První výzvy ke zřízení zoologické zahrady v Praze se objevovaly již v 19. století, např. v roce 1881 vyšla v novinách výzva hraběte Sweerts Šporka. Ale až v roce 1931 prošli branou zoo první návštěvníci. Už tehdy získala zoo převalské koně a první lvici. Za rok dorazili do Prahy tygři a za další rok slon. A už v roce 1933 se narodila první tygřata. Na první pražské slůně se však čekalo dlouho, Novorozený sameček je prvním slůnětem ve více než osmdesátileté historii chovu slonů, které se v Zoo Praha narodilo.

V anketě cestovatelského serveru TripAdvisor byla Zoo Praha vyhlášena 4. nejlepší zoo na světě za rok 2015. Před pražskou se umístily jen zoologické zahrady v San Diegu, Tenerife a Singapuru. Zoo Praha nabízí desítky atraktivních pavilonů a expozic, např. Indonéskou džungli s orangutany a varany, Pavilon goril, Ostrov lemurů, Pavilon velkých želv, Velemlokárium nebo Údolí slonů.


.

Vyhledávaná jsou komentovaná krmení a představení se zvířaty – setkání s oblíbenými zvířaty doplněná poutavým vyprávěním. Pražská zoo nabízí i množství dárkových předmětů, trička, plyšáky, kalendáře atd. Krásným dárkem je i adoptivní rodičovství. Každé zvíře chované v zoo je oceněno finanční částkou, která se u jednotlivých druhů liší a je odvozená od ročních nákladů na krmivo a další péči.

V pražské zoo lze strávit celý den a rozhodně se nebudete nudit. A kde se poté večer ubytovat? Co například Boutique hotel Absolutum! Takové ubytování v Holešovicích se hodí, ze zoo to vůbec není daleko. Hotel poskytuje pohodové a elegantní zázemí pro výlety po Praze, blízko je to do historického centra a Pražského hradu i do botanické zahrady. Hotelový Fresh Salut Restaurant nabízí hostům příjemné posezení u krbu v útulně zařízeném prostředí s de­signovými židlemi, koženými boxy a akváriem. Restaurace nabízí českou i mezinárodní kuchyni, lahodné koktejly, skvělé české pivo i špičková vína.