Dilema, které každoročně řeší čeští cestovatelé, výletníci a dovolenkáři – hotově, nebo kartou? Obě varianty mají své výhody a nevýhody. Neznamená to ale, že byste se plateb kartou v zahraničí měli obávat. Rozhodující je také to, jestli budete pobývat někde v resortu, kde platba kartou není problém, nebo se budete pohybovat dále od civilizace.

Je lepší MasterCard nebo Visa?

Když si zakládáte bankovní účet, většinou k němu automaticky dostanete i platební kartu. V Česku je to nejčastěji MasterCard či Visa. Obě mají několik variant – MasterCard má i karty Maestro, Visa zase Visa Electron. Rozdíl je v tom, kde všude jsou karty akceptovány. Nejčastěji jsou po celém světě přijímány klasické karty, a to jak MasterCard, tak Visa. V exotických krajinách zvažte možnost mít u sebe obě. Nezapomínejte, že karta by měla být embosovaná, zejména pak tam, kde je problém s internetovým připojením či elektřinou.

Vybírat z bankomatů v zahraničí, nebo směnit peníze doma?

Může se stát, že v zahraničí budete potřebovat hotovost, ale zrovna u sebe žádnou nebudete mít. Výběry v zahraničí vás však mohou přijít draho. Narazit můžete i na tzv. DCC, tedy Dynamic Currency Conversion (dynamický kurz), kdy vám bankomat nabídne možnost výběru v místní měně v ceně té vaší – jednoduše řečeno, informuje vás o směnném kurzu. Ale pozor, i když se takový postup na první pohled zdá být v pořádku, výběry v DCC bankomatech bývají vždy nevýhodné, proto je raději odmítejte.

V Bance CREDITAS vás nečekají žádné poplatky za platby a výběry v zahraničí. Navíc máte zdarma výběry ze všech bankomatů, i těch cizích.

Kartou můžete platit téměř všude v EU

V rámci EU hotovost téměř nebudete potřebovat, na většině míst si vystačíte s platební kartou, ať už to jsou hotely, restaurace, bary, kavárny, malá bistra nebo dokonce stánky. Neplatí to ale vždy, proto je vhodné mít pro každý případ nějakou hotovost po ruce.

Některé země jsou blokované

Ne všude ve světě kartou zaplatíte a důvodem nemusí být absence platebního terminálu. Může se stát, že terminál kartu odmítne s tím, že nemáte finanční prostředky, i když víte, že peněz je na účtu dostatek. Důvodů pro to může být několik, nejčastěji je to ale ten, že banky platební karty pro některé země automaticky blokují. A nejen banky, blokovat danou zemi může i samotná společnost platební karty (například MasterCard).

Když zemi blokuje banka, většinou máte možnost nechat si ji na požádání odblokovat. Seznam blokovaných zemí zjistíte u své banky, obecně jde o země, jako je KLDR, Írán, Sýrie, Súdán, Zimbabwe, USA nebo Kuba.

Vždy je dobré informovat banku, do jaké destinace cestujete, a rovnou si zjistit, zda vám bude karta fungovat. Jsou totiž také případy, kdy banka preventivně kartu zablokovala i pro platby v jinak neblokované zemi.

Univerzální rada, jestli je lepší platit v zahraničí kartou, nebo hotově, neexistuje. V každém případě se vždy vyplatí mít u sebe pro jistotu kromě platební karty i hotovost. Při výběru z bankomatu v zahraničí vždy odmítejte DCC. A vyplatí se nastavit si limity pro případ, že platební kartu ztratíte nebo vám ji někdo ukradne.