Vozík na materiál se vyplatí

Odpověď je nad slunce jasná. Patříte-li do kategorie chatařů a chalupářů, kteří rádi něco vylepšují a přestavují, je téměř jisté, že budete potřebovat občas na chatu či chalupu něco přivézt nebo z ní naopak odvézt. A ruku na srdce, kvůli dvěma pytlům cementu, několika prknům na výrobu poličky nebo skřínky nebo několika stromkům, které budete chtít zasadit do zahrady, se nevyplatí sjednávat si drahý odvoz. Jednodušším řešením je poradit si svépomocí, tedy mít vozík, který za váš vůz připevníte pomocí tažného zařízení, jaké nabízí Rameder. Vyplatí se to, protože podobné situace nastanou poměrně často a vy nebudete muset uvažovat a složitě plánovat, jak materiál přepravit, kam potřebujete. Pouze připojíte vozík a můžete jet.

S obytným přívěsem za nevšedními zážitky

Chcete-li cestovat po vlastech českých a nenecháte si mluvit do toho, kde se ubytujete, máte další důvod, proč tažné zařízení pořídit. Pokud za svůj vůz připojíte karavan, můžete si vychutnat svobodné toulky podle vlastního gusta. Nikde vás nebude omezovat kapacita ubytování. Nemusíte předem na základě recenzí zjišťovat, které hotely, hostely a jiná ubytovací zařízení stojí za vaši návštěvu a kterým byste se měli raději vyhnout. Nebudete nadávat na špatný výběr, když se z exkluzivního výhledu na jezero nebo les nakonec vyklube zeď protějšího domu. Stačí jedno jediné – připevnit si k vozu, jak se lidově říká, kouli a můžete spát kde chcete, tedy samozřejmě tam, kde je táboření s karavanem povoleno. A to nemluvíme o tom, že putování s karavanem je dobrodružstvím, adrenalinem pro ty, kteří se nebojí a mají rádi zajímavé zážitky.

Ověřte si kompatibilitu

V obou popisovaných případech to bez tažného zařízení nepůjde. Jak ale na to? Spousta lidí může být bezradných. Netuší, jak postupovat. Prvním a základním krokem by mělo být ověření, zda na váš vůz vůbec je možné tažné zařízení nainstalovat. Divili byste se, ale existují i vozy s takzvanou nulovou přípustnou hmotností přípojného vozidla. Co se pod tímto poněkud kostrbatým vyjádřením skrývá? Jestliže vlastníte vůz takového typu, máte jednoduše smůlu. Nesmíte za něj připojit ani karavan, ani vozík, pouze nosič kol. I když i ten se může hodit.

Pevný nebo odnímatelný čep?

Dále si položte otázku, jestli chcete tažné zařízení s pevným nebo odnímatelným čepem. Jaký je mezi tím rozdíl? V případě, že nebudete karavan nebo vozík tahat při každé jízdě, ale jenom někdy, potom se vám bude lépe hodit čep odnímatelný. Protože jestliže pojedete s připojeným tažným zařízením, ale bez vozíku nebo karavanu, policisté vás budou při případné silniční kontrole pokutovat. Má to logiku. Proč? Jde samozřejmě o bezpečnost na silnicích, protože kdyby do vás někdo narazil zezadu, zařízení by způsobilo problémy a důsledky havárie by byly komplikovanější. Druhou možností je zařízení s pevným čepem, budete-li ho využívat stále. Podstatné je i to, aby zařízení bylo s vaším vozem kompatibilní. Každá značka a typ vozu totiž vyžaduje trochu jiné zařízení.

Na svépomocnou montáž zapomeňte

Samozřejmě si kouli nemůžete namontovat doma svépomocí, i když možná máte dojem, že jste tak zdatní kutilové, že byste to i zvládli. Ve hře je ale mnohem více, především bezpečnost provozu tohoto zařízení. Zkuste si představit, že podobný nápad měla spousta dalších lidí a každý se do toho pustí podle svého vlastního gusta. To asi není zrovna příjemná představa, když domyslíte, co by vzniklo. I když někdo podobné věci zvládne s přehledem, spousta dalších lidí nikoli. A potom by při provozu tohoto zařízení na silnici mohlo dojít k odpojení. Určitě si umíte domyslet jakou katastrofu by na silnici mohl způsobit uvolněný karavan nebo vozík autům, která jedou za vámi. Vše by skončilo hromadnou nehodou s tragickými důsledky. Proto je naprosto nezbytné, aby tažné zařízení samotné i jeho montáž podléhaly standardizaci, tedy normám.

Jasně definované technické parametry zaručují bezpečnost

Před tím, než se vydáte na nákup zařízení, musíte se seznámit s pravidly, která musí splňovat samotný výrobek i jeho upevnění na váš vůz. Zejména je nezbytné, aby tažné zařízení bylo vyrobeno podle normy 94/20/ES EHK 55. Tato norma platí v celé Evropské unii, tedy pochopitelně i u nás. Norma zaručuje, že pro výrobu byly použity přesně definované materiály i postup, že zařízení odpovídá jasně definovaným technickým parametrům. Materiál je nesmírně důležitý, protože jde o kvalitu oceli, která musí odolat velké mechanické a dynamické námaze. Odolnost a životnost pak ovlivňuje i výroba. Jakákoli chyba by mohla způsobit například trhlinu ve svaru, který by pak vystaven vysoké námaze praskl. Z toho vyplývá, že byste měli oslovit jedině renomované výrobce, kteří za svoji produkci ručí.

Poslední krok: zamiřte na registr vozidel

Máte tedy vybráno zařízení, které si s vaším vozem bude dokonale rozumět, odpovídá evropské normě. Nyní je ve hře montáž. Tu vám může provést jedině renomovaný odborník, to znamená například autoservis s certifikací pro tuto činnost. Dostanete potvrzení o montáži. Tím ale všechno ještě nekončí. Čeká vás poslední důležitý krok, který nesmíte opominout. Potvrzení o montáži a typový list budete potřebovat k cestě na registr vozidel. Proč musíte vyrazit právě tam? Je nezbytné nechat si tam tažné zařízení zapsat do technického průkazu vozidla. Teprve v této chvíli máte za sebou nejenom všechny technické procedury, ale i administrativu a můžete vyrazit na silnice.