Trochu zapadlá architektonická perla

Zajímavostí, které může městečko ležící přibližně 30 km západně od Plzně nabídnout je celá řada. Největší lákadlo ale dozajista představuje nádherný benediktinský klášter z 12. století, který byl po právu prohlášen národní kulturní památkou.

Klášter založil v roce 1115 kníže Vladislav I., který je zde dokonce pochován. Jedná se tak o jednoho z mála přemyslovských panovníku pohřbených mimo Prahu. Od něj také získalo opatství rozsáhlý majetek, který se během 14. století rozrostl na úctyhodných 128 vesnic, tři městečka a několik hradů.

Řádění husitů v 15. století však klášteru přineslo značné nejen majetkové ztráty, které následně vyvrcholily během třicetileté války. Po ní ale nastává další období zejména architektonického rozkvětu, o který se zasloužil geniální Jan Blažej Santini a jehož výsledky můžeme na výletě do Kladrub obdivovat dodnes.

Nezaměnitelný Santiniho rukopis

Santini byl český architekt italského původu, který se proslavil svým zcela originálním stylem zvaným barokní gotika. Jeho asi vůbec nejznámější stavbou v tomto duchu je poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře ve Žďáře nad Sázavou, který se dokonce dočkal zařazení na prestižní Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

V Kladrubech jeho přestavbou prošel monumentální chrám P. Marie, dominanta celého areálu a zároveň třetí největší kostel u nás. V úpravách Santini co nejvíce využil staré konstrukce zdiva, z nichž odstranil jen poškozené části a doplnil je do ideálního stavu. Dosáhl tak jedinečného skloubení gotiky a baroka, jak to dokázal jen on.

A mají tu i koně

Klášter sám o sobě stačí jako pádný důvod k tomu, abyste se na svém výletě či dovolené po Čechách v Kladrubech alespoň zastavili. Ve městě ale najdete i další historické památky jako například přestavěný gotický kostel sv. Jakuba, vévodící tamnímu náměstí. Přeneseny sem byly rovněž kamenné smírčí kříže, které dříve značily tzv. norimberskou cestu, ve své době jednu z nejvýznamnějších obchodních tras.

Kladrubští jsou navíc vstřícní i k zbloudilým poutníkům, kteří sem každoročně zavítají při hledání onoho slavného hřebčína. Alespoň malou útěchou jim může být místní pony farma, která nabízí projížďky po okolí.