Incká říše nebyla nějakým pohádkovým královstvím míru a štěstí. Od svého vzniku dobývala nová a rozlehlejší území, zotročovala jeho obyvatele těžkými daněmi a nucenými pracemi. Jen tak mohly vzniknout nekonečné horské incké stezky či rozvinuté zemědělství. Krutý byl i konec incké říše. V roce 1527 zemřel na válečném tažení na severu svého království, v oblasti dnešního Quita, král Huayna Capac. Pravděpodobnou příčinou smrti byly neštovice, které do Ameriky zavlekli Evropané, a mezi indiány se rychle šířily. V Cuzcu byl prohlášen novým vládcem jeho syn Huascár. Ten ale okamžitě čelil občanské válce, protože se proti němu se svou armádou obrátil bratr Atahualpa. Na Pizarrovu jednotku indiáni nezaútočili, možná Španěly podcenili, nedokázali si představit, že by je hrstka mužů mohla ohrozit. Jak šla historie, známe, Pizarro využil momentu překvapení, Atahualpu zajal a jeho doprovod byl pozabíjen. Incká říše tento záludný úder nevydržela a zhroutila se do rukou jiných nekompromisních dobyvatelů. Setkání s inckým panovníkem popsal přítomný kronikář Francisco de Xerez „V čele oddíl indiánů oblečených do barevných kostkovaných šatů zametal cestu svému panovníku, po nich následovali zpěváci a tanečníci. A šlechta se zlatými zbraněmi a insigniemi. Atahualpu nesli na ramenou ve zlatých nosítkách vystlaných pestrým papouščím peřím. A množství elitních vojáků se zlatými čelenkami.“


Cuzco

U příležitosti křesťanských svátků dnes domorodci pořádají tzv. „tance conquisty“, taneční a divadelní představení, která oživují smrt krále Atahualpy. V jedné hře, jejíž psaný text je starý jeden a půl století (ale samotná hra bude ještě starší), se bohové a vesmír zhrozí nad smrtí svého pozemského zástupce. Inku ve své roli opěvuje i španělský král a Pizarrovi slibuje přísný trest. Ten se ho ale nedožije, neboť sám sebe prokleje a padne mrtev. Španělé nechali korunovat novým loutkovým králem Manca, příbuzného svrženého a zavražděného Huascara (dokonce v duchu tradic za přítomnosti mumifikovaných předků). Manca vládl v Cuzcu, Pizarro založil snadněji dostupné hlavní město na pobřeží. Dostalo jméno „Město králů“, ale brzy se ujalo jiné – Lima. Manco proti Španělům povstal, ale obrovská indiánská armáda nedokázala překročit technickou i strategickou převahu evropských válečníků a při pokusu o dobytí Cuzca i Limy byla rozprášena. Manco nebyl zabit, přijal křest a jeho pokřtěným potomkům papež udělil právo se vzít, přestože byli sourozenci, což odporovalo katolické víře. Manco přežil dokonce i všechny conquistadory, kteří se v honbě za mocí a zlatem povraždili mezi sebou.


Cuzco

V uličkách Cuzca, které v sobě skrývají tajemství minulosti a mnohá vyprávění z dob conquistadorů a inckých králů, dnes indiáni, kteří kvůli turistům přijíždějí z okolních vesnic, prodávají své výrobky. Typické kulichy s chrániči na uši (ty, co je běžně dostaneme u stánků i v centru Prahy), množství dalšího oblečení z vlny, figurky indiánů i lam, jednoduché hudební nástroje, spoustu gastronomických specialit, ale také obyčejné kuře s hranolky. Cuzco je barevnější než Arequipa. Byl jsem zvědav na indiánky v jejich pestrém oblečení. A trochu zklamán, v Cuzcu je vše podřízeno zisku z turistiky. Indiánky, nádherně nastrojené v krojích, se sice centrem procházejí, ale fotografovat se nechávají samozřejmě za peníze. Srdcem Cuzca je Plaza de Armas. Tady v okolí bývaly paláce inckých panovníků. Dnes zde stojí katedrála jako památník vítězství křesťanské víry. A jaké křesťanské víry! Uvnitř je obraz poslední večeře a na něm Ježíš a jeho žáci popíjejí chichu a pochutnávají si na kukuřici a morčatech. Cuzco je architektonickou perlou, španělské stavby totiž stojí na inckých základech. Kamenné monolity z inckých dob jsou poskládané bez jakéhokoli spojovacího materiálu s naprostou těsností a dokonalostí. Když bylo Cuzco devastováno zemětřesením, koloniální budovy byly značně poničeny, ale incké zdivo zůstalo neporušené. Legendární chrám slunce, Coriancha, už neexistuje, na jeho základech postavili evropští dobyvatelé kostel sv. Dominika. Kostel je fascinujícím příkladem propojení incké, koloniální a moderní architektury. Za jedním z nejhezčích pohledů na Cuzco vystoupejte uličkou Resbalosa ke kostelu San Cristobal.


Ollantaytambo

Cuzco je centrem výletů za inckými památkami. Blízko leží Sacsayhuamán, Ollantaytambo, Tambomachay, Pisac. Především je ale Cuzco hlavním startovním místem na výlet do Machu Picchu. Tam lze dojet buď předraženým vlakem (kolem 60 dolarů), nebo se vydat na několikadenní trek džunglí a horami. Trek dnes již není povoleno podniknout na vlastní pěst a tak si musí každý zaplatit průvodce, kteří poskytnou stan, jídlo případně první pomoc. Bohužel cena se vyšplhala do astronomické výše 400 dolarů. Peru rozhodně přestalo být levnou turistickou destinací.