Ponořte se do azurového moře – Marsa Alam je synonymem pro šnorchlování a potápění a v potápěčských centrech se všem dostane odborné péče. Jste-li nezkušení, zavezou vás např. do nádherné zátoky Abu Dabbab, kde se ocitnete ve společnosti želv a vašimi průvodci budou pohádkově vybarvené ryby jako endemický bodlok rudomořský nebo klipka mývalí. Můžete zde dokonce zahlédnout dugongy neboli mořské krávy. Tito obří savci se pohybují po dně v hloubce do deseti metrů a nebývá neobvyklé narazit na ně i při šnorchlování.

Dále v moři jakoby se vzdouvala pohádková korálová stěna, dosud téměř nedotčená masovým turismem. K nejkrásnějším útesům patří Elphinstone, jehož stěny padají prudce dolů až do hloubky čtyřicet metrů, při troše štěstí zde lze od června do listopadu zahlédnout i kladivouny. Perlou pro potápěče jsou dále na jih ostrovy Rocky Island a Zabargad, kde plavou manty, žraloci i delfíni. Nezapomenutelným zážitkem bývá plavání s delfíny, za kterými se jezdí do Dolphin House.

. . .
Marsa Alam je synonymem pro šnorchlování a potápění

Rekreační region Marsa Alam najdete na mapě přibližně v polovině trasy mezi Hurghadou a súdánskými hranicemi. Z jedné strany moře, z druhé poušť. Před dvaceti lety tady byla jen ospalá rybářská vesnička žijící stejným životem jako před staletími. V listopadu 2001 zde bylo otevřeno mezinárodní letiště a dnes Marsa Alam konkuruje takovým destinacím jako je Sharm El Sheik nebo Hurghada. Letiště je soukromé, postavili ho kuvajtští investoři a zdá se, že to byl mimořádně úspěšný tah. Než přiletěla první letadla, dopravovali se sem turisté za přebohatým podmořským světem nepohodlně několik hodin po silnici z Hurghady. Z ČR sem bohužel žádný pravidelný přímý spoj nelétá. Transfer z letiště do konkrétního resortu trvá 15 – 50 minut neboť resorty jsou roztroušeny po pobřeží desítky kilometrů. Kdybyste porovnali několik let staré satelitní snímky se současnými, pobřeží by bylo stěží k poznání. I Marsa Alam však má své nevýhody – obtěžující je především silný vítr, který někdy neutichá po několik dní. A ne všechny resorty mají pláž s pozvolným přístupem do moře, z některých pláží vede dlouhé molo, z něhož se sestupuje po schůdcích rovnou do hluboké vody.

. .
Port Ghalib

Pro ty, které vodní radovánky na den dva omrzí, mají místní agentury připraveny výlety za památkami starého Egypta. Nejblíže je hieroglyfickými nápisy proslulý skalní chrám Setiho I. v Kanaisu ve vádí Mia. Dalších 50 kilometrů po silnici směrem k Nilu je chrámový komplex Edfu a dále kolem Nilu na sever Luxor. V regionu kolem Marsa Alam se již za Ptolemaiovců před dvěma tisícovkami let těžilo zlato, smaragdy a měď. Jednomu z dolů, kam se konají výlety, se říká „Kleopatřiny doly“, ten název je ovšem novodobým marketingovým tahem. Tradičním lákadlem je projížďka do pouště na velbloudech nebo v terénních autech, budete-li mít štěstí, zahlédnete i pouštní gazely. Oblast byla obydlená už v pradávných dobách, o čemž svědčí i skalní kresby zobrazující žirafy nebo lovy pštrosů.

Severně od Marsa Alam jsou známé dva přístavy. El Quseir, vzdálený asi 130 kilometrů, je starý 5000 let a býval jedním z nejvýznamnějších egyptských přístavů. Již za královny Hatšepsut odtud vyplouvaly lodě na jih za žádaným zbožím černé Afriky do bájné země Punt. Port Ghalib, asi 60 km od Marsa Alam, je naopak novodobým přístavním resortem vystavěným kuvajtskými investory. Jsou zde potápěčská centra, jachtařský klub, golfové hřiště i báječné restaurace.

Stránky, které se mohou hodit:
www.egypt-marsa-alam.cz
www.egypt24.cz/oblast/marsa-alam
www.wernerlau.com
http://marsaalam.eu