Průvodce je prakticky rozdělen do čtyř části. V té první najdou čtenáři základní informace pro cestu, kdy se vydat, místa, která by neměli minout, nejzajímavější trasy. Druhá část nabízí základní praktické informace o cestování Mexikem (i s dětmi), ubytování od levného po luxusní, stravování, kriminalitě, outdoorových aktivitách, festivalech a slavnostech i místních zvycích. Třetí částí je již samotný průvodce rozdělený do 12 kapitol – Mexico City, okolí Mexico City, Acapulco a tichomořské pláže, vnitrozemí Jalisca a Michoacán, Bajío, Veracruz, sever, severozápad a Měděný kaňon, Baja California, Oaxaca, Chiapas a Tabasco, Yucatán. Závěrečná čtvrtá část seznámí s historií a přírodou země, poradí mj. co si před cestou přečíst a seznámí se základy španělštiny. Mimochodem, doporučuji naučit se před cestou rozhodně o něco více než pouhé základy španělštiny, Mexičané jsou velmi srdeční, ale k srdci jim s angličtinou nepřirostete. Jakmile začnete mluvit španělsky, budete mít výhodu, i když vaše španělština bude bídná, partneři v hovoru ocení alespoň snahu. A možná pak nebudete gringo, nebo alespoň sympatičtější gringo.

V Mexiku propadnete nádherné rozmanité přírodě – Mexiko, to je moře, pouště a polopouště, sopky, kaňony, džungle. A také památky, úchvatná kombinace předkolumbovské a španělské kultury. Autoři hned na úvod představují 30 vybraných míst, která byste neměli v Mexiku minout, mezi nimi množství prastarých pyramid (Teotihuacán, Palenque, Tulum, Chichén Itzá atd.) i např. chrámy v Bonampaku s fascinujícími nástěnnými malbami nabízejícími působivé seznámení s dávno zaniklou civilizací. Doporučí nejkrásnější pláže s azurově modrou vodou i pozorování plejtvákovců, rodeo, mariachi kapely, tequilu, potápění, cokoli lze v Mexiku zažít a prožít. A hned na dalších stranách nabídne průvodce několik okruhů, které obsáhnou celou zemi. Nespěchejte a dopřejte si na Mexiko dostatek času.

V současnosti je snadné překročit mexické hranice a užívat si třeba i revolucí proslulý region Chiapas. To před časem… Napsal kdysi nejslavnější mexický literát Carlos Fuentes knihu Starý Gringo. Z ní je následující dialog mexických rebelů:
„Co jiného může čekat nějaký gringo tady mezi námi než smrt?“
„ A proč by tu měl hned umřít?“
„Protože překročil hranice, jen proto. Copak to není dostatečný důvod?“

Takové již Mexiko dávno není. Užívejte si ho, turistický průvodce Rough Guides k tomu pomůže. Mexiko je v současnosti jednou ze zemí, které umožňují vstup bez požadavků ohledně očkování proti covidu-19. Při vstupu není požadováno potvrzení o očkování, ani test PCR či antigen ani potvrzení o prodělání nemoci (dle informací na stránkách MZV ČR). Tyto dokumenty ovšem požadují letecké společnosti a očkování je nutné pro případný přestup v USA.

Na průvodcích Rough Guides nelze neocenit jejich praktičnost, tedy to, že mají na snad jakoukoli situaci v neznámé zemi odpověď. Dostanete spoustu užitečných tipů a rad, které pomohou, a nakonec vždy znamenají ušetření peněz, o tom jsem se nejednou přesvědčil. Průvodce Rough Guides mají stabilně vydařenou grafiku, příjemně se v nich čte, jsou přehledné, srozumitelné.

V době, kdy je člověk na cestách zavalen nabídkou suvenýrů v podobě bezcenných neestetických cetek, zůstává právě knižní průvodce vzpomínkou na prožitou cestu a nová poznání. Vzpomínkou, do níž si lze dělat poznámky, právě několik volných listů na poznámky bych v průvodci uvítal.

Nuže, vzhůru do Mexika, hodně štěstí, možná se tam potkáme.

Turistický průvodce Mexiko
Z anglického originálu The Rough Guide to Mexico, aktualizované 11. vydání, vydané nakladatelstvím Rough Guides Ltd. v roce 2019. České vydání vydalo nakladatelství JOTA, 880 stran.