články

Bílá Opava: „Náročná turistická stezka“ k Velkému vodopádu
13.06.2019
ČESKO - Články ČESKO

Bílá Opava: „Náročná turistická stezka“ k Velkému vodopádu

Bílá Opava pramení na jižním svahu Pradědu – nejvyšší hory Hrubého Jeseníku. Její horní tok vytváří četné vodopády, peřeje a tůně a patří k nejatraktivnějším výletům v Hrubém Jeseníku. Od chaty Barborka vede modře a žlutě značená stezka hlouběji a hlouběji do kaňonu, kterým bystřina překonává 500 metrů převýšení a na přibližně pěti kilometrech padá až do Karlovy Studánky.


Komerční prezentace:Hora křížů, odpor a napětí
10.06.2019

Komerční prezentace:
Hora křížů, odpor a napětí

Zapomeňte na Řím nebo Jeruzalém. Jestli někde ucítíte sílu kříže jako symbolu odhodlání, vůle, cti a lidského boje proti zlu, tak na Hoře křížů v Litvě. Když jsme sem dorazili s partou kamarádů, vyrazilo nám to místo dech.


Komerční prezentace:Orientální Marrákeš – kejklíři, hadi a lidoví vypravěči
05.06.2019

Komerční prezentace:
Orientální Marrákeš – kejklíři, hadi a lidoví vypravěči

Hadí oči hypnoticky sledují oči muže sedícího před ním. Černé tělo je vysoce vztyčené a roztahuje se do mohutných rozměrů. Stojíme kolem a sledujeme krásnou kobru a vystoupení „zaříkávače hadů“. Těmi je placaté náměstí plné. A nejen jimi. Kejklíři, lidoví vypravěči, bubeníci a v barevných oblečeních ozdobení prodavači s vodou vám zpříjemní procházku městem. Vlastně celé náměstí Djemaa El Fna je takovým velkým pouličním divadlem.


Praděd: V mrazivém panství Altvatera a zvonku vousatého
29.05.2019
ČESKO - Články ČESKO

Praděd: V mrazivém panství Altvatera
a zvonku vousatého

Praděd je pátou nejvyšší horou České republiky, na níž – jak se všude dočteme – panuje nejdrsnější podnebí. Průměrná roční teplota se pohybuje kolem 1 °C, takové teploty nejsou výjimečné ani v letních měsících. Bezvětří Praděd nezná, možná několikrát za rok. Ovšem, když svítí slunce a vítr se utiší, výstup na vrchol Pradědu je pohodlnou radostí i pro děti a seniory.


Koněpruské jeskyně – 400 milionů let zpět do tropických časů
20.05.2019
ČESKO - Články ČESKO

Koněpruské jeskyně – 400 milionů let zpět do tropických časů

Čtrnáct veřejnosti přístupných jeskyní na území České republiky má ve své odborné péči Správa jeskyní ČR. Jednou z nich jsou Koněpruské jeskyně pouze 30 kilometrů jihozápadně od Prahy, které jsou nejdelším jeskynním systémem v Čechách. V dávných dobách, kdy tam nahoře vládlo tropické klima, tvořily se pod zemí krápníkové opálové útvary nazývané Koněpruské růžice. Jsou světovým unikátem, v žádné jiné jeskyni podobné růžice s masivními akumulacemi opálu nenajdete.


Komerční prezentace:Jak si užít Prahu
16.05.2019

Komerční prezentace:
Jak si užít Prahu

Praha je všeobecně považována za jedno z nejkrásnějších měst v Evropě. Historické centrum města s jedinečným panoramatem Pražského hradu je lákadlem pro miliony turistů nejen z celého světa, ale také ze všech koutů naší republiky. Někteří z nich se kromě procházek Prahou vydávají k hradu Karlštejn, který byl původně založen jako reprezentační sídlo krále Karla IV.


Šrí Lanka: Pijákem palmového vína na tamilském ostrově Nainativu
12.05.2019
ŠRÍ LANKA - Články ŠRÍ LANKA

Šrí Lanka: Pijákem palmového vína na tamilském ostrově Nainativu

Ostrůvek Nainativu najdeme na mapě na úplném severu Šrí Lanky, do Indie, co by jeden kamenem dohodil. V hotýlku v Jaffně dostáváme tip na ochutnání tamní kallu, což nebude nic jiného než palmové víno. A vypadá to, že zábavná bude nejen ochutnávka, ale také cesta. Nejprve se autobusem dostáváme do Kurikattuwanu na ostrově Pungudutivu, odkud snad každou hodinu pendlují lodě na Nainativu a zpět. No, lodě…


Mumlavský vodopád: Za mumlající bouřící vodou do Krkonoš
11.04.2019
ČESKO - Články ČESKO

Mumlavský vodopád: Za mumlající bouřící vodou do Krkonoš

Mumlavský vodopád patří k nejnavštěvo­vanějším v České republice. Především díky snadné dostupnosti, z harrachovského autobusového nádraží je to přibližně kilometr po pohodlné a dostatečně široké asfaltové cestě. Je tak přístupný rodinám s kočárky, na kole atd.


Recenze:Turistický průvodce Kambodža
01.04.2019

Recenze:
Turistický průvodce Kambodža

Pro milovníky aktivní turistiky a poznávání vydali v nakladatelství JOTA do češtiny přeloženého průvodce Rough Guides – Kambodža. Kdysi byla domovem jedné z nejvelkolepějších asijských civilizací – mocné Khmerské říše. V současnosti lákají její legendární chrámy miliony návštěvníků z celého světa.


Zámek Lednice: Dědictví Lichtenštejnů a plavba po ramenech Dyje
28.03.2019
ČESKO - Články ČESKO

Zámek Lednice: Dědictví Lichtenštejnů a plavba po ramenech Dyje

Zámek Lednice je druhým nejnavštěvovanějším zámkem v České republice, v loňském roce si ho prohlédlo téměř 400 tisíc hostů. Prohlídku zámku a rozsáhlého parku lze okořenit i plavbou po ramenech Dyje. Společnost 1. Plavební odstartovala již 21. sezonu a na jejích lodích si můžete užít plavbu na dvou trasách – kratší od Maurské vodárny k Minaretu a delší od Minaretu k Janovu hradu.


Tunisko: Brána do arabského světa
17.03.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Tunisko: Brána do arabského světa

Tunisko je arabskou zemí vhodnou pro začátečníky. Cestování např. Egyptem, Alžírskem, Jemenem nebo Irákem nelze v současnosti z bezpečnostních důvodů doporučit, a to především cestování individuální. Tunisko je tak bránou do arabské kultury a způsobu života, navíc i bránou na Saharu, na jihu Tuniska jsou písečné duny největší pouště světa vskutku za humny.


Kartágo: V římských lázních Hannibalova města
10.03.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Kartágo: V římských lázních Hannibalova města

Kartágo. Jméno, které v myslích vyvolává ozvěnu předlouhé a krvavé historie světových dějin. Historie plné na svou dobu mimořádné mořeplavecké zdatnosti i krutých válek bez slitování. Co zůstalo v Kartágu, v současnosti na předměstí Tunisu, až do 21. století? Vždyť římští dobyvatelé a zároveň kati dokonali zničující zkázu, když nejen vyvrátili hradby Kartága, ale punskou metropoli srovnali se zemí, aby již nikdy nepovstala a dějiny na něj zapomněli.


24.02.2019

Komerční prezentace:
Kam letět v zimě k moři?
Známe nejlepší místa.

Rozbředlý sníh, špína, vítr a depresivní šeď. I to jsou neodmyslitelné součásti české zimy. Ve velkých městech obzvlášť. Přitom sluníčko a teplo je v dnešní době vzdálené jen pár hodin letu. Co se vydat třeba na Kapverdy, do Egypta nebo do oblíbené Dubaje?


Tunis: Čtvrť Sidi Bou Said a toulání medínou
21.02.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Tunis: Čtvrť Sidi Bou Said a toulání medínou

Tuniská medína bývá přeplněná, ovšem co jiného od medíny očekávat. V uličkách medíny se dá snadno ztratit, medína je labyrint, za pár okamžiků člověk neví, ze kterého směru přišel. Nevadí, najednou se prostě ocitnete v maličko chaotickém arabském světě. A když vyjdete ze súku a uliček plných obchodníků, jste před druhou nejstarší mešitou v Tunisku – Ez-Zitouna, v překladu Mešita olivovníku.


Recenze:Turistický průvodce Skotsko
18.02.2019

Recenze:
Turistický průvodce Skotsko

Květen bývá označován za nejlepší měsíc pro návštěvu Skotska. Právě v pravý čas tedy v nakladatelství JOTA vydali pro milovníky skotské přírody i kultury do češtiny přeloženého průvodce Rough Guides – Skotsko.


Komerční prezentace:Známe TOP 6 českých snowparků, které si zamilujete
15.02.2019

Komerční prezentace:
Známe TOP 6 českých snowparků, které si zamilujete

Začínáte jezdit na snowboardu a rádi byste navštívili české snowparky? Pojďme se podívat na to, kam zajet v Čechách na hory, co vás ve snowparku čeká a na kolik vás vyjde permice.


Amfiteátr El Jem: Vítejte ve starověkém africkém Římě
13.02.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Amfiteátr El Jem: Vítejte ve starověkém africkém Římě

El Jem byl třetí největší amfiteátr antického věku a největší v Africe. Na africkém kontinentu je nejen největší, ale také nejzachovalejší. Jeho návštěvnost dosahovala až 35 tisíc diváků, vyšší mívaly pouze proslulé Colosseum v Římě a kapujský amfiteátr nedaleko Neapole, ten je ovšem v mnohem zbědovanějším stavu než El Jem. Chorvatská Pula, francouzské Nîmes a Arles, italská Verona, tam všude jsou dobře zachovalé římské amfiteátry, před žádným z nich ale nečekají na své zákazníky velbloudi. Nejen velbloudi, také blízkost saharské pouště dodává amfiteátru El Jem nádech africké exotiky.


Přes solné jezero Chott el Djerid za Prsty světla – Deglet Nour
01.02.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Přes solné jezero Chott el Djerid za Prsty světla – Deglet Nour

Jsou údajně nejlepší na světě. Nemám vážnější důvod tomuto tvrzení nedůvěřovat. Kdo ochutná Deglet Nour v Tozeuru, doma už mu nikdy nebudou dovážené datle chutnat. Za nejlepšími datlemi jsme z Douz do Tozeuru jeli naší Toyotou Land Cruiser přes solné jezero Chott el Djerid. Neuvěřitelná pláň slibující fatu morgánu, kde se pod žhnoucím sluncem rodí kamenné pouštní růže.


Zmela – kemp v saharských dunách na jižní hranici Římské říše
24.01.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Zmela – kemp v saharských dunách na jižní hranici Římské říše

Když na Saharu, tak na Saharu. Spát mezi dunami, daleko od civilizace, ve stanu v poušti. Tam, kam zabloudí snad jen kočovní Berbeři nebo účastníci Africa Eco Race, např. Lukáš Kvapil, který na své husqvarně trénoval v dunách u oázy Ksar Ghilane právě před startem na závodě po afrických cestách necestách. Zmela je nic než kemp a všude kolem písečné duny. Stany (vojenského typu), teplota v noci pod nulou. Konec světa to ale není. Tady na jihu Tuniska už začíná pravá Sahara.


Kairouan – ve čtvrtém městě islámu, které ovlivnilo svět barev
15.01.2019
TUNISKO - Články TUNISKO

Kairouan – ve čtvrtém městě islámu, které ovlivnilo svět barev

Kairouan je po Mekce, Medině a Jeruzalému čtvrté nejposvátnější město islámského světa a sedm poutí do Kairouanu se vyrovná pouti do Mekky. Tak alespoň dokolečka opakují některé informační letáky. Kairouan je ovšem také město, v němž maloval Paul Klee a které tak ovlivnilo moderní umění.


Nalezené položky: 824 « První | < Předchozí | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.