinto není, bouřící oceán je hlučný a promlouvá k člověku svou děsivou silou.


Aveiro: Moliceiros uprostřed portugalské secese
06.11.2017
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Aveiro:
Moliceiros uprostřed portugalské secese

Aveiro je zdánlivě přímořské město, vlastně člověka ani nenapadne, že není u moře, ale „pouze“ na řece, která se o kus dále vlévá do oceánu vzdáleného téměř devět kilometrů. Voda je vládkyní Aveira, ovšem nepředstavujme si, že Aveiro je protkané kanály, nejsou to Benátky. Kanály jsou vlastně pouze čtyři v centru města – Canal Central, Canal das Piramides, Canal de S. Roque a Canal de Cojo. A plují po nich půvabně barevně pomalované loďky zvané moliceiros.


Marvão – Castelo de Vide: Pěšky po středověké stezce
30.10.2017
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Marvão – Castelo de Vide:
Pěšky po středověké stezce

Značená trasa PR3 mezi Marvãem a Castelem de Vide je nejpřitažlivější stezkou v Serra de São Mamede. Dvě vesnice dodnes spojuje stará středověká cesta vydlážděná nepravidelnými kameny. Stojíte-li na věži hradu v Marvãu, vidíte v dálce na kopci bílé domky Castela de Vide, a asi každého napadne, že by to mohl být fajn výlet.


Castelo de Vide: Menir da Meada a megalitický ráj v Serra de São Mamede
23.10.2017
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Castelo de Vide: Menir da Meada a megalitický ráj v Serra de São Mamede

Serra de São Mamede je jedním z nejkrásnějších koutů Portugalska. Pohoří se zvedá z horkých rovin severního Alenteja a táhne se přibližně 25 kilometrů podél španělských hranic (severně a jihovýchodně od města Portalegre). Krajina São Mamede je okouzlující a zdobí ji bílé vesnice položené na kopcích nebo doslova na skalách jako Castelo de Vide a Marvao.


Nalezené položky: 813 « První | < Předchozí | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.