Léta ve Vancouveru nejsou horká, obvykle několik stupňů pod třicítkou a tak člověka překvapí, kolik kilometrů pláží lemuje tichomořské pobřeží. Asi nejznámější je English Bay Beach s ležícími kmeny vyrovnanými do tří řad. A tak se máme o co opřít, kam si položit věci, kde posedět, pokud neležíme na písku. Kdysi zde žil v chatrči na pláži Seraphim „Joe“ Fortes, legendární první oficiální vancouverský záchranář. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby tenhle statný chlapík, který připlul do Vancouveru v roce 1885 z Barbadosu, nebyl černoch, vždyť ve Vancouveru tehdy rozhodně mnoho černochů nežilo. Dnes je po něm pojmenovaná populární restaurace „Joe Fortes Seafood & Chop House“ v downtownu na Thurlow Street. Proslavená je ústřicovým barem, kraby i desítkami druhů čerstvých ryb. Severně od English Bay Beach začíná Stanleyův park. Když se vydáte pěšky, na kole či na bruslích po Seawall promenádě (dlouhé 22 km od Coal Harbour na severu downtownu až po pláž Kitsilano), první pláž na kterou narazíte je Second Beach. Pláž je umělá, písek sem navezli už v roce 1912 a mají zde mj. vyhřívaný bazén se sladkou vodou. A pouhý kilometr dále je Third Beach. Protože je hlouběji ve Stanleyově parku, není tolik přeplněná. Dle mnohých je zde nejkrásnější západ slunce ve Vancouveru, je tedy ideální na piknik na zelené trávě v pozdním odpoledni.

Pláže jsou i na jih od English Bay. U zátoky False Creek je Sunset Beach, kde je zakázána hlasitá hudba a dále Kitsilano Beach, která má dokonce bazén s vyhřívanou mořskou vodou. Tahle pláž prý bývala oblíbená u hippies, kdo ví, možná zde i po letech načerpáte něco z undergroundové minulosti. Pláž je pojmenovaná po indiánském náčelníkovi kmene Squamish, který obýval kraj kolem ústí řeky Fraser před příchodem prvních Evropanů. Ti se u těchto břehů objevili na konci 18. století. První byli španělský kapitán Juan Francisco Bodega y Quadra a krátce po něm slavný mořeplavec James Cook na své třetí výzkumné plavbě. Oba vpluli až do zátoky Nootka Sound u západního pobřeží ostrova Vancouver a Španělé zde dokonce založili osadu. Město i ostrov nesou jméno jednoho z Cookových podřízených George Vancouvera (plavil se s Cookem od svých 15 let), který se sem již jako kapitán vrátil mapovat pobřeží a řeku Fraser v roce 1792. Spory mezi oběma zeměmi (tzv. Nootka Crisis) o nové území byly nakonec urovnány i díky téměř přátelskému vztahu J. F. Bodega y Quadry a G. Vancouvera.
Vancouver má i nudistickou pláž Wreck Beach, ne každý se zde ovšem svléká, oficiálně platí „clothing optional experience“. Tahle nudistická enkláva ale leckomu leze krkem a její budoucnost je prý nejistá. Je to nádherný kout Vancouveru, pláž lemovaná skalisky a zelenými lesy je dlouhá více než šest kilometrů a táhne se kolem Antropologického muzea a University of British Columbia až po Musqueam Indian Reserve.


Vancouver, Yaletown

Stanleyův park, zelené srdce Vancouveru, leží na poloostrově mezi downtownem a severním Vancouverem, se kterým ho spojuje most Lions Gate přes Burrardovu zátoku. Lord Frederick Stanley, 16. hrabě z Derby, býval ministrem kolonií Spojeného království a generálním guvernérem Kanady. Právě on věnoval hokejistům pohár, o který místní Vancouver Canucks marně bojovali v letošním prohraném finále s Boston Bruins. Stezek v parku je prý na 200 km, projeďte se na kole nebo na bruslích, půjčovny jsou hned u vstupu do parku. Přilby jsou zde povinné, časy, kdy hráli i hokejisté bez přileb, jsou nenávratně pryč. Na medvědy ani pumy v parku nenarazíte, žijí zde prý kojoti, ale spatřit je, se podaří málokomu. Pokud byste měli to štěstí a na kojota narazili, rozhodně mu nedávejte najevo, že jste nějaké chodící centrum na krmení. V parku jsou i indiánské totemy. Nejsou to ale pozůstatky místních indiánských kmenů, byly sem přivezeny z jiných částí Britské Kolumbie. Výška barevných totemů je ohromující, některé jsou vysoké snad kolem osmi metrů. Atrakcí parku číslo jedna jsou běluhy ve Vancouver Aquarium Marine Science Centre, největším akváriu v Kanadě. Chladné kanadské vody jsou pro tyhle kouzelné čtyři až pět metrů dlouhé bílé kytovce přirozeným domovem. Oblíbeným výletním a piknikovým místem je tzv. Ztracená laguna (Lost Lagoon). Původně to byl pobřežní močál, přes který se přelévaly vody přílivu a zase mizely zpět, proto ten název. Na březích jezera i v okolních porostech se vám představí rodinky mývalů. Lidí se vůbec nebojí, neboť je mnozí krmí. Vězte ovšem, že za krmení mývalů jsou drastické pokuty.


Totemy původních obyvatel Britské Kolumbie

V severním Vancouveru za Burrardovou zátokou je divočina. Kabinová lanovka na horu Grouse jezdí denně každou čtvrthodinku a vstupenka zahrnující několik programů stojí 40 dolarů. Z Grouse Mountain je úchvatný výhled na město a v dálce i na ostrov Vancouver. Je zde informační centrum, uvidíte medvědy, můžete si koupit jízdu na kole dolů k moři nebo let vrtulníkem nad Vancouverem, pobaví vás ukázky dřevorubeckého umění, můžete vyrazit s průvodcem na výlet do lesa atd. Dostatek sněhu na lyžování je na Grouse Mountain jen v zimě, ve Vancouveru je výrazně tepleji než ve vnitrozemí Kanady. Jižně od Grouse Mountain si můžete zvednout adrenalin na visutém mostě pro pěší přes soutěsku Capilano – vede v korunách stromů 70 metrů nad zemí a je dlouhý 137 metrů. V parku jsou i další kratší mosty vedoucí v korunách sekvojí.


Capilano Park

Nejen z Grouse Mountain jsou krásné výhledy na Vancouver – také z moře. V letních měsících si užijte dobrodružství na mořském kajaku (jednou z půjčoven je Ecomarine Ocean Kayak Centre). Nejjednodušší je vyjížďka do False Creek (z půjčovny v marině na Granville Island) s výhledy na Yaletown nebo bílou střechu stadionu BC Place, kde hraje místní fotbalový tým BC Lions. Zkušenější mohou na kajaku i dále na moře kolem Vanierova parku a do English Bay a třeba i obeplout Stanleyův park a proplout pod Lions Gate Bridge. Jen nezapomeňte, že jste na moři a nechte si poradit s přílivem a odlivem, zrádné vlny se vytvářejí především pod mostem Lions Gate.

Vancouver je nepřehlédnutelně čínským městem, čínština je zde druhým nejpoužívanějším jazykem. Chinatown leží východně od centra kolem ulic East Tender a Keefer Street a jeho symbolem je brána Millenium Gate. Historie místních Číňanů je spjata se stavbou Kanadské pacifické železnice, která spojila východ a západ země. Dvě třetiny dělníků na úseku v Britské Kolumbii byli čínští imigranti, kteří opustili svou chudou zemi a odešli za vidinou bohatství. Na stavbě železnice ale nezbohatli, platy byly příliš nízké. Navíc byla práce v horách nebezpečná – údaje, kolik mrtvých Číňanů připadá na míli železnice, sice existují, ale značně se liší. Poslední vlna čínských imigrantů se dovalila do Vancouveru před rokem 1997, kdy vypršel britský pronájem Hongkongu. Mnozí z nejbohatších obyvatel Hongkongu sem převedli své firmy a majetky, snad dostávali i nějaké daňové úlevy. Populární jsou místní lékárny, kde dostanete tradiční čínskou medicínu. Můžete sem přijít i s diagnózou od klasického doktora, čínský lékárník nebo medik ji s vámi probere a připraví prášek, který naváží na decimálkách. Připravte se na to, že to mohou být třeba drcené jelení parohy či hadí kůže, čínská medicína je pro nás opravdu exotická. Ozdobou čínské čtvrti jsou zahrady. Nejznámější je klasická čínská zahrada Dr. Sun Yat-Sena v taoistickém duchu v dokonalé harmonii kamene, vody a rostlin. V čínském městě měla kdysi restauraci babička Jimi Hendrixe, současný vlastník domu vás nechá po objednání nahlédnout dovnitř, pravidelně ale otevírá prý jen jeden den v týdnu (207 Union St.). V čínské čtvrti je i údajně nejtenčí komerčně využívaná budova na světě – Sam Kee Building (1,8 m), s tímto tvrzením, zapsaném v Guinnessově knize rekordů, ale v posledních letech polemizují v Pittsburghu, kde stojí Skinny Building.


Burrard Bridge přes False Creek

Nejstarší částí města je Gastown. Tady se nadýcháte viktoriánské atmosféry, mnoho domů pochází z konce devatenáctého a ze začátku dvacátého století. Zábavná legenda vypráví, že město „založil“ jistý Gassy Jack (mluvka Jack). Anglický námořník Jack prý dorazil do těchto míst téměř bez peněz, ale se soudkem whisky. Traduje se, že Jack vyzval dělníky z blízké pily, že s ním mohou sud vypít, pokud mu pomohou postavit bar. Protože tehdy nebyl bar na každém kroku, nebyl odmítnut a bar stál během 24 hodin. Brzy vznikla osada, která dostala jméno Gassy´s Town. Dnes připomíná již neexistující první saloon Vancouveru Gassyho socha na Maple Tree Square.

Co na závěr? Deset nej Vancouveru:
výhled z Grouse Mountain, promenáda Seawall, akvárium a běluhy, čínská čtvrť, Antropologické muzeum, projížďka na kajaku, park a most Capilano, Stanleyův park, Wreck Beach… a když vás město přestane bavit – dvě hodiny autem je proslulé lyžařské olympijské středisko Whistler Blackcomb.

Adresy, které se mohou hodit:
www.capbridge.com
www.grousemountain.com
www.vanaqua.org – vancouverské akvárium
www.tourismvancouver.com
www.vancouver-chinatown.com
www.vancouverchinesegarden.com
http://vancouver.ca/parks/parks/index.htm
www.wreckbeach.org – vancouverská nudistická pláž
www.ecomarine.com – na kajaku Vancouverem
www.vancouvermaritimemuseum.com – námořní muzeum
www.granvilleisland.com
www.theaquabus.com – okružní výlety lodí
www.vancouverlookout.com – výhled z Harbour Centre Building
www.vanartgallery.bc.ca – vancouverská galerie
www.moa.ubc.ca – Antropologické muzeum
www.spacecentre.ca – planetárium
www.museumofvancouver.ca – Vancouverské muzeum
http://vancouver.about.com
www.bcpassport.com
www.morevancouver.com
www.whistler.ca
www.whistlerblackcomb.com
www.joefortes.ca – restaurace
www.venturevancouver.com