Když začnete takovou dovolenou plánovat, nebo o ní jen uvažovat, je určitě na místě vše zkonzultovat s ošetřujícím lékařem. Možná Vám také doporučí něco, co Vám může dlouhou cestu zpříjemnit.

Kdy je nejlepší čas pro cestování?

Většinou se odborníci i maminky shodují na období mezi 4.-7. měsícem těhotenství. Těhotenské nevolnosti pominuly, budoucí maminka se cítí lépe a těhotenství je „stabilnější“. Každopádně je ale třeba poradit se se svým ošetřujícím lékařem, který Vám cestu buď schválí nebo zamítne.

Způsob cestování

Volte takový druh dopravy, kdy se můžete každou chvilku protáhnout, projít. Je to důležité jako prevence vzniku žilní trombózy. Ideální tedy je letadlo nebo auto (zastavíte dle svých potřeb, projdete se, protáhnete nohy, ulevíte zádům).

Pokud budete cestovat letadlem, počítejte s určitým omezením. Vždy se informujte u letecké společnosti, se kterou poletíte. Od 28. týdne těhotenství většina z nich požaduje potvrzení lékaře, že žena smí cestovat letadlem. Tato lékařská zpráva nesmí být starší než 6 dnů. Po 36.tt Vás už do letadla zpravidla nepustí žádná společnost.

Co si vzít na cestu?
• Pohodlné oblečení
• Dostatek tekutin
• Léky, které užíváte
• Těhotenskou průkazku
• Zvažte cestovní pojištění
• Kartičku pojišťovny
• Cestovní polštářek
• Svačinu
• Mobilní telefon
• Seznam telefonních čísel pro případ nouze. Neměl by tam chybět ani telefon na delegáta cestovky, který může pomoci vyřešit vše potřebné.

Volba ubytování

Ubytování v hotelu, apartmánu, na pláži? Ideálně v hotelu nebo apartmánu, kde budete mít normální postel, přístup k toaletám a sprchám kdykoli budete potřebovat.

Na co si dát pozor: Dejte si pozor na to, co jíte!

Průjem a zvracení je nepříjemné i pro normálního člověka, natož pro těhotnou ženu. A v cizí zemi to platí dvojnásob.

Pozor na ostré sluníčko

Na pláži pobývejte spíše ve stínu, přímému sluníčku se vyhýbejte. Nepobývejte na pláži mezi 11.–15. hodinou, kdy je slunce nejsilnější. Však i domorodé obyvatelstvo touto dobou mívá pravidelnou siestu. Používejte kvalitní opalovací přípravek.

Dodržujte pitný režim

Tělo během těhotenství zadržuje vodu ve větší míře než obvykle, snažte se tedy dodržovat správný pitný režim. Snažte se také pít vodu z originálně uzavřené lahve.

Vyvarujte se potápění a jiným adrenalinovým zážitkům

Tyto aktivity nejsou pro nastávající maminky vhodné. Navíc by neměly nic podnikat samotné.

Máte-li rizikové těhotenství, nikam nejezděte.

Pokud jste na rizikovém těhotenství, nikam za hranice se nevydávejte. Zvažte odjezd do zahraničí také tehdy, pokud čekáte vícerčata.

Nadmořské výšce nad 2500 m. n. m. se raději vyhněte.
Dbejte na hygienu

Po koupání v moři si dopřejte sprchu a zbavte své tělo mořské soli. Vodu pijte z originálně zabalených lahví, ovoce a zeleninu vždy pořádně omyjte.