Původně to byly dva zcela nezávislé státy, Zanzibar a Tanganika. V letech 1885 – 1919 byla Tanzanie německou kolonií známá jako Německá východní Afrika. Osamostatnila se až v 60. letech za pomoci Velké Británie. Úředními jazyky jsou svahilština a angličtina.
Pokud se chcete vydat do Tanzanie, zcela určitě budete potřebovat cestovní pas a vízum. Pokud jedete s nějakou kanceláří, která nabízí poznávací zájezdy, vyřídí jej za vás ona. Pokud ne, musíte si poradit sami. Víza můžete získat na velvyslanectví Tanzanie v Berlíně a na všech hraničních přechodech. U pasu si dejte pozor, aby jeho platnost trvala déle než 6 měsíců od zvolené délky pobytu. Pojistit si také musíte své zdraví – měli byste si pořídit mezinárodní očkovací průkaz s očkováním proti žluté zimnici. Dále je také užitečné přibalit si s sebou pár litrů pitné vody – voda z místních zdrojů nelze pít a musí se před zpracováním převařit nebo přefiltrovat, což není vždy úplně pohodlné.
Politická situace je relativně stabilní a nemusíte se obávat ani zvýšené kriminality – ta se tu pohybuje kolem normálu a ohrožení života tu není až tak časté, jako v jiných zemích střední Afriky. Ovšem ostražitosti není nikdy dost – zejména v noci a ve městech s větším počtem lidí dávejte pozor na svoje osobní věci – mohli byste se celkem snadno stát obětí zlodějů a kapsářů. Pokud jste akční lidé dychtící po dobrodružství, je pro vás tato nádherná země bezkonkurenční volbou. Krajina svádí k výletům do hlubin nespoutané divočiny, ke zkoumání korálových útesů na dně Tichého oceánu, poznávání domorodců, ochutnávání voňavých pokrmů a nepřeberného množství exotického ovoce.
Nad zemí se majestátně tyčí nejvyšší hora Afriky – Kilimandžáro. Na hranici s Keňou zase leží světoznámé Viktoriino jezero, které vás ohromí svou velikostí a působivostí. Pohled na ohnivé paprsky zapadajícího slunce, které se lámou o vrcholky Kilimandžára, modročerné hlubiny Tanganiky nebo svěží modř Viktoriina jezera je bezpochyby k nezaplacení a právě tohle a mnoho dalších skvostů přírody vám nabízí právě Tanzanie Zanzibar – země svobody, nezávislosti a dobrodružství – pravá perla uprostřed střední Afriky.