články

Azulejos – modrobílá krása Portugalska
11.10.2017
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Azulejos – modrobílá krása Portugalska

Portugalsko a azulejos jako by byla synonyma. Rozhlédnete-li se kdekoli v Portugalsku, všude spatříte půvabné modrobílé kachličky. Říká se jim azulejos a jejich původ lze vystopovat v arabském světě a ještě dávněji v Persii. Kouzelné barevné ornamentální vzory typické v Íránu a severní Africe byly v Portugalsku postupně od renesančních časů nahrazovány modrobílými obrazy s mytologickými, biblickými a historickými scénami. Nebo scénami ukazujícími obyčejný lidský život, např. pijáky v hospodě nebo ženy sbírající hrozny vína.


Stopy dinosaurů v portugalském Monumento Natural das Pegadas dos Dinossáurios
06.10.2017
PORTUGALSKO - Články PORTUGALSKO

Stopy dinosaurů v portugalském Monumento Natural das Pegadas dos Dinossáurios

Pouhých deset kilometrů od křesťanského poutního místa Fatima byly objeveny jedny z nejkrásnějších stop dinosaurů na evropském kontinentu. Na nakloněné skalní plošině nazvané Pedreira do Galinha jsou rozeznatelné dvě desítky stezek se stopami, jedna z nich je délkou 147 metrů údajně nejdelší stezkou s dinosauřími stopami na světě.


Soutěsky Kamenice aneb Nápady se rodí v hospodě
14.09.2017
ČESKO - Články ČESKO

Soutěsky Kamenice
aneb Nápady se rodí v hospodě

Skalnaté soutěsky řeky Kamenice nedaleko Hřenska jsou už od konce 19. století turistickým lákadlem Českosaského Švýcarska. Edmundovou a Divokou soutěskou provede hosty žlutá turistická značka, v neschůdných úsecích je provozován zpoplatněný atraktivní převoz na pramicích. V roce 2016 se na nich svezlo rekordních 360 tisíc turistů.


Jetřichovické stěny: Mariina a Vilemínina vyhlídka
10.09.2017
ČESKO - Články ČESKO

Jetřichovické stěny:
Mariina a Vilemínina vyhlídka

Vyhlídkový altán na Mariině skále v Jetřichovických stěnách je oblíbeným turistickým výletem v NP České Švýcarsko. Z Jetřichovic vede nahoru červeně značená turistická cesta, délka je asi 1200 metrů, převýšení 200 metrů, závěr po jištěných schodech ve skalách. Mariina vyhlídka se tyčí na skále v nadmořské výšce 428 metrů. Altán je již od poloviny 19. století vyhledáván i ve večerních hodinách kvůli romantickým západům slunce. Není divu, je z něj okouzlující panoramatický výhled na krajinu Národního parku České Švýcarsko, dole se rozprostírají lesy, vesničky a v pozadí i stolové hory.


Pravčická brána: Přírodní to památnost evropské pověsti
03.09.2017
ČESKO - Články ČESKO

Pravčická brána: Přírodní to památnost evropské pověsti

Pravčická brána je největší pískovcová brána Evropy. Koloběh přírody nezastavíme, jak to, že se monumentální oblouk Pravčické brány dodnes zachoval? Touto otázkou si lámou hlavu i povolanější odborníci, než jsem já. Vědci se v současnosti domnívají, že bránu tvoří dvě samostatné skály, oblouk tak vlastně není obloukem a není vystaven enormnímu pnutí, které by ho rozlomilo.


02.09.2017

Komerční prezentace:
Když vás chytí adrenalin při lezení, skály vás už ze svého lana nepustí

Zkusili jste si zlézt se zkušenějším parťákem nějakou skálu a už vás to nepustilo? Jako by vás k těm kamenům někdo přivázal lanem. Adrenalin na skále, to je prostě láska na celý život. Chytne a už nepustí. „Musím tam jít znovu,“ víří vám hlavou. Svěříte se parťákovi. „Není problém. Kup si lana a přidej se k nám do party,“ přikývne kámoš. Je jasno.


Jaroslav Klokočník: Čínské pyramidy
18.08.2017
ČÍNA - Články ČÍNA

Jaroslav Klokočník: Čínské pyramidy

„Byla to trošku drzost jet do Číny na konferenci referovat o čínských pyramidách“ říká Jaroslav Klokočník, vědecký pracovník Astronomického ústavu AV ČR. Přestože o pyramidách v Číně kolovaly zvěsti již od 2. světové války (a výjimečně i dříve), čínské úřady jako by se slova „pyramida“ obávaly. Jaroslav Klokočník se nejprve vydal na virtuální prohlídku stovky pyramid v okolí města Si-an (Xi´an) na Google Earth v roce 2008 na doporučení své kolegyně, v roce 2011 měřil přímo v Číně jejich orientaci a výsledkem jeho objevitelských aktivit je kniha Čínské pyramidy, která vyšla v roce 2015. A o čínských pyramidách vyprávěl Jaroslav Klokočník i v rozhovoru pro www.cestomila.cz.


Řím – 10krát z Věčného města: Koloseum v umění (9. díl)
13.08.2017
ITÁLIE - Články ITÁLIE

Řím – 10krát z Věčného města:
Koloseum v umění (9. díl)

Římské Koloseum je symbolem zabíjení jako veřejné zábavy. Zároveň je symbolem současného Říma jako jeho turistická atrakce číslo jedna. V letošním roce probíhá v Koloseu výstava Colosseo un´icona, která představuje pohled současných italských umělců na světově proslulý amfiteátr, ale také např. jeho ideologické zneužití v dobách Mussoliniho režimu. Koloseum tak v těchto měsících nenabízí pouze historické zdi, ale je plné života a umění.


Klášter Sázava: Kde poustevník Prokop nabídl vodu knížeti Oldřichovi
06.08.2017
ČESKO - Články ČESKO

Klášter Sázava: Kde poustevník Prokop nabídl vodu knížeti Oldřichovi

Prohlídka kláštera začala v parku u základů kostela sv. Kříže vysvěceného v roce 1070. Hned na úvod vyprávěla průvodkyně legendu, která se váže k založení kláštera a podle níž se v lesích u Sázavy usadil jako poustevník mnich Prokop, později kanonizovaný sv. Prokop Sázavský. O svatém Prokopovi nelze s jistotou tvrdit nic jiného, než že byl prvním opatem benediktinského kláštera na Sázavě a zemřel v roce 1053. Většina údajů o jeho životě je dílem pozdější klášterní hagiografie, v níž byl Prokopův obraz přizpůsobován pojetí autorů.


31.07.2017
ČÍNA - Články ČÍNA

Knižní tipy: Čínské pyramidy

Čínské pyramidy jsou pro většinu veřejnosti doposud velkou neznámou. Oblast Xi´anu (Sianu), ve které se nacházejí dokonce stovky čínských pyramid, byla pro cizince dlouhou dobu zcela nepřístupná. Sami Číňané své pyramidy úmyslně tajili důkladným zalesňováním tak, aby vypadaly jako přirozené kopce. Možná je však tímto způsobem chtěli jen ochránit před erozí. V dnešní době družicových snímků je ovšem snaha pyramidy utajit už zcela marná. A tak nám autor této knihy, Prof. Ing. Jaroslav Klokočník, DrSc., vědecký pracovník Astronomického ústavu Akademie věd ČR, postupně odkrývá dlouho utajované tajemství čínských pyramid.


Toulovcovy maštale: Skalní pískovcové bludiště nedaleko Litomyšle
19.07.2017
ČESKO - Články ČESKO

Toulovcovy maštale: Skalní pískovcové bludiště nedaleko Litomyšle

Toulovcovy maštale jsou součástí přírodní rezervace Maštale a snadno dostupné z Litomyšle autem nebo autobusem. Ze Smetanova města je to pouhých 13 kilometrů do obce Budislav, odkud vede červená turistická značka až do skal, v nichž se podle starých pověstí ukrýval loupeživý rytíř Vavřinec Toulovec.


Zámek Litomyšl: Renesanční pohádka Šimona Vlacha a Olbrama Zoubka
13.07.2017
ČESKO - Články ČESKO

Zámek Litomyšl: Renesanční pohádka Šimona Vlacha a Olbrama Zoubka

Litomyšl – moderní historické město, tak je popisován Litomyšl na městských oficiálních stránkách. Litomyšl jako kulturní jev, tak pojmenoval úvodní kapitolu své knihy Litomyšl (z edice Zmizelé Čechy) Milan Skřivánek. Ty dva titulky vystihují ducha a povahu Litomyšle, městečka schovaného kdesi v Pardubickém kraji, vždyť tam ani neexistuje přímé vlakové či autobusové spojení z hlavního města. Renesanční zámek v Litomyšli je ovšem již od roku 1999 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.


Praha: Vinice sv. Kláry
06.07.2017
ČESKO - Články ČESKO

Praha: Vinice sv. Kláry

Praha je městem, o němž psal již v 10. století kupec z Andalusie Ibrahim Ibn Jakob. Historické jádro Prahy přiláká ročně miliony turistů nejen z celého světa, ale také ze všech koutů naší republiky. Málokdo z nich tuší, že Praha je i městem vinic, které sice nenápadně, ale jedinečně kultivují charakter naší metropole.


Hrad Cheb:Jediný svého druhu mezi českými hrady
30.06.2017
ČESKO - Články ČESKO

Hrad Cheb:
Jediný svého druhu mezi českými hrady

Hrad Cheb byl až do vlády Jana Lucemburského součástí Svaté říše římské a jedinou císařskou falcí na území dnešní České republiky. Je tak jedinečnou románskou památkou s dochovanou hradní kaplí sv. Erharda a Uršuly a mohutnou Černou věží. Cheb měl za panování Štaufů klíčové postavení v říši jako její východní výspa.


Jan Dungel: Setkání s divokými tvory jsou pro mne hodně emocionální
25.06.2017
VENEZUELA - Články VENEZUELA

Jan Dungel: Setkání s divokými tvory jsou pro mne hodně emocionální

Malíř, grafik a ilustrátor Jan Dungel se již od roku 1992 pravidelně vydává do pralesů Jižní Ameriky, kde maluje zvířata v jejich přirozeném prostředí. O svých výpravách do rovníkových pralesů i savan napsal a ilustroval knihy Jak se maluje prales, Po krk v pralese, S jaguárem v posteli a Džungle uprostřed bažin. V rozhovoru pro www.cestomila.cz vypráví Jan Dungel o své letošní expedici za malováním a dokumentováním primátů uakari, neuvěřitelně blízkých setkáních s divokými zvířaty včetně jaguárů, nezastavitelném ničení pralesů i o tom, jak obtížné je se v pralese pohybovat.


Komerční prezentace:Tři tipy pro návštěvu Prahy
25.06.2017

Komerční prezentace:
Tři tipy pro návštěvu Prahy

Do dnešní podoby se Praha vyvíjela jedenáct století, vždyť o ní psal už v 10. století kupec z Andalusie Ibrahim Ibn Jakob, a je považována za jedno z nejkrásnějších měst v Evropě. Historické jádro města přiláká ročně miliony turistů nejen z celého světa, ale také ze všech koutů naší republiky. Praha ale nenabízí svým hostům pouze prohlídku hradu, katedrály a historického centra. Kromě jedinečných starých památek si mohou v Praze užít i zoologickou zahradu, která patří mezi nejlepší na světě, napít se vína na vinici sv. Kláry a seznámit se s moderním uměním v galerii DOX.


Řím – 10krát z Věčného města: Ara Pacis (8. díl)
12.06.2017
ITÁLIE - Články ITÁLIE

Řím – 10krát z Věčného města: Ara Pacis
(8. díl)

Ara Pacis kdysi zakrylo bahno z mnohokrát rozvodněné Tibery. Tisícileté ticho dopadlo na oltář, který zmizel z očí a myslí tehdejšího světa. Znovuobjeven byl ve druhé polovině 16. století, jeho současná muzejní podoba je dílem amerického architekta Richarda Meiera, který vytvořil zajímavý komplex v sousedství Augustova mauzolea.


Řím – 10krát z Věčného města: Piazza Navona (7. díl)
05.06.2017
ITÁLIE - Články ITÁLIE

Řím – 10krát z Věčného města: Piazza Navona (7. díl)

Mnohá římská náměstí a náměstíčka už ztratila svou malebnost a půvab. Vytratil se z nich život, který známe ze starších italských filmů, umělecký duch, zůstala přeturistovanost, drzí pouliční prodejci a drahé zahrádky nepřívětivých restaurací. Příkladem může být Piazza di Spagna se Španělskými schody a okolními ulicemi, nenapadá mne důvod, proč tam zavítat, zvláště, když nenavštěvuji módní přehlídky a předražené snobské kavárny. Naopak Piazza Navona si dosud mnohé ze svého půvabu uchovala, přestože zmíněné neduhy ji také sužují. Podlouhlé barokní náměstí je tolik odlišné, stojí totiž na místě bývalého antického stadionu a dodnes zachovává jeho původní půdorys.


Komerční prezentace:Cestování je pro každého
05.06.2017

Komerční prezentace:
Cestování je pro každého

Často ve svém okolí slýcháte o nevšedních zážitcích a svobodě, kterou cestování přináší? Chcete kousek té cestovatelské svobody také ochutnat a vyzkoušet na vlastní kůži, ale myslíte si, že vám to váš rozpočet neumožní? Webový portál www.levnocestovani.cz vám ukáže, že cestování je v dnešní době dostupné téměř pro všechny.


Řím – 10krát z Věčného města: Ostia Antica (6. díl)
27.05.2017
ITÁLIE - Články ITÁLIE

Řím – 10krát z Věčného města:
Ostia Antica (6. díl)

Máte-li plné zuby tlačenic v přeplněných památkách Říma, všeho velkoměstského hluku a obtěžování od pouličních prodejců, výlet za vykopávkami starověké Ostie je nepochybně dobrý tip. Ostia Antica byla dlouhá staletí pohřbená pod nánosy bahna z mnohokrát rozvodněné Tibery a rozlehlostí je tento starověký římský přístav srovnatelný s vykopávkami Pompejí.


Nalezené položky: 812 « První | < Předchozí | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | Další > | Poslední »

Potřebujete napsat článek?
Máte zájem o reklamu?
Chcete nám nabídnout váš článek?
Kontaktujte nás.