Mont Saint–Michel

Tohle místo vypadá jak fantazie animátorů Pixaru, ale je skutečné. Na některých fotografiích můžete vidět všude kolem ostrova vodu, na jiných je propojen s pevninou. Obojí je reál, nejbližší okolí totiž pravidelně zaplavuje příliv, za odlivu je skála s klášterem součástí pevniny. Ale pěšky k němu po mořském dně nechoďte, tekuté písky už pohřbily nejednoho turistu! Kyvadlovou dopravu z pevniny nechte japonským turistům, vy jděte pěšky po mostě. Tak si nejlépe vychutnáte ten impozantní dojem, který Saint Michel dělá.

Pozoruhodnou skálu vystupující 80 m nad mořskou hladinu využili původně pro stavbu kláštera kolem roku 1000 benediktini. V průběhu dějin zde měla zázemí i armáda a ostrov posloužil i jako ideální vězení. V současnosti se tu turisté procházejí po Grande Rue i v malých uličkách plných obchůdků se suvenýry a restaurací. Je tu přístupný také historický dům rytíře Bertranda du Guesclina, kostel, dům poutníků, církevní knihovna opatství a také zahrady. Konají se tu církevní i kulturní akce, ale můžeme-li radit – nejkrásnější jsou tu východy či západy slunce. To je představení, kterému se nic nevyrovná.
GPS: 48.6358558N, 1.5126097W

Paříž

Ach ano, jistě – Paříž. Miluji ten pocit, když vystoupím v Paříži z letadla. Nadechnu se toho velkoměstského vzduchu a na kávu mám chuť už při čekání na taxi. To je ale dobré vydržet, protože ta pravá extáze se dostaví, až když se posadíte k malému stolku některé z útulných kaváren v centru. Nejlepší je sedět na předzahrádce a pozorovat ruch v ulicích. A samozřejmě Eiffelovka, Champs–Élysées a všechna ta velkolepá místa, která musí vidět každý. Můj jarní tip je ale nádherná a rozkvetlá Lucemburská zahrada. Milují ji i Pařížané, tak je tu k vidění kromě paláce, soch a květin také autentická pařížská móda. Lucemburský palác je sídlo senátu a celá zahrada má 23 hektarů. Jsou tu ovocné sady a královský včelín, a také jezírko, na kterém děti pouštějí plachetničky. Nádherný meditační kout je před barokní fontánou Medici, tam se nesmíte zapomenout podívat.
GPS: 48.8477342N, 2.3371981E

Vallon–Pont–d´Arc

Kdybyste si v celé Francii, ze všech jejích vnitrozemských přírodních krás, mohli vybrat jen jednu, kterou chcete letos vidět, vyberte si kaňon řeky Ardèche a přírodní bránu Pont d´Arc. Tyrkysově modrá řeka meandruje mezi skalami a v obloucích meandrů a ve vymletých březích jsou vám k dispozici pohádkové pláže, většinou oblázkové, ale někde i písečné. Voda je osvěžující a vykoupat se tu je čirá radost. Řeku sjíždějí vodáci na kajacích a kánoích, i vy si můžete kánoi půjčit a kus řeky sjet. Kaňon není obtížný: WW1 až 2 je pohoda. Místy se mírné peřeje promění na stojaté voleje nad jezy. Ty zde mají vodácké propusti, s loděmi se počítá. Jen pozor na místa, kde se nesmí tábořit. Divoký kemp raději nezakládejte.

V kraji byla nedávno objevena jeskyně s pravěkými malbami, je však nepřístupná. Pro zvídavé návštěvníky je zde ale otevřeno muzeum Caverne du Pont–d´Arc, což je model jeskyně ve skutečné velikosti.
GPS: 44.3820689N, 4.4164436E

Carcassonne

Ne, vážně nemyslíme tu společenskou hru. Carcassonne opravdu existuje a je tak velkolepé, že se z něj tají dech. Jde o největší zachované opevněné středověké město, leží na jihu Francie v departmentu Aude.

Do 3 km dlouhých obranných zdí je vestavěno 52 masivních věží. V této podobě tu stojí přibližně od 13. století, opevnění na pahorku má ovšem historii ještě o 1000 let starší. Uvnitř hradeb návštěvníci obdivují kamenné městečko a také například baziliku Saint Nazaire s překrásnými vitrážemi, jedněmi z nejstarších vůbec. Ale nemyslete, že je Carcassonne jen pouhá turistická atrakce. Za hradbami skutečně žije asi 50 domácností.
GPS: 43.2130358N, 2.3491069E

Pyreneje

V rozsáhlém pohoří mezi Francií a Španělskem je nepřeberně krásných míst. Někam se dá dojet autem, ale znáte to – nejhezčí místa jsou ta, kam se dostanete jen pěšky. Pokud vás lákají serpentiny, které znáte z Tour de France, vyrazte do Col du Tourmalet. Odsud se dá za jeden den zvládnout túra na Pic du Midi de Biggore (2788 m), kde jsou umístěné astronomické observatoře a je odsud jeden z naprosto nejkrásnějších výhledů v celých Pyrenejích. Není to ale výlet pro slečinky, takže nezapomeňte dobré boty. Kopce v okolí Col du Tourmalet jsou posety ski areály a lanovkami, které můžete i v létě využít pro překonání výškových metrů. Kdo má štěstí na počasí, nikdy na takový výlet nezapomene. Je to krása.
GPS: 42.9107089N, 0.1797981E