Kings Canyon leží přes 300 kilometrů jihozápadně od Alice Springs v národním parku Watarrka. Neplatí se žádné vstupné a tak z parkoviště vyrážíme bez váhání nahoru. Trasa Kings Canyon Rim Walk měří šest kilometrů a podle oficiálních informací zabere 3–4 hodiny. Australané v letácích varují, že vysilující výstup je vhodný pouze pro zdravé a trénované, ale je to jen krátké stoupání po kamenech, nedaleko nás vzorně a bez problémů cupitají i malé děti. Nejhorším nepřítelem bývá vedro, tudíž sebou máme několik litrů vody na osobu (možná je lepší vstát brzy ráno a užít si nahoře východ slunce nebo naopak vyčkat do pozdního odpoledne). A najednou jsme na hraně kaňonu. Cedule nás varují, abychom se nepřibližovali ke srázu, není divu, ty převisy nevypadají právě bezpečně. Jenže, kdo by se nechtěl podívat až dolů, stovku metrů pod sebe. Někde jsou stěny skal neskutečně zvrásněné, i kamenné vlnky pod našima nohama napovídají, že kdysi tady bylo moře. Dlouze posedáváme, přestože zde není stín, užíváme si barev a divokosti australské přírody.


Vodopády v Kings Canyon

Po hodině kochání sestupujeme po schůdcích dolů do „Garden of Eden“. Sem slunce nedosahuje po celý den, klima je mnohem vlhčí, teče zde potok, rostou palmy, zahlédneme pestré holuby i zebřičky. Poté stoupáme na druhou stranu kaňonu a pomalu se vracíme. Celá trasa je modře značená a není kam zabloudit. Kaňon je posvátným místem aboriginců a nedoporučuje se chodit mimo značené cesty. Protože nikam nespěcháme, jdeme ještě po červeně značené Kings Creek Walk, což je lehká procházka kaňonem, vidíme vodopád, vykoupeme se v jezírku, relaxujeme a diskutujeme o nápadu proletět se nad kaňonem v helikoptéře. Myšlenku nakonec zavrhujeme, ztroskotává na ceně, 15 minut letu stojí více než dvě stovky dolarů. V parku jsou i další trasy, např. tzv. Giles Track přes Kathleen Springs dlouhý 22 kilometrů.

V Kings Canyon není žádná možnost ubytování a přespání je samozřejmě zakázané. Nejbližší ubytování je v nedalekém Kings Canyon Resort a není z nejlevnějších, přestože je tam i obyčejné tábořiště. Další možností je Kings Creek Station asi 36 km od kaňonu. Chovají tam velbloudy, nabídnou vám velbloudí maso, nebo hodinové projížďky na velbloudech za 80 dolarů.

Adresy, které se mohou hodit:
www.kingscreekstation.com.au
www.kingscanyonresort.com.au
www.centralaustraliantourism.com